Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim tarihini açıklamasının ardından hukukçular uyum yasaları çıkarılmadan YSK’nın seçim takvimini açıklayamayacağı görüşünde.
Hukukçu Turgut Kazan, “Uyum yasası çıkarılmadan YSK seçim takvimi belirleyemez. Bu yola başvururlarsa adı erken seçim değil gasp olur” dedi. Erken seçim kararı uygulamaya yönelik pek çok belirsizlik nedeniyle siyasetin ana gündemi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından TBMM Başkanlığı’na sunulan erken seçim teklifi, içtüzükte öngörülen 48 saatlik süre geçmeden AKP’nin önerisi ile Anayasa Komisyonu gündemine getirildi. İttifakın önünü açan son düzenlemeye göre seçim takviminin açıklandığı gün itibariyle ittifak yapacak partilerin 7 gün içinde YSK’ya başvurmaları gerekiyor. Süreç AKP’nin planladığı gibi işlerse, kulislerde konuşulan Saadet Partisi-İYİ Parti-Demokrat Parti ile CHP-DSP ittifakı konusunda ilgili partilerin bir hafta içinde karara vararak YSK’ye bildirimde bulunmaları gerekiyor.
YSK, uyum yasaları çıkarılmadan seçim takvimi açıklayamaz
AKP’nin uyum düzenlemelerini yapmadan aceleyle seçim takvimini başlatma çabası hukukçuların tepkisine sebep oldu. T’24’ün haberine göre, Hukukçu Turgut Kazan, seçimlerin demokrasinin bel kemiği olduğunu belirterek, “Toplumu rahatlatacak bir adım olması gereken seçimler konusunda tam tersi bir yaklaşım söz konusu” dedi. Anayasa’ya göre yasalarda uyum için gerekli düzenlemeler yapılmadan cumhurbaşkanlığı seçimine gidilemeyeceğini belirten Kazan, şunları söyledi; “Anayasa değişikliğinin gerektirdiği yasal düzenlemelerin şimdiye kadar yapılması gerekiyordu. YSK uyum yasaları çıkarılmadan seçim takvimi açıklayamaz. Bu yola başvururlarsa bunun adı erken seçim değil gasp olur. Kararnameyle seçim kuralları belirlenir mi? Bırakın kararnameyle seçim kurallarını belirlemeyi OHAL’de seçim bile yapılamaz aslında. Böyle bir yola başvurmanın gayrimeşru olacağı çok açık.”