OHAL sonrası için yeni düzenleme ile ilgili teklif Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, OHAL sonrası düzenleme ilgili soruları cevapladı.
OHAL'in 18 Temmuz'da sona ereceğini belirten Turan şöyle konuştu:
"18 Temmuz itibariyle OHAL nihayete eriyor. Biz asla OHAL taleplisi değildik. Karşılaştığımız zorluklarla beraber anayasamızda öngörülen OHAL'i başlattık. FETÖ başta olmak üzere tüm terör örgütleri ile çok muazzam bir kavga etme onların ihracı başta olmak üzere mücadele etme imkanı verdi. Dönüp arkaya baktığımızda 2 yıl içinde çok büyük mesafe alındığını ancak nihayete ermediğini hep birlikte takip ediyoruz. İstiyoruz ki OHAL'deki terörle mücadelemiz aynı kararlılıkla hep devam etsin. istiyoruz ki hukuk zemini içinde bu mücadelemiz devam etsin. OHAL kaldırılıyor nokta. Zaman zaman muhalefet tarafından OHAL'e kılıf buluyorlar. Farklı kanunlarla adım atıyorlar gibi haksız bir eleştiri ile karşılaşıyoruz. Tekrar ediyorum; OHAL 18 Temmuz itibariyle Türkiye'nin gündeminden kalkacaktır.''
DAHA MECLİS'E VERMEDEN TÜM PARTİLERE VERDİK
'2Evrensel hukukun sistemi içerisinde bazı düzenlemeler söz konusu olan bir kanun teklifi hazırladık. Bu teklifi, bugün CHP, MHP, İYİ Parti'ye götürerek onların da kanaatlerini de almak talebimizi ilettik kendilerine. Daha Meclis'e vermeden tüm partilere vererek bu konudaki iyi niyetimizi, uzlaşı talebimizi ifade etmiş olduk. Bu akşam mesai bitmeden bu kanun teklifini meclis başkanlığımıza vermeyi öngörüyoruz. Teklifimiz 28 maddeye yakın bir metin olacak tüm partilere verdik. Yapılan düzenlemeler bir zorunluluktan kaynaklanıyor ve sınırlama ile beraber yapılacak. Hepsinin bir süresi var. 3 yılı geçmeyen bir düzenleme. Tüm maddeler OHAL gölgesinde değil tam tersine demokrasinin devamı olan maddeler de var."
Terör örgütleriyle mücadele kapsamında, bazı kanunlarda değişiklik içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.
Kanun teklifine göre, valiler, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde, kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunanlar için, 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere giriş çıkışı sınırlandırabilecek.
Teklif uyarınca, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla, sulh ceza hakimi kararı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise ilgili askeri yetkilinin yazılı emri üzerine, askeri mahallerde kişilerin üstü, araçları, özel kağıtları, eşyası aranabilecek.
Gözaltı süreleri
Kanun teklifine göre, gözaltı süresi, yakalama anından itibaren 48 saati, toplu olarak işlenen suçlarda 4 günü geçemeyecek.
Gözaltı süresi, delillerin toplanmasındaki güçlük ya da dosyanın kapsamlı olması nedeniyle en fazla iki defa uzatılabilecek.
Kanun teklifine göre, MİT'in tarafı olduğu hukuk uyuşmazlıklarında, dava şartı olarak öngörülen arabuluculuk dahil, arabuluculuk usulü uygulanmayacak.
Toplantı ve yürüyüşlerin saatlerine düzenleme
Kanun teklifine göre, açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler, gece vaktinin başlamasıyla dağılacak şekilde, kapalı yerlerdeki toplantılar ise saat 24.00'e kadar yapılabilecek.
Açık yerlerdeki toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağılma saati, kamu düzeni ve asayişin bozulmasına neden olmamak şartıyla 24.00'e kadar uzatılabilecek.
***
Tıklayınız:
'OHAL bir kaç güne sona erecek'
DHA