Çanakkale Deniz Savaşları'nın kazanılmasında büyük payı bulunan "Nusret Mayın Gemisi"nin, 8 Mart 1915'te Erenköy Koyu'na döktüğü mayınlarla tarihin akışını değiştirmede üstlendiği rol, 100 yıl sonra aynı yerde gerçekleştirilen seyir faaliyetiyle canlandırıldı.
Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı Yüzer İskelesi'nde bağlı bulunan "TCG Nusret (N-16)", avara edilerek 100 yıl önce mayınlarını ilk ve son döktüğü bölgelere ulaştı. Bu noktalarda temsili olarak birer mayın bırakıldı.
Vali Ahmet Çınar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Nusret Mayın Gemisi ile "kahraman mürettebatı"nın son derece iyi gözlemler, olağanüstü bir taktikle, bombardıman yapan gemilerin geri dönüş noktalarını tespit ederek Karanlık Liman bölgesinde, imkansızlıklar içinde 26 mayın döktüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:
"100 yıl önce İngilizlerin öncülüğünde, Fransızların desteğinde hepimizin bildiği gibi Avustralya, Yeni Zelanda, Mehmet Akif'in deyimiyle 'kimi hindu, kimi yamyam kimi bilmem ne bela' dediği tüm sömürgelerini de birlikte alıp milletimizin kaderiyle oynamaya, bizi tamamen yok etmeye niyet etmiş düşman birliklerinin dünyanın en büyük donanmasını teşkil ederek tam da üzerinde bulunduğumuz şu sularda büyük bir saldırıda bulunduklarını hepimiz biliyoruz. Bazı gemiler, Nusret'in mayınlarına çarparak boğazın karanlık sularına gömüldü. Tabii karanlık emellerine de ulaşamadılar. Dolasıyla Nusret'in ve onun mürettebatının o gün yapmış oldukları çok dahiyane stratejiyle döktükleri mayınlar sayesinde deniz zaferi elde edilmiş oldu. Milletimizin ve dünyanın kaderi etkilenmiş oldu. Bu yönden baktığımızda Nusret bizim için hiç unutulmaması, her zaman anmamız, gururlanmamız gereken bir gemi. Bu gururla gemimizi burada tekrar anmış, hatırlamış olduk."
100 yıl sonra dedesinin bulunduğu bölgede
Etkinliğe katılan, o dönem Mayın Grup Komutanı Binbaşı Nazmi Bey'in torunu olan Nazmi Akpınar, Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanılmasında büyük rol oynamış rahmetli dedesinin bulunduğu yerde olmanın gururunu yaşadığını söyledi.
Etkinlikte bulunmasını "çok olağanüstü bir şey" olarak değerlendiren Akpınar, şöyle konuştu:
"Sanki yaşıyorum o günleri. O geceyi, sabaha bağlayan saatleri. Allah rahmet eylesin dedeme ve vatan uğrunda şehit olmuş tüm askerlerimize. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Ama gerçekten burada çok önemli bir olay olmuş. Bunun önce Türk milletine anlatılması lazım. Çanakkale Deniz Zaferi'nin kara savaşıyla hiç alakası yok. Kara savaşlarındaki üstün başarımızın da ayrıca kutlanması gerek."
Törene, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Belediye Başkanı Vekili Adnan Güler, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan ile emekli amiraller ve davetliler katıldı.
Su altında saygı duruşu
Daha sonra Mayın Filosu Komutanlığı'na bağlı "TCG Alanya" adlı mayın avlama gemisiyle, olumsuz hava ve deniz şartlarına rağmen Nusret Mayın Gemisi'nin 100 yıl önce mayın döktüğü alana ulaşılıp, dalış yapıldı.
Temsili mayın dökülerek 12 mayın harbi dalgıcı tarafından su altındaki mayına, Nusret Mayın Gemisi'nin personeli ve şehitler anısına plaket bırakıldı. Ardından su altında ve geminin köprüsünde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Törene, 1. Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Ramazan Keskin, Gemi Komutanı Deniz Kurmay Binbaşı Akın Alkan ile geminin mürettebatı katıldı.
AA