"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kur’ân’ın mu’cizeliği, Allah’ın sözü olması ve benzerinin yapılamaması hakkında

13 Aralık 2015, Pazar 16:59
İ’câz-ı Kur’ân; Kur’ân’ın mu’cizeliği, Allah’ın sözü olması ve benzerinin yapılamamasıdır.

Bediüzzaman Hazretleri Risâle-i Nur’da Kur’ân’ın kırk vech-i i’câzını icmâlen isbat etmiştir. “Kur’ân-ı Kerim’in i’câzının en dakik vechi, nazmının belâğatındadır.”1 Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyânın esas-ı i’câzının en mühimlerinden, belâgatinden sonra îcâzıdır. Îcaz, i’câz-ı Kur’ân’ın en metin ve en mühim bir esasıdır. Kur’ân-ı Hakîmde şu mu’cizâne îcaz o kadar çoktur ve o kadar güzeldir ki, ehl-i tetkik, karşısında hayrettedirler.”2

Kur’ân-ı Kerim her asra baktığı ve ders verdiği gibi, bu son ahirzaman asrına da husûsî bakmakta ve ders vermektedir. Onun için, akıl ve ilim ve fen hükmettiği istikbalde, elbette bürhân-ı aklîye istinâd eden ve bütün hükümlerini akla tesbit ettiren Kur’ân hükmedecektir.3

Artık zaman birçok işaret, beşaret ve vukuat ile ahirzamandır. Kur’ân, kıyamete kadar hükmünü devam ettireceği için, elbette bu ahirzaman asrına daha şümullü olarak dersini verecek ve mu’cizeliğini gösterecektir. Bu Rabbimizin Hakîm ve Rahîm isimlerinin bir hikmeti, rahmeti ve de cilvesinin gereğidir. Ve zaman hükmünü icra ederek Kur’ân’ın i’câz-ı mânevîsinin tahakkuk dönemi başlamış oldu. Böylece “i’câz-ı Kur’ân’ın beyanı” bir rüya-i sâdıka ile başladı. 

Bu noktayı Bediüzzaman Hazretleri şöyle ifade etti: “Bir zaman rü’yada gördüm ki: Ağrı Dağı altındayım. Birden o dağ patladı, dağ gibi taşları âleme dağıttı, sarstı cihanı. Füc’eten (birden, aniden) bir adam yanımda peyda oldu. Dedi ki: Îcaz ile beyan et, icmâl ile îcaz et, bildiğin envâ’-ı i’câz-ı Kur’ân’ı.”4 “Birden, o hâlette iken, baktım ki, mühim bir zat bana amirâne diyor ki: “İ’câz-ı Kur’ân’ı beyan et.”5 “Ve şu i’câzın bir nev’ini şu zamanda izhârına, haddimin fevkinde olarak, benim gibi bir adam namzet olacak. Ve namzet olduğumu anladım.”6

Evet, görüldüğü gibi bir “vakıa-i sâdıkada”7 görülen bu rüya ile “i’câz-ı Kur’ân’ın” beyanının izhâr vaktinin geldiği ve bu vazîfe ile muvazzaf olan şahsın da Bediüzzaman Hazretleri olduğu anlaşılmaktadır. Bediüzzaman Hazretleri de “Çok emârelerle anlamışız ki, bu ulûm-i îmâniyedeki fetva vazîfesiyle tavzif edilmişiz.”8 diyerek vazîfesini açıkça izhâr etmiştir. Böylece i’câz-ı Kur’ân’ın beyanı ve izhârıyla Risâle-i Nur ehl-i îmânın mânevî imdadına gönderilmiştir. Çünkü Risâle-i Nur, Kur’ân’dan gelen bir hidâyet nuru ve bir saadet güneşidir. Risâle-i Nur rahmet-i İlâhiyenin ve ihsân-ı Rabbanînin ve lütf-i Yezdanînin bu ahirzaman asrında Kur’ân nurundan nebâen eden î’câz-ı mânevîsidir. Bediüzzaman Hazretleri Risâle-i Nur’daki “Şeref, i’câz-ı Kur’ân’a ait olduğundan ve bana ait olmadığından”9 diyerek envâ’-ı i’câz-ı Kur’ân’ı berrak ve şeffaf olarak bu asrın muhtaç olan insanlarının akıllarına ilim, kalblerine feyiz ve ruhlarına nur olarak beyan etmiştir.

Ayrıca âyette “Dinde zorlama yoktur; doğruluk sapıklıktan, îman küfürden iyice ayrılmıştır.”10 cümlesi, makam-ı cifrî ve ebcedî ile bin üç yüz elli (1350) tarihine parmak basar.11 Bu târih Rûmî 1934 (1935), Hicrî 1930 (1931) yıllarını göstermektedir. 

Âyet “mânâ-yı işârî ile der: Gerçi o tarihte, dini, dünyadan tefrik ile dinde ikraha ve icbara ve mücâhede-i diniyeye ve din için silâhla cihada muarız olan hürriyet-i vicdan, hükümetlerde bir kanun-u esâsî, bir düstur-u siyâsî oluyor ve hükümet, lâik cumhuriyete döner. Fakat ona mukàbil mânevî bir cihad-ı dinî, îmân-ı tahkikî kılıcıyla olacak. Çünkü, dindeki rüşd-ü irşad ve hak ve hakikati gözlere gösterecek derecede kuvvetli burhanları izhâr edip tebyin ve tebeyyün eden bir nur Kur’ân’dan çıkacak diye haber verip bir lem’a-i i’câz gösterir.”12 Demek ki 1930’lu yıllardan sonra Kur’ân’ın da işareti ile “mânevî bir cihad-ı dinî, îmân-ı tahkikî kılıcıyla olacağı” beyan edilmektedir. Peygamber Efendimizin (asm) ihtâr ve îkazıyla “O zamana yetiştiğiniz zaman, siyâset canibiyle onlara galebe edilmez; ancak mânevî kılıç hükmünde i’câz-ı Kur’ân’ın nurlarıyla mukabele edilebilir”13 tavsiyesi de artık “mânevî kılıç hükmünde olan i’câz-ı Kur’ân’ın nurlarıyla mukabele” etme zamanının başladığını göstermektedir. Bediüzzaman Hazretleri de bu son ahirzaman asrında i’câz-ı Kur’ân’ın nurları olan ve mânevî bir cihad-ı dinînin, îmân-ı tahkikî kılıcıyla olacağını Kur’ânî ve hadisî işaretlerden çıkararak Risâle-i Nur ile vazîfeye namzet olduğunu anlamıştır. 

Kur'an-ı Hakim'i en güzel şekilde tarif eden tefsir Risale-i Nur'dur



http://www.yeniasya.com.tr/gundem/kur-an-i-hakim-i-en-guzel-sekilde-tarif-eden-tefsir-risale-i-nur-dur_365091

Dipnotlar:

1- İşârâtü’l-İ’câz, s. 226.

2- Mektûbât, 2013, s. 532.

3- Eski Said Eserleri (Hutbe-i Şamiye), 2014, s. 330.

4- Sözler (Lemaat), 2013, s. 1193.

5- Mektubat, 2013, s. 624.

6- Mektubat, 2013, s. 625.

7- Mektubat, 2013, s. 624.

8- Mektubat, 2013, s. 725.

9- Mektubat, 2013, s. 639.

10- Bakara Sûresi, 2: 256.

11- Şuâlar, 2013, s. 434.

12- Şuâlar, 2013, s. 434.

13- Tarihçe-i Hayat, 2013, s. 233.

Abdülbaki Çimiç

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 3827
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı