Çanakkale Savaşları sırasında Suvla Koyu'nda batan İngilizlere ait "HMS Lundy" adlı gemiye, aralarında Avustralyalıların da bulunduğu bir grup dalgıç, anı dalışı yaptı.
Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla Kabatepe Limanı'ndan ÇOMÜ-1 adlı araştırma gemisiyle anı dalışının yapılacağı yere gelen ekipleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı'na ait TCG-AĞ-5 gemisi karşıladı.
Anı dalışının yapılacağı İngiliz savaş gemisi HMS Lundy isimli batığın bulunduğu yerin koordinatlarının belirlenmesinin ardından, dalgıçlar tarafından denize şamandıra bırakıldı. Gazeteci Gökhan Karataş ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi'nden profesyonel dalgıç eğitmen Çetin Kedioğlu koordinatörlüğünde, aralarında Avustralyalı Brett Douglas, Nick Titheridge, Matt McGrath'ın da bulunduğu 20 dalgıç, 26 metre derinlikteki batığa anı dalışı yaptı.
Ekipler, su altında Türk, Avustralya ve Yeni Zelanda, su üstünde ise 16 metrekarelik Türk bayrağı açtı.
Dalışın ardından TCG-AĞ-5 gemisinde tören düzenlendi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından gemi komutanı Deniz Binbaşı Cemil Şen, 1. Dünya Savaşı'nın en çetin, en kanlı muharebelerinin bu toprak ve sularda gerçekleştiğini söyledi.
Bir tarafın İstanbul'u ele geçirmek için uğraşırken, diğer tarafın topraklarını savunmak için çarpıştığına işaret eden Şen, "Burada hayatlarını kaybeden kahramanların hepsi vatanları için canlarını feda etti. Bugün bizlerin bilmesi gereken, bu toprakların kolay kazanılmadığı ve kolay da kaybedilmemesi gerektiğidir. Gelibolu artık savaş değil, barış simgesidir. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında barışı simgeleyen topraklardır" dedi.
Proje koordinatörlerinden Kedioğlu, 100 yıl önce yaşanan savaşta dedelerinin eşlerini, analarını, çocuklarını evde bırakıp buraya gelerek toprakları savunduğunu, kanlarını akıtarak yadigar bıraktığını, barış içinde yaşamalarını onlara borçlu olduğunu bildirdi.
Diğer proje koordinatörü Karakaş, bölgede 100 yıl önce amansız bir savaş yaşandığını belirterek, "Bizim tek amacımız vatanımızı savunmaktı. Dünyada bir daha savaş olmasın, her yerde barış çiçekleri açsın düşüncesiyle dalış gerçekleştirdik. Her iki tarafın kayıplarını saygıyla andık. Sadece 18 Mart ve 25 Nisan'larda değil, yılın her gününde bir daha savaş yaşanmaması için Çanakkale'nin unutulmamasını istiyoruz'' diye konuştu.
Avusturalyalı Douglas, dalışın çok anlamlı olduğunu, güzel insanlarla tanışma fırsatı bulduklarını dile getirdi.
McGrath ise Çanakkale'de bulunmaktan çok mutlu olduklarını ifade ederek, "100 yıl önce burası bir savaşın yaşandığı, iki ulusun birbirine nefret duyduğu bir nokta olsa da, şu anda iki ulusun dostluğunun yeşerdiği nokta" ifadesini kullandı.
Titheridge de savaşların olmamasını dileyip, ulusların diyaloglar kurması gerektiğini kaydetti.
Lundy gemisi
Lundy, 1908 yılında bir balıkçı teknesiyken, 1915 yılında İngiliz Savaş Bakanlığının hizmetine girerek mayın tarama gemisine çevrildi.
Henry Charles Taylor komutasında, 1915 yılında savaşların en şiddetli cereyan ettiği Suvla Koyu'nda mayın tarama görevi üstlenen Lundy, gövdesi delinince bulunduğu yerden uzaklaşamayarak olduğu yerde battı. Gemi personeli denize atlayarak kurtuldu.
Lundy, 188 ton ağırlığında 33.68 metre boyunda ve 6.55 metre ene sahip.
AA