Hürriyet gazetesi binasına zarar verdikleri iddiasıyla 26 kişi hakkında ''mala zarar verme'', ''nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme'' suçlarından 2 yıl 4 aydan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 6 Eylül 2015'te kalabalık bir grubun saat 23.05 sıralarında protesto için şirketin binasının önüne gittikleri belirtildi.
Şüphelilerin gazete binasının korkuluk demirlerini sökerek bariyerlerini kırdıkları, özel güvenlik görevlilerine ait cam kulübeyle gazete binasının camlarına yumurta ve buz parçaları attıkları aktarılan iddianamede, bahçedeki aydınlatma direklerine zarar verdikleri, kamera cihazlarını kırdıkları, giriş kapısını zorlayarak bina içerisine girmek istedikleri ancak özel güvenlikle emniyet güçleri tarafından dışarıya çıkartıldıkları ifade edildi.
İddianamede, 8 Eylül 2015'te güvenlik güçlerinin şehit edilmesi olayını protesto için araç konvoyu oluşturan şüphelilerin ilk önce Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğüne vardıkları, saat 20.30 civarında da şirketin yönetim binası önüne gittikleri ve protestolara burada devam ettikleri belirtilerek, şunlar anlatıldı:
''Şüphelilerin yönetim binasının etrafı duvarla çevrili bahçesi içerisine güvenlik güçlerini itekleyerek girdikleri, ışıklandırma aparatlarını, binanın giriş kapısındaki döner cam kapı, vitrin camları, kameralar, giriş kapısındaki bariyerleri kırarak zarar verdikleri, giriş kapısını zorlayarak bina içine girmek istedikleri, olay yerine gelen takviye güvenlik güçlerince bina bahçesinin dışına çıkartıldıkları anlaşılmıştır.''
Araç plakalarından kimlikleri tespit edilen şüphelilerin gazete binasının önüne protesto amacıyla gittikleri, İstiklal Marşı'nı okudukları ancak gazetenin bahçesine, binaya girmedikleri ve zarar vermedikleri şeklinde beyanda bulundukları kaydedildi.
İddianamede, 26 şüpheli hakkında ''mala zarar verme'', ''nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme'' suçlarından 2 yıl 4 aydan 9 yıla kadar hapis cezası istendi.
İddianame, gönderildiği Bakırköy 5. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. Davanın duruşması önümüzdeki günlerde görülecek.
Boynukalın'ın aralarında olduğu 30 kişiye takipsizlik
Öte yandan, soruşturma kapsamında, eski AKP Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahim Boynukalın'ın da aralarında bulunduğu 30 kişi hakkında, ''mala zarar verme'', ''halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit'', ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''suç işlemeye alenen tahrik etme'', ''nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme'', ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma'' suçlarından takipsizlik kararı verildi.
Olayla ilgili haklarında dava açılan şüphelileri, Boynukalın ve AKP Gençlik Kolları üyelerinin azmettirdiklerine ve suça iştirak ettiklerine dair soyut iddialar dışında yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilemediği belirtilen kararda, 19 Ekim 2015'te yapılan toplantı sırasında söylenen sözlerin olay tarihinden sonra söylendiği ve azmettirmeyle iştirak iradesini göstermeyeceği aktarıldı.
Kararda, suçların yasal maddi unsurlarının oluşmadığı ve şüpheliler hakkında kamu davası açılmasına yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilemediği vurgulandı.
AA