Gölcük, yeni yaşam alanları, spor tesisleri, parkları ve insanların akın ettiği sahilleriyle, 17 Ağustos depreminin ardından facianın acı izlerinden uzak bir görüntü sergiliyor.
Binlerce ev ve iş yerinin yıkıldığı 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin merkez üssü Gölcük, yeni yaşam alanları, spor tesisleri, parkları ve insanların akın ettiği sahilleriyle, 16 yılın ardından facianın acı izlerinden uzak bir görüntü sergiliyor.
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, yaptığı açıklamada, depremde kentteki 13 bin 442 bina ile 2 bin 500 iş yerinin yıkıldığını söyledi.
Faciada 6 bin kişinin öldüğünü hatırlatan Ellibeş, acılarının hala taze olduğunu, geride kalanların rehabilitasyon sürecinin devam ettiğini belirtti.
Ellibeş, depreminin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen o günleri unutmalarının mümkün olmadığına işaret ederek " Gölcük halkı ağır bir bedel, büyük bir fatura ödedi. Maddi kayıplarımızı bir yere atıyoruz ama 6 bin civarında insanımızdeprem şehidi oldu. Bu 6 bin canın geride kalan yakınlar ve Gölcük halkı o anı halen taptaze yaşıyor. Bir o kadar engelli insanımız var. Bu coğrafyada yaşayan insanlar, tüm Türkiye, depremle yüzleşmeli, herkesin bu dersi alması gerekiyor" diye konuştu.
"Gölcük, yeniden filizlendi"
Belediye Başkanı Ellibeş, depremin ardından yeniden yapılanma sürecinin hızla başlaması gerektiğini ön görerek Gölcük'ün yeniden "filizlenmesi" için mücadele ettiklerini ifade etti.
Gölcük halkıyla kenetlendiklerini anlatan Ellibeş, "Yurtiçinden ve yurtdışından gelen desteklerle bu biraz daha güçlendi. Sonuçta bu birliktelik içerisinde büyük bir özveriyle yeniden yapılanma sürecinde Allah'a çok şükür mükemmel bir noktaya gelindi" dedi.
Ellibeş, depremden gerekli dersleri aldıklarına dikkati çekerek şöyle devam etti:
"Bundan sonraki olası bir depreme hazırlıklı olmak adına zeminde yapılan etütler yaptık ve çıkan sonuçlar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önderliğinde tüm kenti kapsayan parsel bazına kadar indirdiğimiz sistem içerisinde kaydedildi. Buradan çıkan sonuçlara göre planlamalar yapıldı. Yapı teknikleri, katlar belirlendi ve biz depremden sonra yapılan binalara bu verilere göre ruhsat verdik. Binlerce yeni konut yapıldı."
Donanma Komutanlığının Gölcük'ü terk etmemesinin de önem taşıdığını vurgulayan Ellibeş, "Komutanlığın Gölcük'ü terk etmesi söz konusu olsaydı, bir başka depremi daha yaşardık. Donanmanın burada kalmasıyla, Gölcük'ün yeniden yapılanması sürecine çok büyük pozitif katkıları olmuştur" dedi.
AA