"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gerekli önlemler alınmış mıydı?

28 Ekim 2014, Salı 23:34
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında yaşanan kazaya ilişkin, “Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuş. Bu 8 eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil” dedi.

Çelik, Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında yaşanan kazaya ilişkin incelemelerde bulunurken basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kazanın nedeni ve madende ne gibi eksiklikler bulunduğu yönündeki soruya karşılık Çelik, “18 kardeşimiz yerin altındayken yapılanları, yapılacakları konuşmak şu anın meselesi değil, bunlara biraz daha normale döndükten sonra bakalım. Hayırlı haberler bekliyoruz, inşallah gelirse ona göre rahat konuşabiliriz” diye konuştu.

Madende yapılan teftişlere ilişkin de bilgiler veren Çelik, bu yıl ocağın şubat ve haziran aylarında 2 kez denetlendiğini söyledi. Çelik, şunları kaydetti:

“Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuş. Bu 8 eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İş yeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce  tamamlanması aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş.

Her maden ayağına indikten sonra çalışırken bir sondaj yapmanız gerekiyor. Bu sondaj 25 metrelik bir derinliği ihtiva ediyor. Yani işçinin çalıştığı ayakta 25 metre sondaj yapılacak, ne gibi riskler var bu 25 metrede belirlenecek, ona göre çalışmalar yapılacak. Bu çalışma yapıldıktan sonra yeniden 25 metrelik sondaj yapılacak. Bunun olmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. 25 metre sondaj yapılıp işlerin ona göre devam etmesi gerekiyor. Bu yapılmamış. Bu önemli bir eksiklik, başka eksikler de var.

Ocağa 10 bin metreküp suyun nereden, nasıl geldiğini bilemiyoruz. Teftişle ilgili tespite göre 25 metrede sondaj yapılması çok önemli. Ruhsatlandırılmasında da madenin 3 boyutlu olarak görüntülenmesi, ne gibi riskler var yok bunun ortaya çıkması önemli. Bunlara ilgili bir şey midir, yoksa bu su başka bir nedenle mi bir yerden patladı geldi, yeraltı suyu mu, daha önce kullanılan alanlarda çökertme yapılmadığı için meydana gelen bir şey mi bunların hepsi hızlı bir şeklide su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek.”

Bakan Çelik, şu andaki yoğun çalışmaların amacının hiç olmazsa 24 saat içerisinde suyun tahliyesini sağlayıp, kaynağın tespit edilmesi olduğunu ifade etti.

İş yerinin risk değerlendirmesiyle henüz olmayan, muhtemel riskleri değerlendirme zorunluluğu olduğuna dikkati çeken Çelik, "Burada bundan sorumlu insanlar var. İş yeri sahibi bundan sorumlu, görevliler var burada bunları değerlendirmeleri zorunlu. Suyun kaynağını ve nedenini tespit etmeden bir şey söylemek doğru olmaz” dedi.

Ocakta daha önce de benzer sorunlar yaşandığı iddialarının hatırlatılması üzerine Çelik, “Bize öyle bir şey iletilmedi. Bize böyle bir şikayet gelmiş değil. Programlı teftişlerde böyle bir şey iletilmişse ve bunun neticesinde bu olmuşsa ki şu anda bilmiyoruz, sorumlular ortaya çıkacaktır” karşılığını verdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ilişkin, "Buradaki öncelikli hedefimiz bir an önce yer altındaki suyu boşaltmak. Bununla ilgili tüm organizasyonlar yapıldı" dedi.

Elvan, olayın meydana geldiği bölgede, gazetecilere yaptığı açıklamada, çok üzücü bir hadiseyle karşı karşıya olduklarını bildirdi.

Yer altındaki işçilerin ailelerine geçmiş olsun dileklerinde bulunan Elvan, şöyle konuştu:

"Bugün sabah toplam 34 işçi vardiyaya giriyor. Öğlen yemek yerken bu hadise meydana geliyor. Aniden bir su patlaması şeklinde olduğunu ifade ettiler. Bunun detayları araştırılacak. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Hızlı bir şekilde desandere ve nefesliği kullanarak, çıkıyorlar. Ancak diğer arkadaşlarımız şu an yer altındalar. Buradaki öncelikli hedefimiz bir an önce yer altındaki suyu boşaltmak. Bununla ilgili tüm organizasyonlar yapıldı. Kızılay, AFAD ve ilgili tüm kuruluşlarımız buradalar. Buna ilave olarak, ihtiyaç olması halinde telefonlar için 3 adet mobil istasyon kuruyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Bakanlar madene iniyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise kömür madeninde 180 sigortalı işçinin kayıtlarda mevcut olduğunu belirtti.

Maden altında 18 işçinin mahsur kaldığını hatırlatan Çelik, "Milletimize geçmiş olsun. Ailelerine geçmiş olsun diliyorum. İnşallah biraz sonra bakan arkadaşlarımızla birlikte ocağa inip bu suyu görmek istiyoruz. İnşallah kardeşlerimize sağ salim ulaşırız" ifadelerini kullandı.

"Arama-kurtarma çalışmaları 277 kişilik ekiple sürüyor"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin arama kurtarma çalışmalarının 277 kişilik ekiple devam ettiğini bildirdi.

Başkanlığın Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, olayın meydana geldiği ilk andan saat 18.00'e kadar ikisi yaralı, 15 işçinin sağ kurtulduğu belirtildi.

Arama-kurtarma çalışmalarının AFAD koordinasyonunda devam ettiği bildirilen açıklamada, "Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madende bulunan suyun tahliyesi için motopomplar çalışıyor" ifadesi kullanıldı.

 Çalışmaları yerinden yönetmek üzere AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın alanda olduğu belirtilen açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de bölgede bulunduğu kaydedildi.

 Arama kurtarma çalışmalarının 277 kişilik ekiple devam ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, alana lojistik ihtiyaçların karşılanması için 3 seyyar aydınlatma cihazı, 4 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, battaniye, kumanya ve içecek sevk edildiği, mobil baz istasyonlarının kurulduğu bildirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu an 18 işçi kardeşimizin yer altına bulunduğu bir ocaktayız. Tamamen özel bir işletme ve bu özel işletmeyle alakalı toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu ve bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynakladı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız" dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda üst kodumuz 922, alt kodumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda 1 pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı" dedi.

Sağlık Bakanlığınca, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerle ilgili olay yerine 21 ambulansla 4 UMKE ekibi görevlendirildi.

Adana AFAD Müdürlüğü'nden 3 ekip, Ermenek'e hareket etti

Adana İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne (AFAD) bağlı uzman personelden oluşan 3 ekip, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, dalgıç, dağcılık ve kimyasal biyolojik radyolojik ve nükleer tıbbi savunma alanında uzman 12 personelden oluşan ekip, Ermenek ilçesine hareket etti.

Ekipler, gece çalışması için jeneratör, aydınlatma araçları, tam donanımlı kurtarma aracı ve yataklı karavan ile yola çıktı.

 

 

Okunma Sayısı: 2790
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı