İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vakfı yayını İTÜ VAKFI DERGİSİ'nin 65. sayısı, son yılların en önemli küresel sorunu olan ÇEVRE konusuna odaklanıyor. Dergiye göre İstanbul, Türkiye’nin en önemli, fakat en problemli şehri...
İTÜ Vakfı Dergisi’nin “ÇEVRE” sayısında çok sayıda akademisyen ve sektörden uzman görüşlerinin yer aldığı makaleler, yankı yapacak ve araştırmacılara ışık tutacak nitelikte. Özellikle Prof.Dr. Derin Orhon’un “İstanbul’da Sonun Başlangıcı: Çevrenin Çöküşü” makalesi önemli bir konuyu gündeme taşıyor. Prof. Dr Mikdat Kadıoğlu’nun “İklim Risk Yönetimi ve Türkiye” makalesi de Türkiye’yi ilgilendiren okunması gereken önemli bir makale. Prof. Dr Ayşegül Tanık’ın kaleme aldığı “Hasta Bina Sendromu”, çarpık kentleşme ile başlayan psikolojik rahatsızlıklara dikkat çekiyor.
İLGİLİLERİ UYARIYOR
“Dünyamızın ve insanlığın yakın gelecekte karşı karşıya kalacağı tehlikenin adı olarak kullanılan ‘İklim Değişikliği’ olgusu son yıllarda çeşitli afetlerle ve beklenmedik doğa olaylarıyla karşımıza çıkıyor” diyen İTÜ Vakfı Dergisi Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yıldız Sey, “Bilim çevrelerinin araştırmaları bu olaylara karşı alınması gereken önlemleri yayımlayarak ilgilileri uyarıyor” açıklamasını yaptı. Derginin ilk iki yazısı olarak Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 5. Değerlendirme Raporu, iklim değişikliğinin insanlar ve ekosistemler için oluşturduğu büyük riske işaret ederek dünya ölçeğindeki durumunu ortaya koyarken; İklim Risk Yönetimi ve Türkiye yazısı ile ülkelerin ne yapmaları gerektiği konusunu irdeliyor. Birçok ülkenin temel sorunu olan ‘su ve susuzluk’ konusunu çevre koşullarındaki değişmelere bağlı olarak ele alan yazı, geleceğe ilişkin öngörülerle dikkati çekiyor.
İSTANBUL MERCEK ALTINDA
İstanbul, ekonomik, sosyal, tarihsel ve doğal yapısı ve giderek artan nüfusu ile Türkiye’nin en önemli, fakat en sorunlu kenti. Dergide yer alan “İstanbul’da Sonun Başlangıcı: Çevrenin Çöküşü” başlıklı yazı, neden tehlike çanlarının çaldığını anlatıyor. Türkiye’de çevre konularındaki sürekli faaliyetleriyle tanınan TEMA Vakfı’nın çalışmalarını anlatan yazı, gönüllülük üzerine kurulan bir organizasyonun başarısını ortaya koyarak, toplumun çevreye sahip çıkabileceğine işaret ediyor. Enerji kaynaklarının, çevre kirlenmesinin ve dolayısıyla iklim değişikliğinin başlıca itici güçleri olduğu artık herkesin farkında olduğu bir gerçek. “Enerjinin Etkin Kullanımı ve % Yüz Yenilenebilir Enerji” başlıklı yazı konuya ışık tutarak bizleri aydınlatıyor.
Haber Merkezi