Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), yaz mevsiminde yaşanabilecek hırsızlık olaylarına karşı alınacak tedbirleri kamuoyu ile paylaştı.
Komşuluk yardımlaşması ile soygunların önüne geçilebildiğini bildiren EGM, "Güvenebileceğiniz bir komşunuz sizin evde bulunduğunuzu göstermeye çalışmalı. Kendisi belirli zamanlarda evinizdeki ışıkları yakabilir veya zaman ayarlı olarak yanan lambalar kullanabilirsiniz. Arada sırada komşunuzun evini kollamak da bir önlemdir." açıklamasında bulundu.
Hırsızlıkla mücadelede alınacak tedbirleri kamuoyu ile paylaşan EGM, montajı doğru yapılan alarm sayesinde hırsızların yüzde 60 oranında başarısız olduğunu açıkladı. Evcil hayvan beslenilen evlere alarm sisteminin taktırılmasının uygun olmayacağına dikkat çeken EGM; kolayca erişilebilen pencere, balkon veya çekme kapılar bulunan evlerde masraftan kaçınmayıp, demir parmaklık veya panjur gibi mekanik tedbirlerin yanında alarm tertibatını da taktırılması gerektiğini duyurdu.
EGM açıklamasında, evlerde alınacak bazı tedbirler şöyle sıralandı: "Sadece zemindeki kapı veya pencereleri kapayıp da üst kattakileri kapatmamak mantıksızlık olur. Kolay bir şekilde merdiven temin edilerek buralardan evlere girebilir. Birçok hırsız kapıyı kullanarak eve girer. Bu durumlarda balkon sürgüleri, çok sayıda kilit ya da güvenli sağlam kapılar tavsiye edilir. Balkon ve teras kapıları kilitlenebilen bir sisteme sahip olmalıdır. Daha çok güvenliği ise kilitler ya da çok sayıda kilitler ile sağlam kapılar sağlar. Pencereler, iteklemelere karşı ek kilitlerle kilitlenebilen kollarla veya çok sayıda kilitlerle korunabilir. Daha çok güvenli olmasını istiyorsanız en az 19 mm kalınlığında ve 12x12 santimetre aralığında bitişik yerleri kaynaklı ve duvara en az 10 santimetre girmiş olan parmaklıklar kullanınız. Eğer cam kullanılırsa, kırılmaya müsait olmayan camlar kullanılmalı ve uçları betona girecek şekilde ayarlanmalıdır. Kesişen uçlara kaynak yapılmalıdır. Diğer bir imkan ise kırılmayan camların kullanılmasıdır. Bu arada pencerelerde de bir çok kilit ya da ek kilit kullanmalıdır. Özel naylonlar kısa bir süre için de olsa girişleri önlemektedir. Yapılması çok kolay ve ucuzdur. Bodrum pencereleri demir parmaklıklarla kapatılmalıdır. Bodrum parmaklıklarının boşlukları sık bir şekilde, sağlam içi dolu, paslanmayan bir tür madenden ve soygunlara karşı sağlam olmalıdır."
MÜCEVHERAT VE PARALARINIZI KASADA DEĞİL BANKADA SAKLAYIN
Kasalarda mutlaka çok kullanılan eşyaların muhafaza edilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, vatandaşların pahalı mücevherat, çok miktarda nakit para ve önemli evrakları çelik kasa yerine bankalarda saklamaları telkin edildi. Açıklamada, "Ev için kullanılacak kasalardan duvar ya da yer kasaları tavsiye edilmektedir. Evinizden herhangi bir nedenle ayrılmanız durumunda mutlaka anahtarlarınızı yanınıza alınız. Şifreli bir kasa kullanıyorsanız şifrenizi herhangi bir yere not etmeyiniz. Eğer duvara gömülü kasaların kullanımı mümkün değilse, aynı şekilde yere gömülü olarak yerleştirilebilen ağaçtan kasa da kullanabilirsiniz. İsteğinize uygun bir kasayı piyasadan temin etmeniz mümkündür. Alarm tertibatları, sürgülü kilitler ya da zorlamaya dayanıklı kapılar vb mülkünü korur, bu da çok önemlidir. Böylece birçok dertten ve masraftan kurtulursunuz. Önemli olan, yokluğunuzu belli etmemenizdir Tatilde olduğunuz zamanlar, evinizin posta kutusuna gelen mektupları ve reklam kağıtlarını tanıdıklarınıza aldırtmalısınız. Evdeki yokluğunuzdan dolayı hiçbir surette kapınıza not yazmayınız. Evde daima birisi varmış hissini verecek şeyler yapınız. Evinizde telesekreterli telefon kullanınız ve yokluğunuzu belirtmemek için mesaj bırakınız." denildi.
KOMŞULARLA YARDIMLAŞARAK SOYGUNLARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRSİNİZ
Komşuluk yardımlaşması ile soygunların önüne geçilebildiğinin hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Güvenebileceğiniz bir komşunuz sizin evde bulunduğunuzu göstermeye çalışmalı. Kendisi belirli zamanlarda evinizdeki ışıkları yakabilir veya zaman ayarlı olarak yanan lambalar kullanabilirsiniz. Arada sırada komşunuzun evini kollamak da bir önlemdir. Aynı zamanda yabancılara merdiven aralığında gözetlemek de bir önlemdir. Böyle kişilerle karşılaşırsanız kime gitmek istediklerini veya onlara yardımcı olup olmayacağınızı sorunuz. Şüpheli durumlarda yaptığınız gözlemlere ya da bir alarmın çalışması durumunda mümkün olduğu kadar kısa bir sürede komşunuzu arayınız ve durumu açıklamaya çalışınız. Belli bir yanlışlık sonucu alarm çalmış olabilir. Bir zanlıyı ya da şüpheliyi kendiniz yakalamaya çalışmayınız. Sizin dikkat edeceğiniz hususlar elbisesi boyu, saç rengi gibi göze çarpan özellikleri, kaçış yönü ve özellikle de kaçtıkları araçların markası elde ettiğiniz bilgileri hemen polise aktarınız."