Gençlerin davranış ve tutumlarındaki yozlaşma okullardaki sorunların başında geliyor. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada tıklanma rekorları kıran İmam Hatipli kız öğrencilerin uygunsuz görüntülerinin yer aldığı videolar durumun vahametini bir kez daha gözler önüne serdi.
Özellikle İmam Hatip öğrencileri son günlerde sosyal medya ve internet sitelerinde olumsuz davranışlarla gündeme gelmeye başladı. Toplumun herkesimin de var olan bozulma söz konusu okullarda da yaşanıyor.
Dindar nesil bu muydu?
Gençliğin ve öğrencilerin genel problemi olan yozlaşma okullarda yaygınlaşarak artıyor. Öğrenciler, okul çevrelerinde bulunan suç örgütlerinin pençesine düşerken, televizyon, internet gibi sanal âlemlerde var olan gizli tehlikelerin de hedefinde. 50 bin’i aşkın öğretmenin KHK’larla ihraç edilmesiyle oluşan boşluk, eğitimde zaten var olan birçok probleme tuz biber olurken, gençler ve çocuklar ahlâkî olarak büyük bir uçuruma sürükleniyor. Okul çıkışlarında bağımlılık yapıcı maddeler kullanan ve bu hareketlerini küfürler eşliğinde sosyal medyadan canlı yayınlayan başörtülü kız öğrencilerin videoları çok paylaşıldı ve ‘yetiştirdiğiniz dindar imam hatipli nesil bu muydu?’ tepkileri gündeme geldi. Dindar nesil iddiasıyla ortaya çıkan ve özellikle imam hatip okullarını bu misyonun tamamlayıcısı olarak gören iktidar, tedbir almazsa gençliğin içine girdiği bu çıkmaz iyice derinleşecek.
Her köşe başında İHL olması yetmez
Bizim dönemimizden sonra İmam Hatip kültürü bitti diyen eski imam hatip öğrencisi Fatma Söz, “Eskiden bir kültürü vardı İmam Hatip liselerinin. Özel hissettiren bir kültürdü bu. İlk kapatma hadisesi yaşandıktan sonra kalite bitti. Katsayı olaylarından sonra insanlar göndermedi çocuğunu İmam Hatip liselerine. Biz İmam Hatip lisesine iki sınavla girdik. Bir de ayrıca seviye tesbit sınavı okulun içinde yapılırdı. Onlar bitti özensizlik başladı” dedi. 28 Şubattan sonra kaliteli öğretmenler sürüldü diyen Fatma Söz, “İçki içen inancı olmayan öğretmenler verildi okula, onlar da ders yapmıyordu ve boş geçen bir sürü ders oluyordu, bile bile okulu iskelet haline getirdiler. Şimdi de bir iskeletten vücut oluşturmaya çalışıyorlar. Her köşe başında İmam Hatip okulu olması vücudun azalarını yerine getirmez, kaliteyi arttırmaz” şeklinde konuştu.
Bu olay bizi derinden yaralıyor
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan sosyolog Fatıma Soylu da durumun endişe verici olduğunu belirtti. Toplumun İmam Hatip öğrencilerinden beklentisi çok fazla diyen Soylu, “bizim insanımız İmam Hatip gençliğine bir başka bakıyordu. Ama şimdi bu algılar yıkılma noktasına geldi. Ahlâksızlık tüm okullarda arttı maalesef. Ama bunun İmam Hatiplerde de olması bizi derinden yaralıyor ve korkutuyor. Genç İmam Hatipli kızlar ve erkekler toplumda dikkat çekecek ölçüde uygunsuz davranışlar sergilemeye başladı. Okulların sayısındaki çoklukla övünmek sorunlara gözü kapamaktır” dedi.
Fetih nesli nerede?
7 yıllık İngilizce öğretmeni Ayşe Ekim de durumdan son derece rahatsız olduğunu belirtiyor. 2 yıl süreyle İzmir’de bir İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik yaptığını belirten Ekim, “başka yerlerde karşılaşmadığım kadar garip ve korkutucu alışkanlıkları orada gördüm. O okulda göreve başladığım zamanlarda çok üzüldüm ve sağlığım bozuldu. Ahlâksızlık her yerde var maalesef, asrımızın problemi bu. Ama bunun ‘fetih nesli’ diye baktığımız İmam Hatip neslinde olması bizi bin kat daha fazla üzüyor. Bu gibi özel öneme haiz okullarda görev alan eğitmenlerin özel programlardan geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
1 milyondan fazla imam hatip öğrencisi var
MillÎ Eğitim Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre Türkiye’de imam hatip okullarında eğitim gören öğrenci sayısı 1 milyon 179 bin oldu. Buna göre geçen seneye oranla imam hatipli sayısı 99 bin öğrenci arttı. Geçen sene imam hatipli öğrenci sayısının 1 milyon 80 bin olduğu öğrenildi.
Ülker Yılmaz Caba / İstanbul