"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demirel demokrasi ve kalkınma kahramanıdır

19 Mayıs 2018, Cumartesi
MERHUM CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN DEMİREL’İN DOKTORU AYLİN CESUR, DEMİREL’İN CUMHURBAŞKANI SEÇİLİŞİNİN 25. YILDÖNÜMÜ DOLAYISIYLA KALEME ALDIĞI YAZIYI BİZİMLE PAYLAŞTI.

16 Mayıs 2018..

Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı seçilişinin 25. Yıldönümü!.

Bugün aslında; Cumhuriyetimizin 50 senesinde-ömrünü milletine ve Cumhuriyete adayan bir Büyük Demokrasi ve Kalkınma Kahramanı’nın, bu yüce makamdaki yaptıkları ile milleti ve dünya milletleri tarafından tarihe ismini efsane olarak yazdırmasının başlangıç günü!.

Demirel; demokrasi ve kalkınma kahramanıdır ve yaptığı her dönemde, siyasetin de tartışmasız lideri ve duayeni olarak ismini tarihe yazdırmıştır.

Süleyman Demirel, 1 Kasım 1924’de İslamköy’de doğdu. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından 1 yıl sonradır. 13 milyondan oluşan ve bütün sanayi ihtiyaçlarını ithal eden, tarıma dayalı bir toplum ve kişi başına düşen gelir yıllık 50 dolar olan bir Türkiye’de.

Demirel’in hikâyesi, sadece İslamköy’den Çankaya’ya giden yolun hikâyesi değildir. Bu hikâye aynı zamanda, Cumhuriyet’in kalkınma, medenileşme mücadelesinin ve Türk Milleti’nin benlik arayışının hikâyesidir. Hayatına şekil veren de doğduğu köyün ve aslında Anadolu’nun şartlarıdır. Bir köylü çocuğu, Devletin en yüce makamına seçilebilmiştir. Bu Cumhuriyet ve Demokrasi sayesinde olmuştur ve kendisi de bunu sürekli dile getirmiştir.

Cumhuriyet’in de 50 senesinde Süleyman Demirel vardır. 10 sene yüksek idarecilik, 12 sene Başbakanlık, 21 sene muhalefet liderliği, 7 sene Cumhurbaşkanı olarak geçen bir 50 sene. Türkiye, Demirel’in Cumhurbaşkanlığı görevini tamamladığı 2000 yılında, her alanda dev atılımlar gerçekleştirmiş bir dünya devletidir.

Göreve başladığı yıllarda Türkiye’nin 35 bin köyünün sadece 13’ünde elektrik olan bir Türkiye. Bir yerden bir yere gidilemeyen ve gidilmesine aslında ihtiyacı olmayan bir Türkiye.

Demirel’in Rüyası “Büyük Türkiye” idi. Köyden gelen ve halkın ıztırabını iyi bilen biri olarak, 1965 seçimlerinde “vatan için el ele” diyerek yola çıktı.

Halkın karşısına “Kavgada, dövüşte fayda yoktur. Gelin Türkiye’yi iyi günlere götürelim. Aş bulalım, ekmek bulalım. Türkiye’yi imar ve inşa edelim. Türkiye’yi kalkındıralım. Çağdaş ülkeler seviyesine getirelim. Ne mi yapalım? Avrupa’yı Asya’ya bağlayalım. Boğaz Köprüsü’nü yapalım. Ne mi yapalım? Dicle ve Fırat’ın üzerine Keban Barajı’nı yapalım ve Türkiye’ye elektrik bulalım. Elektrik ile fabrikalar kuralım. Fabrikalarda çocuklarımıza iş bulalım. Okul yapalım. Okumamış insan kalmasın Türkiye’de. Ve geleceğe yürüyelim” diye çıktı. “Büyük Türkiye” hamlesinin gayreti yurt topraklarında verilecekti. “Bilgi konacak, demir konacak, çimento konacak ve en önemlisi bu güzel topraklara sevda konacak” dediği topraklara hepsini koydu.

Süleyman Demirel’in Destanı, halkın tamamını kucaklayan ve bu ülkenin her kişisini kucaklayan bir destandır. Ne yapmaya kalkışsa, bir karşı çıkan olmuştur. Para yok, para bulacaksınız, buldu; Proje yok, bulacaksınız, buldu; Mühendis yok, bulacaksınız, buldu...

Barajlar geldi ard arda. Seyhan Barajı’ndan sonra yeni barajlar. “Bir ömrüm daha olsa bir daha veririm” dediği büyük eseri GAP. Dünyanın incisi dediği Atatürk Barajı. Birecik Barajı ve Karkamış Barajı. Dağları değil çağları deldiği Urfa Tüneli...

Ve sanayileşme... Kendisinin deyişiyle iğneden ipliğe her şeyi satın alan bir ülkeden, kendine yetecek inşa gücü ve sanayi tesisi ile ve eğitim kurumu olan bir ülke olmasını sağladığı milletine hizmet için adanan bir ömür...

2000’lere gelindiğinde Türkiye Cumhuriyeti 80 milyona varan nüfusu ile bütün sanayi ürünlerini ithal eden bir ülkeden, bir sanayi toplumuna dönüştü. Kendi uçaklarını, denizaltılarını, otomobillerini üretip, ihraç eden bir sanayi ülkesi Türkiye’ye gelindi.

Cumhuriyetin en büyük işinin eğitim olduğuna inandı. İlkokulsuz köy, ortaokulsuz kasaba ve lisesiz ilçe kalmasın. İlk hedef buydu. Cumhuriyetin en güzel eseri saydığı “üniversiteyi her yere götürelim”. Asıl hedef buydu. Ve 104 üniversitenin kurulmasına, gelişmesine imza attı. Ülkenin hür olması lâzımdı. Hür devlet, hür toplum ile mümkündü. İnsanların hür olması ise, eğitim ile mümkündü. Bu nedenle eğitim işini fevkalâde önemsedi. Hizmetlerinin en başında tuttu. Hür üniversite demokrasinin en önemli kurumlarındandı. Hür seçim, hür parlamento, hür basın, hür yargı, hür sendika, hür inanç, hür vicdan, hür zihin, hür meydan, hür sokak, hür sivil toplum, çağdaş Türkiye’nin görüntüsü idi ve 50 sene bunun peşinden koştu.

Onun ideali; manevî ve maddî bakımdan güçlü, yücelmiş, halkı mutlu Türkiye! Süleyman Demirel’e göre; Türkiye Cumhuriyeti çağdaş bir devlettir. Bu çağdaş devletin çağdaş kurumları olması çok önemlidir. Çağdaş devlet, çağdaş kavramlara dayanacak. Çağdaş kurallara dayanacak. Ve böyle bir devlet aynı zamanda çağdaş topluma sahip olacak. 

Demirel’e göre adaletin işlemesi lâzımdı, kurumların işlemesi lâzımdı ve anayasanın işlemesi lâzımdı. Cebinde taşıdığı anayasasını, yine hep yanında taşıdığı Kur’ân gibi muhafaza etti. Hukukun üstünlüğüne inandı ve her daim bunu dile getirdi.

Demirel, dünya lideri... Kıbrıs’a, Türk Dünyası’na, Balkanlara, Amerika’dan Orta Doğu ve Rusya’ya uzanan iyi ve artan ilişkiler ve bir ömür inandığı dâvâlardan biri Avrupa Birliği...

Demirel’in cumhurbaşkanlığı; Ülkenin her köşesini ve kişisini kucaklayan bir cumhurbaşkanlığı idi..

Ve Türkiye’nin Birliği meselesi. Ona göre; “Bu ülkenin doğulusu ve batılısı, kuzeylisi ve güneylisi ile bütün bireyleri kardeştir. Bu kardeşliği bozmayalım. Herkese yetecek kadar ekmek vardır. Ekmek aslanın ağzındadır ve bunu almak için çağdaşlık şarttır. Bu ülkenin bütün halkı, temel haklara sahiptir. Konuşma hürriyeti, düşünme hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti. Türkiye ne olursa olsun birliğini muhafaza etmelidir.”

Ve hep verdiği mesaj: Türkiye geleceğe güvenini yitirmemelidir.

“Kendimize güvenelim. Demokrasimize güvenelim ve sadâkatle bağlı kalalım. Cumhuriyete sadâkatle bağlı kalalım. Türkiye’nin Birliği’ni milleti ve toprağı ile muhafaza edelim. İnsan haklarından, demokrasiden ve uygar dünyadan kopmayalım.”

Türk insanı bugünlere nasıl geldiğini unutmayacak ve şanlı geçmişini koruyarak aydınlık geleceğine sımsıkı sarılmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti, önünde uzanan aydınlık yolda, emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir. Süleyman Demirel, milletinin gönlündedir ve ebediyyen de yaşayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i, Sevgili Cumhurbaşkanı’mızı, Baba’mızı, rahmet ve şükranla anıyor, aziz hatırası önünde ihtiramla eğiliyor ve hepinize saygılar sunuyorum.

Allah sizden razı olsun Sayın Cumhurbaşkanım. 

20 sene 16 Mayıs’larda sizin yanınızda idim, bundan büyük onur duydum ve hep 25. yılı-bugünü hayal ettim. 

Bugün yokluğunuzda, sizin kıymetiniz katbekat anlaşılmıştır ve dâvânız yeni nesillerle yaşamaya devam edecektir.

Ve biliniz ki ömrünüzü adadığınız dâvânızın bayrağını, size inanan dâvâ arkadaşlarınızla ve milletinizle taşımaya son nefesimize kadar devam edeceğiz..

Hasretle, şükranla, her gün derinleşen özlemle ve minnetle!..

Makale: Dr. Aylİn Cesur*

 

* (Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in son 20 senesindeki doktoru)

Etiketler: demirel, aylin cesur
Okunma Sayısı: 5291
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı