03 Ağustos 2016, Çarşamba
Başbakan Binali Yıldırım TSK içindeki bir grup cuntacı askerin gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak, “Atatürk’ün açtığı ve askerÎ makamların üstünde gördüğü Meclis’i bombalayan hiçbir asker bu ordunun askeri olamaz. Bu en çok Mustafa Kemal’in hatırasını zedelemiştir. Hiçbir darbeci Atatürkçü de değildir, Kemalist de değildir” dedi. Oysa Türkiye’nin darbeler tarihi tam tersini ortaya koyuyor.
Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Atatürk’ün açtığı ve askeri makamların üstünde gördüğü Meclis’i bombalayan hiçbir asker bu ordunun askeri olamaz. Bu en çok Mustafa Kemal’in hatırasını zedelemiştir. Hiçbir darbeci Atatürkçü de değildir, Kemalist de değildir” dedi. Yıldırım’ın açıklamasın ardından akıllarda soru işaretleri oluştu. Türkiye’nin darbeler tarihini göz önüne getiren gazeteciler ve aydınlar, “Türkiye’nin darbeler tarihi bu açıklamaların tam tersini ortaya koyuyor” dedi.
Bütün darbeler Kemalizm adına yapıldı
27 Mayıs 1960 ihtilâlindeki Kemalist destek, 12 Mart Muhtırasındaki Kemalist ideoloji ve 12 Eylül Darbesindeki aktörlerin hafızalardan silinmediği bir dönemde “Hiçbir darbeci Atatürkçü de değildir, Kemalist de değildir” vurgusunda bulunan Yıldırım ‘Darbeler kimin adına yapıldı?’ sorusuna nasıl cevap verecek. 27 yıllık tek parti iktidarının ardından serbest seçimlerde iktidara gelen Menderes Hükümeti’nin dindarlarla barışma politikasını ‘Cumhuriyet’in temel ilkelerine’ ihanet sayan Kemalist kadro harekete geçerek 27 Mayıs 1960 darbesini gerçekleştirdi. 12 Mart 1971’de muhtıra ile hükümeti değiştiren asker verdiğini muhtırada “Atatürk’ün bize hedef verdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak ümidini kamuoyunda yitirmiş ve anayasasının öngördüğü reformları tahakkuk ettirememiş olup, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği ağır bir tehlike içine düşürülmüştür” ifadelerini vurguluyordu. .
Okunma Sayısı: 4429
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.