Türkiye halkının, 2006-2014 arasında 33 milyar TL kayıp-kaçak bedeli ödediği belirtildi.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın cevaplaması amacıyla verdiği önergesinde, elektrik dağıtım sisteminin 12.7 milyar dolar bedelle özelleştirilmesinin ardından geçen dönemde, 2006-2014 yılları arasında vatandaştan kayıp-kaçak bedeli adı altında yaklaşık 33 milyar TL tahsil edildiğine dikkat çekti.
Temmuz 2015 dönemi için elektriğe zam yapılmadığı açıklanmasına karşın, tarifelerde değişikliğe gidildiğini ve dağıtım şirketlerinin tahsil edebileceği kayıp-kaçak bedelinde yine artış yapıldığını vurgulayan Budak, “Hedef kayıp-kaçak oranlarında sürekli yapılan değişikliklerle, yurttaşların faturasında indirim yapmak yerine şirketlere daha fazla tahsilat yolu açılmaktadır.” dedi.
CHP Milletvekili Çetin Osman Budak, önergesinde bu paranın elektrik dağıtım şirketlerine nasıl pay edildiğini sordu. Elektrik dağıtım şirketlerinin 2005-2010 ile 2010-2015 döneminde kayıp ve kaçak hedeflerinin yıllara göre, bölgeler bazında ve Türkiye ortalamasında yüzde kaç olarak belirlendiği konusunda bilgi isteyen Budak, “Belli olan gerçekleşmeler ne olmuştur? Söz konusu dönemlere ilişkin belirlenen hedeflerde kaç kez değişikliğe gidilmiştir? Bu değişikliklerle şirketlerin tahsil edebileceği kayıp-kaçak bedelleri ne kadar artırılmıştır? Bu yıl içinde (2015) kayıp-kaçak hedeflerinde bir değişiklik yapılmış mıdır? Hangi dağıtım şirketlerinin hedef kayıp ve kaçak oranları nasıl değiştirilmiştir?” diye sordu.
33 MİLYAR TL KİME GİTTİ?
Budak şöyle devam etti: “Belirlenen kayıp-kaçak oranları doğrultusunda tarife gruplarına göre faturalardan yıllara göre ne kadar tahsilat yapılmıştır? Resmi olarak 33 milyar TL’yi aştığı açıklanan bu kayıp-kaçak tahsilatlarından hangi dağıtım şirketi ne kadar pay almıştır? 2015 yılı sonrasına ilişkin yeni hedef kayıp ve kaçak oranları belirlenmiş midir? Belirlenmişse bunlar hem bölgesel bazda hem de Türkiye bazında ne olarak öngörülmüştür? Belirlenmemişse ne zaman belirlenecektir? Söz konusu hedef oranlar kamuoyuyla paylaşılacak mıdır? Yargının kayıp-kaçak bedellerinin iadesi yönünde aldığı kesin kararları yerine getirmek yerine, daha fazla kayıp-kaçak bedeli tahsilatının yolunun açılmasının gerekçesi nedir?”
DAVA YOLU AÇIK
Hükümetin birçok konuda yargı kararlarını uygulamadığını, kayıp-kaçak bedeli ile ilgili kararların da buna örnek oluşturduğunu belirten Budak, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye hukuk devleti olmak istiyorsa, yargı kararlarına uymalıdır. Kayıp-kaçak bedeli ile ilgili kararlar da bu kapsamdadır. Hükümet, yurttaşlardan haksız yere tahsil edilen bedellerin geri ödenmesini sağlamak yerine, tersine bu konudaki yargı kararlarını geçersiz kılmak için adım attı. Ama ömrü yetmedi. Yargı kararlarına rağmen, bu bedel tahsil edilmeye hem de yükseltilerek tahsil edilmeye devam ediliyor. Yargı yolu henüz açıktır. Yurttaşlarımız haklarını yargıda arayabilir.”