İzmir'in Dikili İlçesi ile Balıkesir'in Ayvalık İlçesi Altınova Mahallesi'nde sahile vuran bedenlerin üzerinden sahte can yelekleri çıktı.
İzmir'in Dikili İlçesi ile Balıkesir'in Ayvalık İlçesi Altınova Mahallesi arasında kilometrelerce uzanan kumsal yeni bir mülteci faciasına sahne oldu. Midilli'ye geçmeye çalışan 2 lastik botun fırtına yüzünden alabora olması sonucu aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 31 mültecinin cesedi sahile vurdu.
FIRTINA YÜZÜNDEN SUYA GÖMÜLDÜLER
Kurtarılan 12 mülteci, Midilli'ye çok yaklaştıklarını, Yunan Sahil Güvenlik Botu'nun kendilerini yakalayınca Türk karasularına doğru yönlendirdiğini, bu sırada şiddetini arttıran fırtına yüzünden sulara gömüldüklerini anlattı.
CAN YELEKLERİ SAHTE ÇIKTI
Bu arada kıyıya vuranların tamamında can yeleği takılı olmasına rağmen işe yaramadığı da ortaya çıktı. Atılan can yeleklerinden birinin içini açan yetkililer, atık malzemelerle doldurulmuş olduğunu gördü.
MÜLTECİLERE YAZLIKÇILAR KAPILARINI AÇTI
Yaşanan faciada 2 yaşında bebeklerin de bulunduğu mülteci cesetleri Bodrum'daki Aylan bebeği hatırlattı. Bir süre sonra da Fenerönü açığındaki mendireğe 6 mültecinin yüzerek çıktığı görüldü. Fırtına yüzünden Sahil Güvenlik botu mendireğe yanaşamadı. Helikopterle kurtarma çalışmasına başlanırken mültecilerin bazıları yüzerek kıyıya ulaştı. Hipotermiye giren mültecilere bölgedeki yazlıkçılar kapılarını açtı.
DİKİLİ TARAFINDA DA AYNI MANAZARA
Kilometrelerce uzanan kumsalın Dikili tarafından da öğleye doğru kötü haber geldi. Burada da kıyıya cesetler vurmaya başlayınca arama kurtarma faaliyeti bu bölgeye kaydırıldı. Kumsalın Dikili tarafında da 8 ceset belirlendi. Jandarma yetkilileri cesetleri tek tek ceset torbalarına koyarak bölgedeki hastanelerin morglarına gönderdi.
Sahil Güvenlik ve Jandarmanın saatler süren çabası sonucunda faciadan 12 mültecinin kurtulduğu, Ayvalık tarafında 23, Dikili tarafında da 8 olmak üzere, iki botun alabora olması sonucu 31 sığınmacının öldüğü ortaya çıktı. Ölenler arasında 6 aylık hamile bir kadın, küçük çocuklar, gençler, kadınlar olduğu görüldü. Ölenlerin hangi ülke vatandaşı olduğu henüz belirlenemezken, kurtarılan 12 mültecinin Irak ve Cezayir uyruklu olduğu anlaşıldı.
SAHTE CAN YELEKLERİNİN İÇİ AÇILDI
Kıyıya vuranların tamamında can yeleği takılı olmasına rağmen işe yaramadığı da ortaya çıktı. Atılan can yeleklerinden birinin içini açan yetkililer, atık malzemelerle doldurulmuş olduğunu gördü. Bu can yelekleri ile metrelerce yükselen dalgalı denizde hayatta kalmamın mümkün olmadığı da belirtildi. Meteoroloji yetkilileri Ege'de şiddetli lodosun etkisini bir süre daha sürdüreceği uyarısında bulundu.
CAN YELEKLERİNİN ÜRETİLDİĞİ ATÖLYEYE BASKIN
İzmir'de polis, Dikili ve Ayvalık'ta onlarca mültecinin üzerlerinde incecik can yelekleriyle kıyıya vurduğu saatlerde, bu can yeleklerinin üretildiği atölyeye baskın yaptı.
1263 CAN YELEĞİNE EL KONDU
Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Sakarya Mahallesi 826 Sokak'ta 50 numaradaki, standart dışı can yeleği imalathanesi ve depo olarak kullanılan bir işyerine baskın yaptı. Üzerlerine sahte markalar basılan 1263 can yeleğine, piyasaya sürülüp, yeni ölümlere neden olmadan el konuldu.
SAHTE YELEK ATÖLYESİNDE MÜLTECİ KIZLAR ÇALIŞTIRILIYOR
Yeleklerin içine, daha çok yalıtım, ambalajlama, dolgu malzemesi olarak kullanılan petro kimya ürünü malzemelerin konulduğu dikkat çekti. Dört kişinin çalıştığı atölyedeki can yeleği üretiminde, yaşı küçük iki Suriyeli'nin de çalıştığı anlaşıldı. İşyeri sahibi Abdurhaman K. polise yelekleri başkaları için ürettiğini, fason olarak hizmet verdiğini söyledi. El konulan can yelekleri Konak Belediyesi zabıta ekiplerine teslim edilirken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
DENİZDE ÖLÜMLERİN EN BÜYÜK NEDENİ
Uzmanlar, son derece kalitesiz ve işe yaramayan bu can yeleklerinin, denizdeki ölümlerden en büyük nedenlerden biri olduğunu belirtiyor. Standartlara uygun üretilen can yeleği kaldırma kuvvetine, modeline ve bedenine göre değişiyor. 50 newtonluk modeller yüzdürme yardımcısı olarak su sporlarında kullanılıyor. 100 newtonluk modeller orijinal can yeleği olarak geçiyor. Suda insanlar baygın olsa bile 12 saat boyunca boynu yukarıda su yutturmadan tutuyor. Yaka etiketinde belge numarası, bedeni ve kaç newton olduğu ve hangi sularda kullanılıp kullanılamayacağı, yeleğin üzerinde dört farklı dilde yazıyor.
UCUZ VE SAHTE YELEKLER CAN YAKIYOR
Standart dışı olarak merdiven altında üretilen can yelekleri, küçük bir çocuğu bile su üzerinde tutamıyor. Çanta kumaşı ve 'kıymık' denilen süngerlerle içi kalın ve dolgulu gözüksün diye yapılan ucuz, sahte can yelekleri, suyu emdiği için kişiyi aşağıya çekip aksine boğulmasına neden oluyor. Piyasada standartlara uygun can yelekleri 75 TL'den başlayan fiyatlarla satılırken, merdiven altında üretilenler, 20-30 TL arasında satışa sunuluyor.