"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu kanunla mı “ileri demokrasi?”

16 Ekim 2014, Perşembe 00:01
Cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde “Korkuyu korkuttuğumuz zaman Türkiye’de ileri demokrasi hâkim olacaktır” sloganları atılırken, gelinen noktada korku düzeni hakim kılınmaya çalışılıyor.

Daha önce ucu açık, esnek, muğlâk kanunlarla birçok vatandaş mağdur edilirken, AKP’nin teklif ettiği kanun “Bu kanunla mı ileri demokrasiye geçeceğiz” dedirtti. AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ve Isparta Milletvekili Recep Özel tarafından “Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Teklifi”, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklif, daha önce AKP grup başkanvekilleri ve milletvekillerinin verdiği teklifteki bazı unsurların yanı sıra yeni değişiklikler de içeriyor. Adalet Komisyon’unda görüşülecek olan yasadaki ifadeler dikkat çekti.

El koymanın kapsamı genişletiliyor

Taşınmazlara, hak ve alacaklara el koymanın kapsamı genişletiliyor. TCK’da “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” başlığında sayılan “silahlı örgüt” veya  “örgüte silah sağlama” suçundan el koyma kararı verilirken; “Anayasayı ihlal”, “yasama organına karşı suç”, “hükümete karşı suç”, “Hükümete karşı silahlı isyan”, “silahlı örgüt”, “silah sağlama” ve “suç için anlaşma” soruşturmalarında el koyma kararı verilebilecek.

Müdafi dosyayı inceleyemeyebilir

Müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilecek. 

Dinleme kararı için ACM beklenmeyecek

Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada iletişimin tespitine ağır ceza mahkemeleri yerine sulh ceza hâkimlikleri veya yargılamayı yapan mahkemelerce karar verilecek. Şüpheli ve sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespiti, soruşturma aşamasında hâkim; kovuşturma aşamasında mahkeme kararına istinaden yapılacak. 

Kuvvetli şüphe ifadesi yerine "Makul şüphe"

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun  “şüpheli veya sanıkla ilgili arama” maddesinde yapılan değişiklikle, “yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda somut delillere dayalı kuvvetli şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir” ifadesindeki “somut delillere dayalı kuvvetli” ibaresi, “makul” olarak değiştiriliyor. Yasa bu haliyle kabul edilirse suiistimallere açık olacak.

Özgürlüklere kelepçe takılıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, “Son yaşanan kışkırtma provokasyonlar gerekçe gösterilerek, en temel demokratik haklar, kişisel özgürlükler hepsi kelepçelenmek isteniyor. Bir devlet kelepçesi takılmak isteniyor. Neye? Bireysel hak ve özgürlüklere” dedi. CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Koç, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları cevapladı. Koç, Meclis’e sunulan “yeni yargı paketi” ile Meclis gündemine gelmesi beklenen “yeni güvenlik paketi”ni eleştirdi. Söz konusu paketlerde emniyet güçlerinin yetkilerinin artırılması ve ceza kanunundaki bazı değişikliklerle ilgili oldukça önemli teklifler olduğunu aktaran Koç, “Bir panik yasası ile 12 Eylül’ü anımsatan yasa düzenlemesiyle karşı karşıya Türkiye” açıklamasını yaptı. Ankara / aa

Okunma Sayısı: 1571
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı