"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir tanesi bile 'kusursuz' çıkmadı

03 Aralık 2014, Çarşamba 08:09
İncelemeye alınan 50 bin kamu binasından bir tanesi bile kusursuz çıkmadı.

Bugün, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü... Türkiye'de yaklaşık 4.5 milyon civarında engelli bulunuyor. Ancak yollar, kaldırımlar, hastaneler, duraklar, yaya geçitleri otobüsler erişime uygun olmadığı için engelliler evlerinden çıkamıyor. 2005 yılında kabul edilen engelliler yasası, yerel yönetimlere engelleri kaldırmaları için 7 yıl süre verdi. Fakat 2012 yılında dolan süre üç yıllığına uzatıldı. 2015 Temmuz ayına kadar şehirlerdeki bütün engellerin kaldırılması gerekiyor. Eğer yeniden tolerans tanınmazsa, engelliye geçit vermeyen resmi yapılar, toplu taşıma araçları, yol, kaldırım ve yaya geçitleri, yeşil alanlar ile market, lokanta gibi umuma açık yerler için sorumlulara ceza kesilecek. Engelliler de devlete ve belediyelere tazminat davaları açabilecek.

Yasaya uyum çerçevesinde kamu binalarının erişilebilirlik haritasını çıkaran Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ilginç bir sonuçla karşı karşıya kaldı. Bakanlık 50 bin kamu binasının envanterini çıkardı. Engelli erişimine uygun tek bir devlet binası bile bulunamadı. Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği de Sabancı Vakfı'nın desteğiyle benzer bir araştırma yaptı. 2013-2014 yıllarını kapsayan Engelli Hakları İzleme raporu için 2 bin 877 kamu kurumundan bilgi istendi. Bunlardan bin 413'ü cevap verdi. Buna göre, 6 bin 665 kamu binasından 441'inde hissedilebilir zemin uygulaması yapıldığı, 2 bin 430'unda asansör bulunduğu, 3 bin 708'inde ortopedik engellilerin erişimine uygun düzenlemeye gidildiği tespit edildi. Rapora göre incelenen 12 bin 417 otobüsün yüzde 67.7'sinde rampa ya da asansör sistemi, yüzde 7'sinde görme engellilere yönelik sesli anons sistemi bulunmadığı belirlendi.
Devlet kurumlarıyla birlikte bütün işletmelerin yasaya uyacağına işaret eden Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş “Süre Temmuz 2015'te bitecek ve gerekli düzenlemeleri yapmayanlara cezalar gelecek” dedi. Yeni yasa ile de şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara ruhsat verilmeyecek. Hizmetteki araçlar için Temmuz 2018'e kadar süre tanındı.

ONLAR ENGELLENİYOR!

Engellilerin aslında en büyük problemi birileri tarafından engellenmek. Yol, kaldırım, umumi tuvalet veya herhangi bir devlet binasına girmek bile çoğu zaman onlar için çile. İşte bu çilelerini fotoğraf kareleriyle belgeleyenler “www.buradaengellendim.com” adresinde ifşa ediyor.

GÜLER SABANCI:

Engellilerin yüzde 41'i okuma yazma bilmiyor

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla verdiği mesajda; engellilerin her alanda topluma katılımının sağlanması için atılan yasal adımların vakit kaybetmeden uygulanması gerektiğini belirtti. Sabancı Vakfı'nın 40 yıldır engellilerin toplumsal hayata katılmaları ve eşit fırsatlara sahip olmaları için çalıştığını belirten Güler Sabancı, “Engelli kişilerin yüzde 41'i hâlâ okuma yazma bilmiyor, engelli çalışanların oranı da hayli düşük” ifadelerini kullandı.

DEVLETİN ZİRVESİ BİRKAÇ DAKİKALIĞINA ENGELLİ OLACAK

Devlet, engellileri anlamak için empati kuracak, birkaç dakikalığına kör olacak. Türkiye nüfusunun büyük bir çoğunluğunu oluşturan engelli vatandaşları daha iyi anlamak için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, önemli bir etkinliğe imza atacak. Bakan Ayşenur İslam'ın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın da davet edildiği programda engellilerin problemleri ve çözüm yolları anlatılacak. Programın ardından katılımcılar gözleri bantla kapalı bir şekilde film izleyecek. Sesli betimlemeyle gösterilecek etkinlik vesilesiyle, engellilerin hayatın her yerinde olduğu mesajı verilecek.

Okunma Sayısı: 1094
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı