Bedelli askerlikte önemli gelişmeler yaşandı. Bedelliden umudu kestirecek açıklamalar bizzat devlet kanadı tarafından yapıldı.
Bedelli askerlik için sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışan vatandaşların çağrısı karşılıksız bırakılıyor. Bedelli bekleyenler, AK Parti'nin içerisinden bazı milletvekillerinin ve muhalefet partilerin desteğini alsa da, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanlığı Bedelli'yi düşünmüyor.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan bedelli askerlik beklentisine ilişkin geçtiğimiz günlerde yeni bir açıklama gelmiş, bedelli askerliğin 'son bir kez' çıkabileceğinni sinyali verilmişti. Kurtulmuş'un bu açıklamasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, bedelli askerlik kapılarını kapatan açıklamasıyla son noktayı koymuştu. AKP'li Kurtulmuş'tan yeni bir bedelli askerlik açıklaması daha geldi. Gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, "Hem toplumdaki talepler hem de ortadaki şartlar belirler. Toplumda böyle bir talebin olduğunu dile getirdim, böyle bir talep var" diye konuştu. Kurtulmuş, Başbakan Davutoğlu'nun sözleri için de "Kobani olaylarından sonra şartlar değişmiş görünüyor" ifadelerini kullandı.
Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi, 1111 Sayılı askerlik Kanunu'na geçici madde eklenmesini öngörüyor. Teklifin gerekçesinde, en son 2011 yılında 30 yaşından gün alanların 30 bin lira ödeme karşılığında askerlik hizmetini yapmış sayıldıkları düzenleme hatırlatılarak, hükümetin bu teklifinin, bedelli askerliğin, yalnızca gelir düzeyi yüksek vatandaşlar için bir ayrıcalık olduğu izlenimini yarattığı belirtildi. Türkiye'nin ekonomik ve sosyal şartları düşünüldüğünde bedelli askerliğin özellikle işine ve kariyer gelişimine ara verme lüksü olmayan orta ve alt gelirli gençler için bir ihtiyaç haline geldiği vurgulanan gerekçede, çeşitli gelir grupları için kademeli bir düzenleme yapılmasını öngören söz konusu düzenlemenin sorunu eşitlik ve sosyal adalet ilkeleri çerçevesinde çözeceği, gençlerin uzun süredir ortaya koyduğu beklentileri karşılayacağı ifade edildi. Teklifi göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, 1 Ocak 1989 tarihinden önce doğan ve Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile Askerlik Kanununa tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde askerlik şubelerine başvurabilecekler. Yıllık gelirleri toplamı, 12 bin liradan az olanlar veya hiç geliri olmayanlar herhangi bir bedel ödememeleri ancak aylık gelirleri net asgari ücretin üstüne çıktığı andan itibaren, bir yıllık asgari ücret bedeli kadar borçlu sayılmayı taahhüt etmeleri, 25 bin liradan az ve 12 bin liradan fazla olanlar 10 bin lira ödemeleri, 60 bin liradan az ve 25 bin liradan fazla olanlar 15 bin lira ödemeleri, 60 bin liradan fazla olanlar ise 25 bin lira ödemeleri, halinde askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacaklar.