SAİD NURSî’Yİ SAVUNDUĞU İÇİN 27 MAYIS DARBECİLERİNİN HIŞMINA UĞRAYAN DEMOKRAT HUKUKÇU ORD. PROF. DR. ALİ FUAT BAŞGİL’DEN GÜNCEL MESAJLAR.
Demokratik hükümet
BAŞGİL “Demokrasi Yolunda” adlı kitabında şöyle diyor: “İktidara serbest ve güvenilir seçimlerle geliş, bir hükümetin demokratik olması için ilk şarttır, fakat son şart değildir. Demokratik bir hükümet, iktidarı hukuk prensipleri ve insan hakları üzerinden kullanır.”
Hürriyet ve eşitlik
“Bu prensip ve hakların başında ise, vatandaşların hürriyet ve müsavat (eşitlik) hakları gelir. Hükümetin görevi, fitne ve fesadı (bozgunculuğu ve kargaşayı) önlemek, anlaşmazlıkları ve çatışmaları halletmek suretiyle adalet ve hakkaniyeti hakim kılmaktır.”
***
HÜKÜMETİN GÖREVİ, ADALETİ HÂKİM KILMAK
Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in ‘Demokrasi Yolunda’ adlı kitabında “Hükümetin görevi, anlaşmazlıkları ve çatışmaları halletmek suretiyle adalet ve hakkaniyeti hâkim kılmaktır” şeklindeki cümleleri günümüze de aktüalitesini koruyor.
Merhum akademisyen ve hukukçu Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in ‘Demokrasi Yolunda’ adlı kitabından günümüze ışık tutan satırları, anlamlı bulundu.
Başgil, kitabında, “Hükümetin görevi, fitne ve fesadı (bozgunculuğu, kargaşayı) önlemek, anlaşmazlıkları ve çatışmaları halletmek suretiyle adalet ve hakkaniyeti hakim kılmaktır” diyor.
Demokrasinin ahlâkî formülü
Başgil'in kitabından bazı iktibaslar şöyle: "Önce hakkı ve hakikati bil ki, hak ve hakikat ehlinin kimler olduğunu bilesin. Demokrasi her şeyden önce bir gönül işi ve toplumsal terbiye meselesidir. Demokrasi terbiyesinin ahlaki formülü şudur: İyiliği ve adaleti sevecek, kötülükten ve zulümden nefret edeceksin. Yalnız nefret edip durmayacaksın, hem de onunla mücadele edeceksin; gücün yetiyorsa elin kolunla; değilsen sözlerinle ve yazılarınla; buna da gücün yetmiyorsa kötülük ve zulüm yapanlardan yüz çevirip onlara selam vermemek ve merhaba dememek suretiyle mücadele edeceksin..."
Seçimler ilk şarttır, fakat son şart değildir
"Hükümetin görevi, fitne ve fesadı (bozgunculuğu, kargaşayı) önlemek, anlaşmazlıkları ve çatışmaları halletmek suretiyle adalet ve hakkaniyeti hâkim kılmaktır. İktidara serbest ve güvenilir seçimlerle geliş, bir hükümetin demokratik olması için. Demokratik bir hükümet, iktidarı hukuk prensipleri ve insan hakları üzerinden kullanır. Bu prensip ve hakların başında ise, vatandaşların hürriyet ve müsavat (eşitlik) hakları gelir. Bunlar da devletin anayasasında gösterilir. Kitap ağırlık olarak “hürriyet mefhumu” (özgürlük kavramı) ve demokrasi üzerinde durmakta, demokrasinin kökenlerini ortaya koymaktadır. İsonomia, isegoria, oligarşi, mutlakiyet gibi kavramları da irdeleyen kitap, dönemine göre hayli ileri düşünceleri içermektedir. İlgilenenler kitabı edinebilirler. İnternette hala baskısı yapılıyor gözüküyor. Son bir cümle: İnsan yaşamak, hayattan kam (lezzet) almak hırsı ve bu hırsın yarattığı kin, intikam, riya, kıskançlık ve tembellik gibi hastalıklara sahiptir."
Haber Merkezi