AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisinde gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye ilişkin önemli açıklamalar
AB dosyası kapanmadı
Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanı sıra AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB'nin Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc, Avrupa Komisyonu Kabine Başkanı Matej Zakonjsek katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bakan Berat Albayrak, bu toplantının kendileri için çok anlamlı olduğunu belirterek, bugünlerde ticaret savaşlarıyla ilgili herkesin endişesi olduğunu ve ekonomik iş birliği, serbest ticaret gibi konuların her taraf için sinerji oluşturabileceğini dile getirdi.
Albayrak, Türkiye’nin son 15 senesinde AB ile ilişkilerin, ticaret hacminin anlamlı şekilde arttığını ve iş birliğinin, bölgedeki herhangi bir ülkeden çok daha fazla entegrasyon oluşturduğu önemli bir sonuç oluşturduğunu aktararak, "Bu nedenle, 3'üncüsü düzenlenen bu yıllık toplantılar yine Türkiye-AB ekonomik ilişkisinin geleceği açısından bize önemli bir yol haritası gösteriyor. İşte bu yüzden bugün bir araya geldik. Türkiye ile AB'nin ekonomik ilişkileri diyaloğu iş dünyası ve devlet sektörü arasındaki bu önemli görüşmeleri ve tartışmaları yaptıktan sonra, iş birliğinin her boyutunda ve seviyesinde önemli bir katkı oluşturacağını umuyorum." diye konuştu.
"Birbirimize doğru bilgileri aktarmamız gerekiyor"
Bakan Albayrak, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen'in konuşması esnasında kendisine daha sık ve direk görüşmek için cep telefonu numarasını vermesine ilişkin, "Teşekkür ederim. Ben de size cep numaramı vermek isterim böylece beni direkt olarak arayabilirsiniz. Bence telefonda daha sık görüşmeliyiz çünkü birbirimize doğru bilgileri aktarmamız gerekiyor. Türkiye-AB ilişkisi çok önemli, ancak birbirimizi çok doğru bir şekilde beslememiz daha önemli. Çünkü verdiğiniz bilgilerin bir kısmının biraz açıklığa kavuşturmamız gerekiyor." dedi.
Türkiye'nin hukukun üstünlüğünden bir gün bile taviz vermeden son 2-3 yıldır demokrasisini çok daha güçlü bir şekilde yeniden canlandırdığını aktaran Albayrak, "Aynı zamansa sadece bölgesine değil AB'ye de özellikle mülteci krizinde destek oluyor. Maalesef AB mültecilere yardım, vize serbestisi ve Gümrük Birliği gibi konulardaki sözünü henüz tutmadı." diye konuştu.
AB'ye Mısır tepkisi
Bakan Albayrak, AB heyetinin Mısır'ı ziyaret etmesine ilişkin ise "AB, geçen hafta Mısır'daydı. TV’de gördük, maalesef geçen hafta Mısır hükumeti dokuz genci idam etti. Bugünlerde demokrasiye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.
"İş dünyası için de önemli bir toplantı"
AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı ile ekonomik ilişkilerin derinliklerine ineceklerini ve iş birliğinin nasıl devam ettirileceği konusunu ele alacaklarını ifade eden AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ise, şunları kaydetti:
"Aslında her zaman karşılıklı konuşmak birbirimiz hakkında konuşmaktan daha iyidir ve biz de bununla birlikte AB tarafı olarak her zaman iş birliğini ilerletmeye ve Türk makamlarıyla konuşmaya istekli olduğumuzu belirtmek istiyorum. Diplomatik olarak hareket etmemiz gerekmediğine inanıyorum. Birbirimizi geçmişten tanıyoruz, ticaretimiz gelişmiş durumda ve Türkiye AB’nin beşinci en büyük ticaret ortağı ve AB’de Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı. Dolayısıyla bunları bildiğimiz için biz birbirimizle konuşmaya devam etmeliyiz."
Bakan Albayrak'a cep telefonu numarasını verdi
Bazı ekonomik ve politik sıkıntıların da olduğunu ancak çözüme kavuşturulması için iş birliği halinde çalışılabileceğini aktaran Katainen, Bakan Albayrak'a cep telefonunu numarasını gerektiği zaman görüş alışverişinde bulunmak ve direkt bağlantı da olmak açısından vermek istediğini dile getirdi.
"Gümrük Birliği’nin güncellenmesi dile getirildi"
Toplantının ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Bakan Berat Albayrak, bugünkü toplantının üçüncü kez gerçekleştirildiğini anımsatarak, toplantıda Türkiye ile AB arasında, özellikle küresel iklimdeki gelişmeler ışığında diyaloğun öneminin ne kadar fazla olduğunun altının çizildiğini kaydetti.
Albayrak, toplantıda hem Türkiye hem de AB tarafından özellikle iş dünyasının farklı kesimlerinin bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Türkiye AB ticaret hacmi 2018 sonu itibarıyla 165 milyar dolara yaklaştı. Gayet dengeli bir iş birliği. Son 15 yılda bunun 3-4 katı arttığı resim içerisinde bugün artık korumacılık politikalarının, küresel anlamda içe kapanıp çoğulculuğun yerini, serbest ticaretin yerini çok farklı ve tek taraflı politikaların aldığı bir dünyada‚ Türkiye ile AB arasındaki ekonomik iş birliğinin ne kadar büyük bir önem arz ettiği eskisinden çok daha hassas ve dikkatli şekilde geliştirilmesi gerektiğinin altını çizmiş olduk. Özellikle son dönemde gündeme gelen Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusu başta olmak üzere ki iş dünyası çevrelerinin tamamı bu konuyu öncelikli ve acil ele alınıp müzakere edilerek her iki tarafında menfaatine olan sürecin hızlı şekilde hayata geçirilmesi hususu sıkça dile getirildi.”
Bakan Albayrak, vize serbestisi konusunun özellikle ticaret hacminin genişlemesi ve büyümesi noktasında gerek KOBİ’ler gerek dijitalleşme, karşılıklı yatırımlar noktasında atılan adımların daha da geliştirilmesi konusunu ele aldıklarını dile getirdi.
"Enflasyon hedeflediğimiz yönde gidiyor"
Albayrak, 2019 enflasyon hedefini yüzde 15,9 olarak açıkladıklarını ve enflasyonun hedefledikleri yönde gittiğine dair net sinyaller aldıklarını belirterek, "Bu, ekonomideki yavaşlamayla da, para ve maliye politikalarının son 6 aylık sürece verdiği güçlü refleksle de ilişkili. En önemlisi psikolojik algının da kırılmasıyla birlikte. Ekonomide algı konusu çok önemli. Malum Türkiye son 5-6 ayda reel olmayan bir kırılganlıkla karşı karşıya kalmıştı. YEP'te biz buna çok güçlü bir cevap verdik." diye konuştu.
Bütçe disiplini, cari açık ve fiyat istikrarında 6 ayda ciddi yol kat ettiklerini vurgulayan Albayrak, enflasyon hedeflerinin çok rahat tutturulacağını ve ötesinde bir performansla bu yılın enflasyonunun ortaya koyulacağını söyledi.
Albayrak, Türkiye'nin her yıl çok ciddi rakamda yabancı yatırım aldığına işaret etti.
Bazı yabancı basın mensuplarının, basın toplantısına girememesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Albayrak, şunları söyledi:
"Konu tabii ki Türkiye'deki tüm faaliyette bulunan medya çalışanlarının her yıl akredite olmasıyla ilgili bir konu. Zannediyorum her yıl bu akreditasyonu yapan kurumda bu akreditasyonu olan basın mensuplarının bir kısmının akreditasyonu yenilenmemiş. Dünyanın her yerinde, bugün ABD'de, Avrupa'da ve Beyaz Saray'da da periyodik olarak basın mensuplarının akreditasyonu yenilenir. Bazılarının yenilenmez bazılarının farklı şekilde. Çünkü her ülkenin kendi basın özgürlüğü içerisindeki uyguladığı kurallar çerçevesinde bu yürür. Zannediyorum Türkiye'nin bugün bu çerçevede baktığımızda birçok ülkenin uyguladığı kurallar çerçevesinde bazılarının akreditesi yenilenmiş, işte yenilenenlerin bir kısmı burada. Rahat rahat özgürce soru soruyorlar. Bir kısmının da yenilenmemiş. Seneye belki yenilenebilir veya tekrar yenilenmez. Tabii ki bu kurallar kaideler hukuk içerisinde olan bir husus. Bu çerçevede meseleye bakmak lazım."
"Türkiye-AB ilişkileri günlük ilişkiler değil"
Türkiye-AB arasındaki ilişkilerin uzun yıllardır süre geldiğini vurgulayan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tabii bugün içinden geçtiğimiz süreç AB'nin kendi içinde de yaşadığı farklı sıkıntılar, söylem birliğini oluşturamamasının doğurduğu problemlerin, birçok konudaki problemlerin ötesinde bugün Brexit konusu, İtalya, İspanya ve Avrupa'da yaşanan farklı konular kendi içerisinde farklı zorlukları da ortaya koyduğunun farkındayız.
Ama ben her ortamda şunu ifade etmeye çalışıyorum. Türkiye-AB ilişkileri günlük ilişkiler değil. Yüzyıllardır süre gelen bir ilişki. Biz dün komşuyduk, bugün komşuyuz yarın da komşu olacağız. Bir yere gitmiyoruz buradayız hep birlikte dost, kardeş ve güzel komşuluk ilişkisi içerisinde yaşamak en önemli motivasyonumuz olmalı."
Albayrak, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin, vize serbestîsinin ve ortak değerler konusunun çok önemli ve hassas mevzular olduğuna dikkati çekti.
Bu noktada kritik konulardan birinin "taahhütlerin onurlandırılması" olduğunu belirten Albayrak, şöyle devam etti:
"Bizler karşılıklı bir şekilde taahhütlerimizi onurlandırdıkça, hayata geçirdikçe karşılıklı bu ilişkiler çok daha iyi bir noktaya gelecek. Çünkü Türkiye AB ilişkiler kendi içerisinde bu saydığım konuların ötesinde çok daha derin anlamlar da ifade ediyor. Sayın dostum da ifade etti. Mülteci konusu, güvenlik konusu daha da ötesinde lojistik konusu, ulaştırma alt yapısı konusu daha da ötesinde enerji konusu var. Her iki partnerin arz ve güvenliği açısından istikrarlı bir siyasi, ekonomik, sosyal ekosistemik alt yapısı açısından da önemli konular. Bunları karşılıklı diyalog içerisinde ortaya çıkan taahhütleri hayata geçirdikçe, daha da güçlendirmemiz gereken hususlar bunlar."
"Türkiye çok güçlü bir demokrasi sınavından geçti"
Albayrak, Türkiye'nin bulunduğu bölgede önemli bir sorumluluğu olduğuna işaret ederek, "Bakıyorsunuz Türkiye bölgenin tek demokratik ülkesi. Diktatörlükler bir yanda işte görüyorsunuz 9 masum sivil idam edildi. Demokrasi ne ararsınız? Bölgemizdeki diğer ülkeler, Suriye ve Irak'ın durumu ortada." diye konuştu.
15 Temmuz'un ABD'deki 11 Eylül saldırılarından daha ağır bir travma yaşattığını belirten Albayrak, Türkiye'nin özellikle son 3 senede içinden geçtiği bütün bu badireler karşısında demokrasiden taviz vermeden. Türkiye'de idam yok. Türkiye'de hukukun üstünlüğü ile binlerce darbeci asker yargılandı ve yargılanıyor. Takip ediyorsunuz davaları. 253 vatandaş hunharca ölecek ve 2 bin 193 vatandaşınız yararlanacak, milyonlarca vatandaş o gün sokaklarda kendisi geleceğe demokrasi için canını siper ederek tankların önünde bunu ortaya koyacak ve bu oraya konan resimle birlikte Türkiye çok güçlü bir demokrasi sınavından geçti." ifadelerini kullandı.
AA