Anayasa Mahkemesi, 92 gündür tutuklu olan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlâl edildiğine" karar verdi. AYM, ihlâlin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.
Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği", "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve "basın hürriyeti" haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 27 Kasım 2015'ten bu yana tutuklu olan Can Dündar ve Erdem Gül'ün başvurusunu karara bağladı.
Yüksek Mahkeme, Dündar ile Gül'ün, Anayasa'nın 19. maddesinde düzenlenen "kişi hürriyeti ve güvenliği", 26'ncı maddesinde düzenlenen "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve 28'inci maddesinde düzenlenen "basın hürriyeti" haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.
Karar oy çokluğuyla alındı
Kararın oy çokluğuyla alındığı, Anayasa Mahkemesi üyeleri Hicabi Dursun, Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç'in ret yönünde oy kullandıkları, genel kurula katılan diğer 12 üyenin ise ihlal yönünde oy verdiği öğrenildi.
Anayasa Mahkemesinin kararı, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek. Mahkeme tarafından, Gül ve Dündar'ın akşam saatlerinde cezaevinden tahliye edilmeleri bekleniyor.
Can Dündar ve Erdem Gül, farklı tarihlerde yaptıkları haberler nedeniyle "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme" ve "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçlarından tutuklanmalarının, "Basın ve kişi özgürlüğü ile güvenlik hakkını ihlal ettiği" iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.
Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, başvuruyu "konunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanmasını" gerekli görerek dosyadan el çekmiş ve başvuru Genel Kurul'a sevk edilmişti.
Avukatları tahliye başvurusunda bulundu
Bu arada, Anayasa Mahkemesi'nin, kararının ardından, Dündar ile Gül'ün avukatları Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi ve müvekkilleri için tahliye başvurusunda bulundu.
Kısa karar açıklandı
Yüksek Mahkemenin kısa kararında, başvurudaki, "kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında soruşturma dosyasına erişim imkanından yoksun bırakılmaya ilişkin iddia"nın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle oy birliğiyle kabul edilemez olduğa hükmetti. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddia ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddia oy birliğiyle kabul edilebilir bulundu.
Anayasa Mahkemesi heyeti, Dündar ve Gül'ün, Anayasanın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan "kişi özgürlüğü ve güvenliği" hakkının, Anayasanın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan "ifade ve basın özgürlüklerinin" ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. Kararın bir örneği, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararı daha sonra açıklanacak.
Karar İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı
Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili karar, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı.
UYAP üzerinden Dündar ve Gül'ün yargılanacağı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen kısa kararla ilgili, şüphelilerin avukatlarınca, Tahşiye davasına ilişkin beşinci duruşmayı gerçekleştiren mahkeme kalemine, tahliye talepli dilekçe akşam saatlerinde sunuldu.
Mahkemenin karar vermesi için duruşmanın sona ermesi bekleniyor.
AA