"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ayasofya tepkileri şaşırtıcı ve ölçüsüz

18 Ağustos 2020, Salı 17:00
Paris Jeopolitik Araştırmaları Gözlemevi Genel Direktörü Charles Saint-Prot, Ayasofya’nın ibadete açılması kararının ardından gelen öfkeyi şaşırtıcı ve ölçüsüz buldu.

Paris Jeopolitik Araştırmaları Gözlemevi Genel Direktörü Charles Saint-Prot, Wakeupinfo internet sitesinde, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin yeniden ibadete açılmasına ilişkin yazı kaleme aldı. İbadethanelerin dönüştürülmesinin çok eskiye dayandığını ifade eden Saint-Prot, örneğin Roma İmparatorluğu’nun Hristiyanlığa geçtiğinde birçok tapınağın kilise tarafından ilhak edildiğini aktardı. Saint-Prot, bu nedenle Türkiye’nin Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasına ilişkin aldığı kararının ardından gelen “seçici öfkenin” şaşırtıcı olduğunu vurguladı. Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet’in zamanında camiye dönüştüğünü ve 1934’te müzeye çevrildiğini anımsatan Saint-Prot, 2012’de Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması için birçok kampanyanın yürütüldüğünü kaydetti. 

Statüsü değişen tek ibadet yeri değil

Saint-Prot, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde 24 Temmuz’da ilk namazın kılındığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin yabancı, Türk, Müslüman veya Müslüman olmayan herkese açık olduğuna yönelik sözlerini anımsatan Saint-Prot, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin statüsünün değişen tek ibadet yeri olmadığını belirtti. Saint-Prot, daha önce İspanya’nın Sevilla kentinde bir caminin 1248’te ve Cordoba Camisi’nin 13’üncü yüzyılda kiliseye dönüştürüldüğünü belirtti. Filistin’de Safed’in kuzeyinde bulunan el-Ahmar Camisi’nin geçen yıl kafeye çevrildiğine dikkati çeken Saint-Prot, bazı Batılı çevrelerdeki kişiler ve İslam karşıtı olanlar, İslam ve özellikle Türkiye söz konusu olunca ölçüyü kaybettiklerini vurguladı.

AA

Etiketler: Ayasofya, tepki
Okunma Sayısı: 1609
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı