Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, CHP grubunun Nazım Hikmet’in adının bir caddeye verilmesi yönündeki önergesi tartışılırken, Başkan Melih Gökçek, şairin Atatürk’e hakaret ettiğini öne sürerek, ‘’Nazım, Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Burjuva Kemal’ diyerek hakaret eden bir şair. O bakımdan adının verilmesi benim ağırıma gidiyor arkadaş’’ diye konuştu.
Nazım Hikmet’in suçu ne?
ANKARA Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, CHP grubunun ünlü şair Nazım Hikmet Ran’ın adının bir caddeye verilmesi yönündeki önergesi, tartışmaya sebep oldu. Belediye Başkanı Melih Gökçek, Nazım Hikmet’in Mustafa Kemal’e hakaret ettiğini ifade ederek, ‘’Nazım, Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret eden bir şair. O bakımdan adının verilmesi benim ağırıma gidiyor arkadaş’’ dedi.
Belediye Meclisinin Nisan ayı toplantısı, cumartesi günü Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkanlığında yapıldı. CHP Grup Başkanvekili Fazıl Güleken’in, Nazım Hikmet’in adının Ankara’da bir caddeye verilmesine ilişkin önergesi de görüşüldü. Gökçek, Çankaya’da zaten ‘’Şair Nazım’’ adını taşıyan bir sokak bulunduğunu, sokağın adının ‘’Şair Nazım Hikmet’’ olarak değiştirilebileceğini kaydetti. Önergenin yeni haline itiraz eden CHP grubu, ünlü şairin adının sokağa değil, bir caddeye verilmesinin daha uygun olacağını söyledi. Görüşmeler sırasında söz alan Büyükşehir Belediye Meclisi İsimlendirme Komisyonu Başkanı Ahmet Tunç, Şubat 1994’de Çankaya Belediyesinin, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin onayıyla Çankaya’da bir sokağa ‘’Şair Nazım’’ adını verdiğini hatırlatarak, “1994 Şubatında o zaman CHP iktidarda, Başbakan Yardımcılığı kendilerinde, Çankaya Belediyesi CHP’de. O dönemde Şair Nazım diye isim veriyorlar. Şimdi bugün o günkü eksikliği tamamlamak bize düşüyor. O zaman Hikmet’siz koyan CHP bugün Hikmet’in koyulmasını bizden istiyor” diye konuştu.
Salonda tartışmaların yaşanması üzerine Gökçek, önergede ısrar edilmesi durumunda, Nazım Hikmet’in ‘’tasvip etmediği’’ bir şiirini internetten buldurarak, okuyacağını dile getirerek, ‘’İnanıyorum ki siz de bizimle birlikte daha değişik düşünürsünüz. Bu kadar söylüyorum. Israr ederseniz, gider o şiiri getirtir okurum. Yalnız getirttiğim zaman bir daha Nazım Hikmet diyemezsiniz. haberiniz olsun’’ dedi.
Gökçek, bir meclis üyesinin internetten bulduğu ve Hikmet’in 1920 yılında yazdığı bir şiiri okudu. Şiirde Nazım Hikmet’in Atatürk’e hakaret ettiğini öne süren Gökçek, ‘’Ne diyorsunuz bu şiire? Ben hiçbir yorum yapmıyorum. Nazım Hikmet’in şiiri bu. Mustafa Kemal’e hakaret eden birini savunuyor, tasvip ediyor musunuz? Nazım, Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret eden bir şair. O bakımdan adının verilmesi benim ağırıma gidiyor arkadaş ama buna rağmen önerge oylanırken, çekimser kalacağım. Sizin iktidarınızda değeri sokak kadarmış, şimdi cadde kadar mı oldu?’’ diye konuştu.
CHP grubunun bazı üyeleri de Nazım Hikmet’in adının bir caddeye verilmesi önergesine çekimser kaldı.