10 Ekim’de Ankara’da meydana gelen patlamada ölen 19 kişinin ailesi ve yaralanan 89 kişi, patlamada devletin sorumluğu olduğu gerekçesi ile İçişleri Bakanlığı’na tazminat başvurusunda bulundu.
Demokrasi İçin Hukukçular Derneği, 10 Ekim’de Ankara’da meydana gelen patlamaya ilişkin hukuki süreç hakkında bilgi vermek için basın toplantısı düzenledi. Dernek adına konuşma açıklamada bulunan avukat Özcan Karakoç Başbakan, İçişleri Bakanı, Ankara Valisi, Ankara Emniyet Müdürü ve MİT Müsteşarı'nın soruşturmaya dahil edilmesini istedi. Avukat Özcan Karakoç canlı bombalara ilişkin resmi kurumlar arasındaki tüm yazışmaları, telsiz konuşmalarını, olay günü ve öncesine ait tüm kamera ve telefon görüşmelerine dair delillerin toplanmasını isteyen bir dilekçeyi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduklarını ancak dilekçeye dair bir bilgi verilmediğini kaydetti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyası ile ilgili mağdurların avukatları ile hiçbir ilişki kurmadığını ve başsavcılığın dosyayı mağdurların avukatlarından dosyayı uzak tutmak için her şeyi yaptıklarını ileri süren Karakoç, şu ifadeleri kullandı: “Dosyadan müvekkillerimize ilişkin hiçbir belge ve kayıt almamıza izin verilmemekte, bütün yasal hükümler ihlal edilmektedir. Katliamda yaşamını yitirenlerin eşyalarının teslimi dahil her türlü aşamanın eziyet haline getirildiğini bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir an önce sorumlu kamu görevlilerini şüpheli sıfatı ile soruşturmaya dahil etmeli ve delillerin karartılmasına izin vermeden olayda sorumluluğu bulunan devlet görevlilerinden bağımsız etkili bir şekilde soruşturma yürütülmelidir.”
DEVLETİN SORUMLULUĞU NEDENİYLE BAŞVURU YAPILDI
Devletin sorumluluğu nedeni başvurunun yapıldığını vurgulayan Karakoç, şöyle devam etti: “Devletin bildiği önlemediği, önlemek için hiçbir şey yapmadığı, Roma Statüsü ve TCK gereğince insanlık suçu olduğu tartışmasız olan bir kitle katliamı söz konusudur. Bu türden insanlık suçlarının bir daha yaşanmaması için tüm zararların bizzat sorumlusu olan devlet tarafından karşılanması ve kişisel sorumlulara da rücu etmesi gerekir. Bugün itibarı ile İçişleri Bakanlığı’na devletin sorumluluğu nedeniyle maddi manevi tazminat ödenmesi talebiyle başvurularımızı yapacak ve başvurularımıza verilen yanıta göre de İçişleri Bakanlığı’na karşı açacağımız tazminat davalarını sürecini başlatacağız."
Başvuru ile ilgili bilgi veren Karakoç, Ankara’daki patlamada yaşamını yitiren 19 kişinin ailesi adına ve 89 yaralı adına İçişleri Bakanlığı’na başvuru yaptıklarını söyledi.