"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

30 yıldır direniyor

27 Haziran 2015, Cumartesi 10:04
Beykoz’daki 900 dönümlük hukuken devlet arazisi olan Sait Paşa Ormanı, 30 yıldır imara açılmamak için direniyor.

1987’de ANAP’lı belediye tarafından usulsüz bir şekilde imara açılan ormanın 270 dönümlük kısmında binalar yükselmiş ve binden fazla tapu verilmiş. Kadastro Mahkemesi, konut sahiplerinin tapularına ‘davalıktır’ şerhi düştü. Beykoz Belediyesi ise 6 bin dönümlük imar revizyon planı içerisine hala devlet ormanı vasfında olan bu 900 dönümü de aldı. Hukukçu Cihangir Dönmez, “Dava sonuçlanmadan yapılan uygulama imar yönetmeliğine ve Orman Kanunu’na aykırıdır.” dedi. 

Beykoz ilçesine bağlı Kavacık’ta bulunan 184 ada 7 parsel kayıtlı 900 dönümlük orman arazisi (Sait Paşa Devlet Ormanı), 1987 yılında ANAP belediyesi tarafından yasa dışı imara açıldı. Burada 270 dönümlük orman yok edilerek yerinde binalar yükseldi. Kalan 630 dönüm yeşil alanın büyük bölümü de işgalle kaçak şekilde yapılaştı. Mahkeme, 1987’deki usulsüz imar isnat planıyla verilen binden fazla tapuya davalıdır şerhi koydu. Bölgede 2009’dan bu yana imar çalışmalarını sürdüren Beykoz Belediyesi’nin, hukuken hala devlet ormanı olarak görülen bu 900 dönümlük kısmı da içine alacak bir plan yaptığı öne sürüldü. 

İmarın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Beykoz Belediyesi’nin işbirliğiyle gerçekleştiğini Hukukçu Cihangir Dönmez, “1/1000 ve 1/5000’lik revizyon imar planları yapılmıştır. İmarı planlanan alan yaklaşık 6 bin dönüm. Bu 6 bin dönümlük yerin 900 dönümlük kısmı hukuken halen devlet ormanı. Bu kısma ilişkin dava devam ediyor. Kadastro Mahkemesi, bu kısmın orman dışına çıkıp çıkmayacağına, çıkacaksa hangi kısmın ne şekilde çıkacağına, üzerindeki malikler adına mı, eski tapu sahipleri adına mı, hazineye mi çıkacağına karar verecek. Mahkeme kararı olmaksızın bu 900 dönümlük kısmın imar planına alınması askıya çıkarılması, Anayasa’nın 169 ile 138. Maddelerine, ilgili imar yönetmeliklerine ve Orman Kanunu’na aykırıdır. Çünkü burada henüz kesinleşmiş 2b çalışması, üretilmiş kesin bir arsa yoktur. Hukuken devlet toprağıdır.” diye konuştu. 

Belediyenin bu araziyi plana dahil etmesinin altında yeşil alan sıkıntısı olduğunu söyleyen Dönmez, şöyle devam etti: “İmar planı yapılan alanda toplam yüzde 9.81 oranında yeşil alan var. İmar plan yönetmeliğine göre bu alanın 10 olması gerekir. Mahkemelik olan kısmı da bu alandan çıkardığımızda planın tamamı sakat hale gelecek. Bu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da bilgisi dahilindedir. Burada devam eden dava nedeniyle, yani 2b çalışmaları kesinleşmediği ve hukuken devlet ormanı olduğu için bakanlığa bağlı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından binin üzerinde tapunun üzerine davalıdır şerhi konulmuştur. Yazışma esnasında Orman İdaresi’nden bu alanın devlet ormanı mı, 2b mi olacağına yani vasfına mahkemece karar verileceği bildirilmiş olmasına rağmen burada yapılan planlama tamamen yasalara aykırıdır.” 

‘DAVA 30 YILDIR DEVAM EDİYOR’ 

Bu arazi için davanın 30 yıldır devam ettiğini kaydeden Dönmez, “Burası Sait Paşa’ya ait tapulu bir araziyken 1945’te, 4785 Sayılı yasayla devletleştirilerek orman olmuştur. Orman olan bu alanda daha sonra 2B çalışmaları yapılmış, fakat açılan davalar nedeniyle çalışmalar kesinleşememiştir. Davalar, 2B ile orman dışına çıkartılması esnasında bu yerin eski tapu maliklerine mi yoksa hazine adına mı çıkacağı konusundadır. Son çıkan 6292 Sayılı yasa, bu tip taşınmazların eski tapu maliki adına çıkmasını öngörmektedir.” şeklinde konuştu. 

Arazinin ilk defa 1987’de ANAP’lı belediye tarafından usulsüzce devlet ormanı vasfı silinerek arsa yazıldığına dikkat çeken Dönmez, “İmar isnat planlarına konu edilmiş ve binden fazla yolsuz tapu kaydı oluşturulmuştur. Arazinin imar planıyla ilgili bir iptal davası açma hazırlığındayım. Yapılan işlem tamamen yok hükmünde bir idari işlem olduğu için zaman aşımına bağlı olmaksızın bu imar planının her zaman iptali istenebilir.” dedi. 

BELEDİYE: BÖLGE ORMANLIK ALAN VASFINDA DEĞİL 

Beykoz Belediyesi, ormanlık alanı imara açmalarıyla ilgili iddiaya cevap verdi. İmar Affı Yasası kapsamında bölgede 1/1000 ölçekli plan kararının belediye meclisi tarafından 23 Mart 1987’de alındığı ifade edildi ve plana uygun olarak birçok ada ve parselin ifraz edildiği belirtildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Ayrıca 1973 ve 1986 yıllarında Orman Kadastro Komisyonu’nun çalışmaları sonucunda söz konusu 184 ada 7 parsel sayılı taşınmaz Orman Kanunu’nun 2B maddesi gereğince orman sınırları dışına çıkartılmıştır. Bu arada Beykoz Kadastro Mahkemesi’ne açılan davalar ile söz konusu taşınmaz üzerinde mülkiyet iddiası ile çeşitli şahıslarca dava konusu edilmiş olup, dava süreci halen devam etmektedir.

Söz konusu bölgede Belediyemizce yapılan 1/1000 ölçekli Beykoz 1. Bölge Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı 30.12.2014 tarihinde onaylanmıştır. Onaylı İmar Planlarında eski 184 ada 7 parselden ifraz edilen taşınmazlara ait plan fonksiyonları, mülkiyet davalarının devam etmesi nedeniyle, (D) lejandı ile tanımlanmıştır. Onaylı Plan Notlarının 1.16 maddesi ‘D sembolü ile ifade edilen konut alanlarında, Çubuklu Mahalle eski 184 ada 7 parsele ilişkin Beykoz Kadastro Mahkemesi’nde devam eden davalar sonuçlanıncaya kadar uygulama yapılamaz.’ şeklinde düzenlenmiştir.

Sonuç olarak Beykoz İlçesi Rüzgarlıbahçe Mahallesi eski 184 ada 7 parsel sayılı taşınmaz orman alanı olmayıp, 1973 ve 1986 yıllarında orman sınırları dışına çıkartılan alanlardandır. İmar planı ile getirilen kısıtlamalar ise ileride telafisi güç sonuçlar doğurmaması yönünde alınmış plan kararlarıdır. Mülkiyetle ilgili davaların önümüzdeki aylarda çözümlenebileceği düşünülmektedir.”

Okunma Sayısı: 7285
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    27.6.2015 11:09:00

    ORMAN alanı kamu alanıdır.Buraları kaçak yapılaşarak elde edenlere TAPU değil olsa olsa İDAM verilir.Yazık bu ülkeye tarım ve orman alanları bu şekilde heba edilmemelidir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı