Manisa'da sayıları giderek artan icralık araçlar yediemin depolarında beklemekten yeşillendi.
Ödenmemiş kredi ve vergi borçları nedeniyle icra müdürlükleri ve vergi daireleri tarafından motorlu taşıtlara konulan haciz kararlarındaki artış, yediemin deposu garajının dolmasına neden oldu. Manisa'da yediemin depolarında yaklaşık 2 bin araç çürümeye terk edildi. Şehzadeler İlçesi Kuşlubahçe Mahallesi'ndeki yediemin deposu adeta araba mezarlığı oldu. Birçok araç hurdaya dönerken, bazılarının içinden ağaç bile çıktı. İlginç manzaraların oluştuğu yediemin deposunda 1990 yılından kalma araçların bile bulunduğu öğrenilirken, hurdaya dönen bazı araçlar yeşilliklerin içinde kayboldu.
Yediemin deposu işletmecisi Mehmet Günay, aracını almak için başvuru yapanların sayısının çok az olduğunu söyledi. Hurda araçların yanı sıra çok lüks araçların da depolarında olduğunu anlatan Günay, "Depoya gelen araç 6 ay içerisinde borcu ödenip alınmazsa satılığa çıkıyor. Ama vatandaş bunu bilmiyor. 6 ay sonra icra dairesine gidip aracını çıkarabilir. 'Aracım yıllardır orada otopark parası çıkar' gibi korkularla gelmiyor. Aslında cüzi bir rakam çıkıyor. Araç 10 sene daha kalsa çürüyecek" dedi.
İHALE AÇILIP SATILSIN
İcralık araç sayısında da artış yaşandığını dile getiren Günay, icra koyulan araçların borcu karşılamaması nedeniyle avukatların satış için başvurmadığını belirterek şöyle konuştu:
"Bana bu aracın getirisi yok, yer işgalinden başka bir şey değil. Satışa çıkmıyor, avukat borcu karşılamadığı için satışını istemiyor. Bu yüzden araçlar burada çürümeye bırakılıyor. Sirkülasyon yok. Burası araba mezarlığına dönünce biz de zor durumda kalıyoruz. Piyasadaki araçların yüzde 80'inin vergi dairesine borcu vardır. İhale açılıp bu araçların satılması gerekiyor. Türkiye genelinde aynı sorun var. Milli Emlak'ın bu işe el atması gerekiyor."
SİSTEM BÖYLE İŞLEMEMELİ
Milli servetin heba olduğunu dile getiren Günay, araçları koyacak yerlerinin de kalmadığını belirterek, yetkililere çağrı yaptı. Günay, "Bu araçlar milli servet. Burada boşu boşuna çürüyor. 'Arabanı bağladım, bitti', böyle bir şey olmaması gerekiyor. Alacağını alamıyorsun, öbür yandan da vatandaşın aracını çürütüyorsun. Bu sistem böyle işlememeli" diye konuştu.
DHA