"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yerli üreticiye ithal et vurgunu

01 Temmuz 2017, Cumartesi 12:18
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın et fiyatlarını düşürmek için karkas et ithalinde gümrük vergisi oranını yüzde 40'a düşürmesi, eleştirilere neden oldu.

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, "Türk üreticisi elbette etkilenecektir. Çünkü Türk çiftçisi bu ithalatla pazarını kaybedecektir. Türk çiftçisi olarak yıllardır hayvan yemi gibi girdi fiyatları ile mücadele ediyoruz. Bizim Avrupa çiftçisi ile mücadele edecek gücümüz yok" dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 100 seviyesinden yüzde 26’ya indirilirken, karkas et ithalatında da yüzde 40’a düşürülmesiyle ilgili olarak Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, alınan kararı şöyle değerlendirdi:

"Türk üreticisi etkilenecek"

"Bakanlık uygulamalara izin verse de vermese de Türk üreticisi elbette etkilenecektir. Çünkü Türk çiftçisi bu ithalatla pazarını kaybedecektir. Türk çiftçisi olarak yıllardır hayvan yemi gibi girdi fiyatları ile mücadele ediyoruz. Avrupa çiftçisine verilen destek ve teşvikler bize verilmiyor. Avrupa'da kullanılan mazot fiyatı bizden çok düşük.

Dolayısıyla tarım ürünlerinde de maliyet bizden düşüktür. Avrupa çiftçisi ile mücadele edecek gücümüz yoktur. Bakan, küçük çiftçileri koruyacağını belirtiyor ve 'yetiştiricilerimiz rahat olsunlar, üretmeye, ahırlarını doldurmaya devam etsinler' diyor.

 "'Ben koruyacağım' demekle çiftçinin korunacağına inanmıyorum ben."

Sayın Bakan, 23.02.2017 tarihinde kabul edilen 6824 sayılı kanun yürürlüğe girdiği gün de aynı sözleri söylemişti. Bu ithalat rejimine karşı da küçük çiftçiye yeni uygulamalar yapılmalı, desteklenmelidir. Aksi halde çiftçinin durumu kötüye doğru gitmektedir. Bakan, 'ben vatandaşıma ucuz et yedireceğim' diyor. Güzel, yedirir, hakkıdır bakanın. Ya binlerce küçük yetiştirici  ne yapacak? Çiftçinin desteği olmayınca borç yanına kalacak. Bir ahırın maliyeti 1,5 - 2 milyon lira. Yetiştirici, bu 1,5 - 2 milyon borcun altında inleyecektir. Mağdur olan çiftçinin elinden tutulmalı. Çiftçiye destek verilmeli. Yoksa 'ben koruyacağım' demekle çiftçinin korunacağına inanmıyorum ben."

DHA

Etiketler: ithal et, yerli üretici
Okunma Sayısı: 3213
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa BITER

    1.7.2017 13:23:36

    Şu söz sahibi olup konuşanlar acaba ne için konuşuyorlar ki ? Milletin gazını almak için mi yoksa laf olsun diye mi ? Bıraksınlar bu iki yüzlülüğü...Samimiyseler bunu seçimlerde göstersinler ve bunu deklare etsinler...Çiftçinin ölüm fermanıymış falanmış filanmış geç babam sen bunları...Yiğitseniz seçimlerde işçiyi,çiftçiyi,memuru,emekliyi pazarlayıp satmayın da samimiyetinizi görelim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı