Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) pirinç fiyatlarının aşırı yükselmesini önlemek amacıyla gerekli tedbirlerin alındığı bildirildi.
TMO'dan yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın organlarında pirinç fiyatlarında aşırı artış olduğu yönünde gerçeği yansıtmayan haberler yer aldığı, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasının gerektiği ifade edildi.
Türkiye'de çeltik üretiminin 2004 yılında 490 bin ton iken son 10 yılda artış kaydederek, 2013 yılında 900 bin tona çıktığı belirtilen açıklamada, üretimin 2014 yılında ise iklimsel koşullara bağlı olarak bir önceki yıla göre yüzde 7,8 azalış göstererek 830 bin ton olarak gerçekleştiği ifade edildi.
Çeltik üretiminin yaklaşık yüzde 75’inin Osmancık, yüzde 16’sının Baldo, yüzde 9’unun ise diğer çeşitlerden oluştuğu kaydedilen açıklamada, üretim ve tüketimin ağırlıklı olarak Osmancık çeşidinden oluştuğu belirtildi.
Osmancık pirinç ortalama kilogram perakende fiyatının bu yılın ocak ayında 3,53 lira iken 10 Aralık itibariyle yüzde 8,22 artarak 3,82 lira olduğu ifade edilen açıklamada, Baldo pirinç ortalama perakende kilogram fiyatının ise aynı dönemde 4,49 liradan 5,06 liraya yükseldiği belirtildi.
Açıklamada, TMO'nun çeltik ve pirinç piyasalarını yakından takip ettiği ve çeltik fiyatlarının öngörülenin üzerinde, üretici lehine olması nedeniyle müdahale alım fiyatını belirtmediği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
"Üreticiler yanında tüketicileri de koruma görevi çerçevesinde, pirinç fiyatlarının aşırı yükselmesini önlemek amacıyla TMO tarafından gerekli tedbirler alınmıştır. Bundan sonraki süreçte de piyasalar yakından takip edilmeye devam edilecek olup piyasaların sağlıklı işleyişine yönelik tedbirler alınarak kamuoyu ile paylaşılacak."