"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tekstil sektörü kara kara düşünüyor

08 Ağustos 2015, Cumartesi 17:05
Son yıllarda pamuk üretimindeki azalma tekstil sektörünü düşündürüyor. Üreticiler pamuk destekleme priminin artırılmasını istiyor.

2014 yılında pamuk sezonunda ülkede 4,6 milyon dekar alanda 2 milyon 350 bin ton pamuk üretimi gerçekleşti. Bunun 412 bin 536 tonu Çukurova Bölgesi’nden, 204 bin 467 tonu ise Adana’dan karşılandı. Geçen sezon Adana Ticaret Borsası (ATB)’nda toplam 141 milyon 294 bin 114 kg. kütlü pamuk işlem gördü.

ATB Başkanı Şahin Bilgiç, son yıllarda pamuk üretimindeki azalmanın sanayiciyi derinden yaraladığını söyledi. Adana’nın simgesi olan pamuğun ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunu hatırlatan Bilgiç, üretimin artması için kütlü pamuk fiyatının ve fark ödeme desteğinin çiftçi açısından cazip olması gerektiğini kaydetti. Bu yıl oluşacak pamuk fiyatının son derece kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Bilgiç, “Devleti yönetenlere, bakanlarımıza ve hatta Başbakanımıza dahil olmak üzere hazırladığımız raporları sunduk. Pamuğa verilen primlerin düşük olduğunu, bunun üreticiyi memnun etmediğini, üreticiye para kazandıracak durumda olmadığından tüketicinin bu üründen kaçacak durumda olduğunu ifade ettik. O dönemde bir artış oldu. Ama bizim beklentimizi karşılayacak bir artış olmadı. Gerçekten pamuk önemli bir ürün. Pamuğun bölgede eski günlerini tekrar yakalayacak ve tüm bölgelerde ekilecek duruma gelmesi gerekiyor. Pamuk fiyatını 900 Kuruş dedik ama 1 TL gibi bir fiyata çıkarttığımız takdirde ben inanıyorum dışarı bağımlılığımızı azaltacağız. Yoksa bu bağımlılığımız son yıllarda giderek artacak. Bölge beyaz altından kaçtı ve sarı inci denen mısıra yöneldi. Tabiî ki mısırda desteklenmeli, soyada desteklenmelidir. Ama bu gün Türkiye’de Mısır yetişecek alan kalmadı. Türkiye’nin yüzde 90’ında mısır yetişiyor. Konya Ovası buğdaydan, mısıra dönüyor. Ama pamuk burada yetişmeyecekse havza içerisinde ona da yer verelim, üretimi destekleyerek arttıralım ve dışarıya bağımlılığımızı azaltalım.” dedi.

Borsa olarak pamuğun üretildiği alana, çalışanına ve tüketicisine olumsuz etkisi olmayan daha ekonomik sürdürülebilir pamuk üretimi için dünyada tek pamuk üretim standardı olan Better Cotton için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bilgiç, dünya tekstil devlerinin talepleri ile oluşan Better Cotton çalışmasını 3 yıldır Türkiye’de gerçekleştiren tek Borsa olduklarını hatırlattı. Bilgiç, şöyle devam etti: “Bu kapsamda, Adana’da ilk olarak 2013 yılında 3 üretici ve 4 çırçır işletmesi ile bin 850 dekarda, 2014 yılında 17 üretici ve 4 çırçır işletmesiyle 13 bin 850 dekarda pamuk üretimi gerçekleştirildi. 2015 yılında ise 35 çiftçi ve 6 çırçır işletmesiyle yaklaşık 24 bin dekarda Beter Cotton üretimi yapıldı. Önümüzdeki zaman diliminde bu sezonda ülkemizin ilk Better Cotton pamuğunun satışını da yapacağız. Better Cotton ile yapacağımız bu çalışmalar ile yerelde pamuk üretim girdilerini azaltıp daha verimli, kaliteli ve ayrıca çevreci pamuk üretimini sağlamayı planlamaktayız.”

Çukobirlik Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çakıcı, “Çiftçiyi, taciri ve tekstil firmalarını mağdur etmeden ithalat boyutuyla bir çözüm üretilecek şekilde Pamuğun para edecek bir sistemi kurulması lazımdır. Üç aktörün en önemlisi bana göre üretendir. Üreticinin ürettiği ürünün para etmesi lazım ki bir yıl sonra tekrar ekim yapıp, üretimini sürdürmelidir.” şeklinde konuştu.

Etiketler: pamuk, tekstil, üretici
Okunma Sayısı: 1249
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı