"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TEB Genel Müdürü Leblebici: Türkiye sağlıklı büyüme rotasına geri dönecek

23 Aralık 2018, Pazar 09:30
TEB Genel Müdürü Leblebici, "2018'in negatif etkileri 2019'un ilk çeyreğinden itibaren yavaş yavaş ortadan kalkacak ve ikinci yarıdan itibaren ülkemiz sağlıklı büyüme rotasına tekrar geri dönmeye başlayacaktır." dedi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, bankacılık sektörü, Türkiye ekonomisi ve TEB'e ilişkin yaptığı değerlendirmede, ülkenin 2018'in her bir çeyreğinde birbirinden farklı özellikler taşıyan bir yıl geçirdiğini söyledi.

Bölgede ve dünyada yaşanan hareketliliğin Türkiye’ye sert yansımaları olduğuna dikkati çeken Leblebici, "Bütün bu olumsuzluklara rağmen ekonomiyle ilgili alınan hızlı kararlar ve sektörle düzenleyici kurumlar arasındaki yüksek iş birliği hızlı bir şekilde dengelenme sürecine geçmemizi sağladı." ifadelerini kullandı.

Leblebici, önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) adım atması, hemen arkasından "son derece tutarlı ve kararlı" bir Yeni Ekonomik Programın (YEP) açıklanması, akabinde dış ilişkiler tarafında yaşanan pozitif gelişmeler sayesinde yabancı yatırımcının Türkiye'ye tekrar geri gelme sürecinin başladığını dile getirdi.

Uzun bir dönem haksız bir şekilde algı ile gerçek arasında oluşan bir açığa maruz kalındığına işaret eden Leblebici, şunları kaydetti:

"Neredeyse yabancı yatırımcı bir blok olarak ülkemize negatif baktı fakat alınan bu kararlar sayesinde bu negatif blok içinde kırılmalar oldu ve ekonomideki gerçeği gören, pozitif olarak ülkemize yatırım yapmayı düşünenleri hareketlendirmeyi başardık. Bankalar sendikasyon kredilerini yenilemeye başladılar, Türk lirası tekrar değerlenme sürecine girdi. Özellikle cari açık kısmında son derece pozitif gelişmeler yaşandı. Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı etkilerini göstermeye başladı. Elbette sorunun tamamını çözdük diyemeyiz. Bankacılık sektörünün altyapısı son derece sağlam. Ülkemizin temel göstergeleri, kamu borcunun milli gelire oranı, bütçe disiplinimiz en kuvvetli olduğumuz alanlar. Bunlardan hiçbir taviz vermeden süreci yönetmeye devam etmeliyiz."

"Aktif kalitesini sağlıklı tutmak dış finansman akışında elzem"

Ümit Leblebici, Türkiye’nin temel sorununun verimlilik olduğunu ve bunun da ancak reform sürecinin hızlandırılarak çözebileceğini söyledi.

Cari açığı azaltan ama büyümeyi devam ettiren her kararın verimliliği artıran birer unsur olacağını anlatan Leblebici, "Bankalar olarak reel sektörle el ele vererek ama aktif kalitemizi de sağlam tutarak büyümeyi sürdürmeliyiz. Aktif kalitesini sağlıklı tutmak dış finansmanın ülkemize akışının devam etmesi açısından elzem." dedi.

Leblebici, sektörün kredinin mevduata oranında yüzde 120’lerin üzerine çıktığına işaret ederek, "Aradaki fark dış finansmanla sağlanıyor. 2018'in negatif etkileri 2019'un ilk çeyreğinden itibaren yavaş yavaş ortadan kalkacak ve ikinci yarıdan itibaren ülkemiz sağlıklı büyüme rotasına tekrar geri dönmeye başlayacaktır diye düşünüyorum. Üstesinden gelemeyeceğimiz bir sıkıntımız yok." şeklinde konuştu.

AA

Okunma Sayısı: 1238
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı