Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneğince (SASAD), sektörün toplam performansının yüzde 90-95'ini oluşturan 78 firmanın verileri değerlendirildi.
Buna göre, sektörün geçen yılki toplam cirosu 5,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün önceki yılki cirosu 5,07 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Sektörün geçen yıl kişi başına cirosu ise 163 bin 273 dolar oldu.
Sektör, geçen yıl yurtdışı satışlardan 1,86 milyar dolar gelir sağladı. Sektörün geçen yılki ithalat miktarı ise 1 milyar 35 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Cironun alt sektörler bazında dağılımına bakıldığında en yüksek ciro yapan alt sektörler, elektronik-elektrik ve havacılık-uzay olarak dikkati çekti.
Elektronik-elektrik alt sektöründe 1,45 milyar dolar, havacılık-uzay alt sektöründe 1,2 milyar dolar, kara araçları alt sektöründe 521 milyon dolar, deniz araçları alt sektöründe 298 milyon dolar, bilişim alt sektöründe 219 milyon dolar ciroya ulaşıldı.
Değerlendirmeye göre, son 2 yılda ciro artışında duraksama yaşandı. Savunma sanayindeki ciro oluşumunda ihracat tutarı ve sivil havacılık alt sektör satış tutarı önemli bir etken ve dengeleyici unsur olarak ortaya çıktı.
Sektörde iç pazar satışlarının gerçek anlamda düştüğü ve daraldığı görüldü. Ortaya çıkan tablo ışığında, sektörün kazandığı yetkinliklerin sürdürülmesi ve geliştirilmesi konusunda iç pazara yönelik talep geliştirici önlemlerin alınması gerektiği değerlendirmesinde bulunuldu.
Bu kapsamda, Türk Silahlı Kuvvetleri modernizasyonu ve envanter yenilemesi konusunda üretilecek projeler ile bütünleşik lojistik destek konusunun ilgili platformlarda etkin olarak ele alınması gerekliliğine işaret edildi.
SEKTÖR YILDA YÜZDE 21 BÜYÜDÜ
SASAD Yönetim Kurulu Başkanı Nail Kurt, sektörün, son dönemde ciddi büyüme yakaladığını, son 5 yılın ortalama büyümesinin yıllık yüzde 21'i bulduğunu söyledi. Bu büyümede, Savunma Sanayii Müsteşarlığının sektörle ilgili gelişme ve büyüme stratejileri ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin sektöre duyduğu güvenin çok fazla etkisi olduğunu vurgulayan Kurt, şunları kaydetti:
"Yıllık 5 milyar dolar seviyelerine gelen sektör hacminin bu gelişiminde aslan payı yurtiçi projelerindedir ancak yurtiçi projelerinde hacimsel olarak bundan böyle büyük bir artış beklenmemelidir. Dolayısıyla bundan sonra sektör hacminin artışında belirleyici faktör ihracat ve uluslararası işbirliği projeleri olacaktır. Buradan hareketle, sektörün yurtiçi projelerden kazanmış ve kazanmakta olduğu birikimin, ihracata ve yurtdışı işbirliklerine aktaracağı tüm çalışmaların desteklenmesi elzemdir. Savunma sektörümüzün büyümesini sürdürmesi, yurtdışında da yurtiçindekine benzer bir başarıyı yakalaması gereklidir.
Öte yandan, savunma sektörü aynı zamanda ülkemizde teknolojik alt yapıya yatırım yapılan sektörlerin başında gelmektedir. Son dönemde sektörde Ar-Ge'ye yapılan harcamaların yüksekliği, ortaya çıkartılmakta olan yeni ürünler, üniversite-sanayi işbirliğine verilen önem ve bu alanda başlatılan çalışmalar, alt yüklenicilere verilen önem ve destekler, sektörümüzün teknolojik alt yapısının daha da gelişeceğinin göstergesidir."
AA