Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, Eşdeğer Parça Belgelendirmesi uygulamasının bugün başladığını belirterek "Uygulamayla hem daha ucuz ve orijinalle eşdeğer parça kullanılabilecek hem de piyasada fiyat regülasyonu sağlanacak" ifadelerini kullandı.
Korkmaz yazılı açıklamasında, Eşdeğer Parça Belgelendirmesinin; Hazine Müsteşarlığının koordinasyonunda TSE, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği, üniversiteler ve diğer paydaşlarla yapılan yaklaşık 3 yıllık çalışma sonucunda resmileştiğini ve uygulamanın 1 Haziran'da başladığını bildirdi. Eşdeğer Parça Belgelendirme yetkisinin, 2 yıllığına TSE’ye verilmesinin kararlaştırıldığını belirten Korkmaz, daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünlerin orijinal parça yerine kullanılabileceğini ifade etti.
TSE'nin, bugünden itibaren belgelendirme faaliyetine ait dokümantasyon, personel, eğitim ve laboratuvar hazırlıklarını tamamlayarak başvuruları almaya başladığını kaydeden Korkmaz, şunları kaydetti:
"Eşdeğer Parça Belgelendirmesiyle hem daha ucuz ve orijinalle eşdeğer parça kullanılabilecek, hem de piyasada fiyat regülasyonu sağlanacak. Böylece hem tüketiciler için sigorta maliyetleri düşecek, hem de aynı kalitede üretim yapan yerli sanayicilerin ürünleri orijinal parça yerine kullanılabilecek, bu sayede otomotiv yan sanayinin gelişmesinin önü açılacak. TSE, belgelendirme süreciyle ilgili olarak araçlarda kullanılan tüm parçalar için genel kriterler oluşturmuştur, hangi parça için başvuru yapılırsa yapılsın, kriter havuzundan ilgili testler seçilerek belgelendirme yapabilecek durumdadır. Söz konusu kriterler; AB direktifleri, Birleşmiş Milletler Teknik düzenlemeleri ile Uluslararası standartları kapsadığı gibi, özel deneyleri ihtiva etmektedir. Ayrıca motorlu araç sigortalarında en çok kullanılan 20 parça için özel çalışma yapılarak kriterler belirlenmiş ve belgelendirme süreci oluşturulmuştur. Bu 20 parçanın 10 tanesinde AB direktifi, 3 tanesinde ise uluslararası standartlar zorunlu olup diğer parçalar için özel deneyler belirlenmiştir."
Eşdeğer parça belgelendirme süreci nasıl olacak?
Korkmaz, belgelendirme modelinde orijinal parçaya uygulanan bütün test ve deney metotlarının eşdeğer parçaya da uygulanacağını ve alınan sonuçlara göre eşdeğer parça belgelendirmesinin yapılacağını ifade etti. Eşdeğer Parçayı; kütle, boyut, malzeme ve işlevsellik kontrollerinin sağlanacağı 39 farklı test metoduyla test edeceklerine değinen Korkmaz, testler sonucunda orijinaliyle aynı sonucu veren parçaların TSE'den belge alabileceğini vurguladı.
AA