Sütaş’ın katkılarıyla, Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksek Okulu, Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Danimarka Kold College tarafından düzenlenen ‘5. Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongresi’nde ‘Ottan Sofraya Sütçülük’ teması masaya yatırıldı.
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen Öğrenci Kongresi'nde 12 sunulu, 36 poster bildiri olmak üzere toplam 48 öğrenci bildirisi yer aldı.
Sütaş Eğitim Koordinatörü Prof.Dr.İbrahim Ak, Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongresinin ilkini 2010 yılında Sütaş ile birlikte Karacabey’de düzenlediklerini, daha sonra geleneksel hale gelen kongrenin bu yıl beşincisini tekrar Karacabey’de düzenlemekten dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.
2012 yılında Aksaray Üniversitesinde düzenledikleri kongrenin 6'ıncısını Ege Üniversitesi veya Bingöl Üniversitesi ile birlikte düzenlemeyi arzu ettiklerini iletti. Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongreleri ile süt ve süt ürünlerinin beslenmemizdeki öneminin anlaşılması, süt ve ürünlerinin tüketimi açısından önem taşıdığını, eğitimin önemli bir parçası olan bu kongreler ile ulusal ve uluslararası düzeyde karşılıklı bilgi alışverişinin sağlandığını belirtti.
Eğitimde işbirliğine büyük önem verdiklerini vurgulayan Sütaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarık Tezel ise şöyle konuştu: “Akademik eğitim alamayan öğrenci ve müstahsillerimize eğitim vermeyi görev sayıyoruz. Beşincisi yapılan Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongresi artık ülke sınırlarını aşmış durumda. Süt Topluluğu öğrencilerimiz başarı ile bu organizasyonları gerçekleştiriyor. Bu programın Karacabey Meslek Yüksek Okulu ile sınırlı olmaması yurt içi ve yurt dışından gelen öğrencilerle zenginleştirilmesi mutluluk vericidir. Kongremizin, hayvancılığın gelişmesi adına tüm ülkeye örnek olduğunu düşünüyoruz.”
Kongrenin ev sahiplerinden Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tayar ise, şunları dile getirdi: “Kongremizde insan sağlığı için en değerli gıda olan sütün üretimi, işlenmesi ve tüketimi, süt hayvancılığı ve süt teknolojileri konularında bilimsel çalışmalar yer alacak. Yurt içi ve yurt dışından öğrencilerin ve öğretim üyelerinin karşılıklı olarak elde ettikleri bilgileri paylaşabileceği ve fikir alışverişinde bulunabileceği Süt ve Süt Hayvancılığı Kongresi ile ulusal ve uluslararası işbirliğini artırmayı hedefliyoruz.”
Kan ve fışkı arasından gelen rahmet
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz sütün faydalarını anlattı.
UZMANLARA GÖRE HİKMETLE VE SANATLA YARATILAN SÜTTEKİ FAYDALAR SAYMAKLA BİTMİYOR
Ilgaz, hikmetli yaratılışla süte yerleştirilen birçok faydayı şöyle sıraladı:
• Solunum yolu enfeksiyonları, grip ve soğuk algınlığı gibi pek çok rahatsızlığa karşı süt, içerdiği 40’tan fazla besin öğesiyle doğal bir koruyucudur.
• Protein, kalsiyum ve fosfor gibi pek çok besin öğesini içeren süt, günlük düzenli kullanıldığında koroner kalp hastalıklarına karşı korur ve hipertansiyonu dengeler.
• Süt, kemiklerin güçlenmesi ve kemik sağlığının korunması için gerekli olan kalsiyumu içerir.
• Yüksek miktarda kalsiyum ve fosfor içeren süt, asitli ve şekerli yiyeceklerin oluşturduğu mikroorganizmalarla savaşarak dişlerimizde oluşabilecek çürükleri engeller.
• Süt ve süt ürünleri, içerdikleri karbonhidrat, protein ve yağ ile enerjinizi artırır.
• İçerdiği kalsiyum sayesinde, günde 2 bardak süt tüketmek, osteoporozu (kemik erimesi) engellemeye yardımcı olur.
• Gebelik boyunca annelerin vücudunda azalan mineraller, günde 2 bardak süt ile karşılanmaktadır.
• Süt, içerdiği B12 vitamini ile sinir sistemi ve sinirler arası iletimi olumlu yönde etkiler ve çocukların algılanmalarını ve öğrenme kapasitelerini artırır.
• Glisemik indeksi yüksek besinlerden olan süt, günde 2 bardak tüketildiğinde tokluk hissini artırarak fazla kilo almayı engeller.
• Sütte bulunan vitamin ve mineraller, akne ve cilt inflamasyonu riskini azaltarak cilt sağlığını korur.
KAN İLE FIŞKI ARASINDAN ÇIKAN RAHMET...
Bediüzzaman Said Nursi'nin müellifi olduğu, Kur'an-ı Hakimin hakikatli bir tefsiri olan Risale-i Nur Külliyatı'ndan Âyet-ül Kübra isimli risalede Nahl Suresi'ndeki ilgili ayetin enfes bir tefsiri yapılıyor ve düşünen akıllar bir tefekkür yolculuğuna davet ediliyor.
Risale-i Nur'da Âyet-ül Kübra ismli risalede Nahl Suresi'ndeki ilgili ayetin enfes tefsirinde aşağıdaki ifadeler yer alıyor:
(...) ''Ehlî hayvanlarda da sizin için birer ibret vardır. Onların karınlarında, kan ile fışkı arasından çıkan ve içenlerin boğazından kolayca geçen hâlis bir sütle sizi besleriz."(Nahl Sûresi: 16:66.) âyeti, ibret-feşan bir fermandır. Evet, başta inek ve deve ve keçi ve koyun olarak, süt fabrikaları olan validelerin memelerinde, kan ve fışkı içinde bulaştı rmadan ve bulandırmadan ve onlara bütün bütün muhalif olarak hâlis, temiz, sâfi, mugaddî, hoş, beyaz bir sütü koymak ve yavrularına karşı o sütten daha ziyade hoş, şirin, tatlı, kıymetli ve fedakârâne bir şefkati kalblerine bırakmak, elbette o derece bir rahmet, bir hikmet, bir ilim, bir kudret ve bir ihtiyar ve dikkat ister ki, fırtınalı tesadüflerin ve karıştırıcı unsurların ve kör kuvvetlerin hiçbir cihetle işleri olamaz.
İşte, böyle gayet mucizeli ve hikmetli bu san'at-ı Rabbâniyenin ve bu fiil-i İlâhînin umum rû-yi zeminde, yüz binlerle nevilerin hadsiz validelerinin kalblerinde ve memelerinde aynı anda, aynı tarzda, aynı hikmet ve aynı dikkatle tecellîsi ve tasarrufu ve yapması ve ihatası, bedahetle vahdeti ispat eder.'' Şualar,Yedinci Şuâ,143