"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kar, kestanecilere de rahmet oldu

20 Ocak 2016, Çarşamba 11:11
Yurdu etkisi altına alan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, bazı meslek kollarını da sevindirdi.

Özellikle kestane satıcıları başta olmak üzere bazı meslekler kar yağışı ve soğuk günleri değerlendirmenin heyecanı içinde.

Kar yağışı ile özdeşleşen kestane de bugünlerde en çok tercih edilen yiyeceklerin başında geliyor. Özellikle kestanesi ile anılan Bursa’da soğuk ve karlı günlerde köşe başlarında sıkça görülen kestane satıcıları da kar bereketini yakalamak istiyor. Bursa’da 4 yıldır kestane satışı yapan Necmettin Kurtuluş ve Baki Ever de kar yağışından dolayı kestane satarak geçimini sağlamaya çalışıyor.

KAR YAĞIŞI VE KESTANE

Emekli olduktan sonra bu işi yapmaya başlayan 60 yaşındaki Necmettin Kurtuluş, kış aylarında kestane sattıklarını belirterek, “Kar yağdı şuanda normal şekilde gidiyor. Kardan üç gün önce rüzgar vardı satış fazla olmadı. Bu gün inşallah işimiz iyi gider. Soğuklarda daha iyi gidiyor kestane. Kar yağdığı zaman kestane yeniliyor bayağı.” dedi.

Kestane pişirmenin püf noktaları olduğunu anlatan Kurtuluş, “Kestaneyi önce üstten başlamak üzere baştan sonuna kadar kestikten sonra mangala atıyoruz. Kestaneyi sıcaklık alttan pişiriyor ve açmaya başlıyor. Kestaneyi üstten tek taraflı kesmek lazım. Kestikten sonra mangalda bir süre bekletiliyor ve sıcakta kendisi açmaya başlıyor.” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 4 yıldır bu işi yaptığını anlatan Necmettin Kurtuluş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kestane bittikten sonra 3 ay sonra turfanda erik başlıyor. Ondan sonra da mısır başlıyor. Yani yaz aylarında erik-mısır. Kışın ise kestane olmak üzere mevsimine göre çalışıyoruz.”

"KESTANEYİ AYDIN’DAN ALIYORUZ"

Şu anda kestane fiyatlarının pahalı olduğunu bildiren Necmettin Kurtuluş, sözlerini şöyle tamamladı: "Kullandığımız kestane bayağı pahalı. Yani Karaşi dedikleri kestane şuanda bitmek üzere. Çoğunluk Aydın'dan geliyor. Bursa’daki kestaneleri ise büyük tüccarlar topluyor. Şu anda kestanenin kilosu çiğ olarak toptan 13-14 lira. Piştiği zaman yüzde 30-40 fire veriyor ve 45-50 lira olarak satılıyor. Biz de pişirince paketler halinde 5 liradan başlayıp 20 liraya kadar satıyoruz.” 

EVER: ASKERLİK HARÇLIĞIMI ÇIKARIYORUM

İki hafta sonra askere gidecek olan 20 yaşındaki Baki Ever de “Şu anda kestane satıyorum, askerlik öncesi son hazırlıklar. Evde oturup canımız sıkılacağına işime devam ediyorum. Hem asker harçlığımı çıkarıyorum, hem de işimi yapıyorum. İşler güzel Allah'a şükür.” dedi.

Kestanenin iyi pişirilmesi konusunda da Ever, şunları kaydetti: “Aydın kestanesi kullanıyoruz. Karaşi birinci kalite. Kestanenin birazda iriliğine bakıyoruz. Kestanenin iyi çizilmesi ve açması lazım. 4 yıldır bu işi yapıyorum. Allah'a şükür işler iyi, devamlı müşterilerimiz var. Kar yağdığı zaman, özellikle hafta sonları işler çok iyi oluyor.” diye konuştu.

Günde 4 ila 8 kilo kestane satabildiklerini anlatan Baki Ever, askerde istenmesi halinde komutanlara da kestane pişirebileceğini ifade etti. 

 

Okunma Sayısı: 1739
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı