"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hazinenin borç limiti aşılıyor

28 Temmuz 2017, Cuma
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Hazinenin borç limitinin aşılacağını belirterek, “Bütçe Kanunu’nda öngördüğümüzden daha fazla borçlanacağız. Bugün itibarıyla net olarak borçlanma limiti içinde kalamayacağımız görünüyor” dedi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine’nin borç limitinin bütçe açığı ve ekonomiyi desteklemek için alınan bir takım tedbirlerin etkisiyle aşılacağını belirterek “Bütçe Kanunu’nda öngördüğümüzden daha fazla borçlanacağız. Bugün itibarıyla net olarak borçlanma limiti içinde kalamayacağımız görünüyor” dedi. Şimşek, henüz net bir rakam ortaya koymak istemediğini, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) bütçenin son halini ve genel ekonomik gidişatı değerlendireceklerini ifade ederek, “Ondan sonra da piyasayla bir iletişime gireceğiz, ama bugün itibarıyla net olarak borçlanma limiti içinde kalamayacağımız görünüyor” değerlendirmesinde bulundu. Hazine’nin bu yıl için borç limiti 47.5 milyar lira. Bunun yüzde 10 artırılması yasa değişikliği olmadan yapılabiliyor. 

2009’DAN SONRA İLK

Türkiye Hazinesi 2009’dan sonra ilk kez bu yıl borçlanma limitini aşacak. Hazine borç limitinin arttırılması için bir kanun değişikliğine gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, 2009’dan bu yana ilk kez, bütçe açığının ve savunma harcamalarının artması gibi birtakım faktörler dolayısıyla Hazine’nin borçlanma ihtiyacının Bütçe Kanunu çerçevesinde öngörülen limitin içinde kalamayabileceğini söyledi. Hazine’nin piyasa yapıcılarıyla gerekli iletişimi kurduğunu belirten Şimşek, “Biz yüzde 98 borç çevirme öngörmüştük, fakat bütçe açığı gibi faktörlerden dolayı bu sene reel ekonomiyi desteklemek için birtakım tedbirler ortaya konuldu, bunların etkisiyle bu sene muhtemelen Bütçe Kanunu’nda öngördüğümüzden daha fazla borçlanacağız” ifadelerini kullandı.

NET BİR RAKAM YOK

Katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları cevaplayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Net olarak borçlanma limiti içinde kalamayacağımız görünüyor. Henüz net bir rakam ortaya koymak istemiyorum” dedi.

MERKEZ’LE İLGİLİ YORUM YAPMAM

Başbakan Yardımcısı Şimşek, faizlerde indirimin söz konusu olup olmadığına yönelik bir soru üzerine de Merkez Bankası’nın kredibilitesinin çok önemli olduğuna inandığını, görevini çok önemsediğini söyledi. Şimşek, şunları kaydetti: “Merkez’in ne yapması gerektiği konusunda ben yorumda bulunmuyorum. Şu bir gerçek mi, Türkiye’de faizler yüksek mi? Evet. Nasıl düşürülür faizler? Tasarrufları artırarak, katma değeri yükselterek, yatırım ortamını iyileştirerek, ülkeye uzun vadeli fonu çekerek. Yoksa Merkez Bankası üzerinden yapacağımız tartışmalarla, yönlendirmeyle kalıcı bir şekilde faizi aşağıya çekemeyiz.”

***

Okumak için tıklayınız:

Kârın yarısı faize gitti

Faizin olduğu sistemde sömürü vardır

'İstihdam seferberliği lafta kaldı; istihdam artışı yavaşladı'

'İşsizler ordusu' büyümeye devam ediyor!

Bakan Ağbal açıkladı: Ocak-Haziran dönemi bütçe açığı 25,2 milyar lira

***

Okumak için tıklayınız:

“Sen çalış ben yiyeyim” düzenine karşı Kur'an ve Risale-i Nur'daki uyarılar!

Asgari geçim sınırı 5132, asgari ücret ise 1404 lira!

 

Asgari geçim 5 bin 250 lira

6 ayda 51 bin 775 esnaf battı

Hazine, 32 milyar lira borçlanacak

Dış ticarette rekor açık: ''İthalat çözüm değil''

Ekonomiye güven azaldı

Enflasyon maaş zamlarını eritti

Yabancı yatırımcı Türkiye'den kaçıyor

Dış borçlar yükseldi

Kanayan yara: Üniversiteli işsizler

Yoğun teşviklere rağmen istihdam düştü

Gençlerin işsizliği çok konuşuldu

İşsizlik rakamları açıklandı: İşsizler ordusu büyümeye devam ediyor!

İlk dört ayda 38 bin esnaf kepenk indirdi!

Bakan Ağbal: Bütçe açık verdi

Özel sektörün yurt dışı borçları da arttı!

Etiketler: mehmet şimşek
Okunma Sayısı: 2687
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı