Petrol ve doğalgaz zengini Azerbaycan, Hazar Denizi'ndeki rüzgar gücünden elektrik üretmeyi ve diğer ülkelere satmayı planlıyor.
Hazar Denizi'ndeki petrol ve doğalgaz yataklarını işleten ve dünyaya pazarlayan Azerbaycan, şimdi de Hazar'dan esen rüzgarın gücünden elektrik üretmeyi ve satmayı satmayı planlıyor.
Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Devlet Ajansı (AREA) Başkanı Akim Bedelov, Hazar'ın 10 binlerce megavat gücünde rüzgar enerjisi potansiyeli olduğunu, bunu değerlendirmek için santraller kuracaklarını bildirdi.
Proje için büyük yatırımlar gerektiğini belirten Bedelov, İran, Kazakistan, Rusya ile Alman ve Türk şirketlerinin de katılımıyla konsorsiyum oluşturulması için çalıştıklarını söyledi.
İlk etapta bin megavatlık bir santral kuracaklarını ifade eden AREA Başkanı, şöyle devam etti:
"Azerbaycan olarak projenin 200 megavatlık bölümünün teknik şartnamelerini hazırlamak üzereyiz. Hedefimiz, doğalgaz ve petrol ihraç ettiğimiz gibi elektrik enerjisi de ihraç etmektir. Üretilecek elektrik, Gürcistan üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya, İran üzerinden Pakistan ve Afganistan'a iletilecek. Büyük yatırım gerektirse de kısa sürede geri dönüşüm olacak. Çalışma grupları oluşturuldu ve onlar bu konu üzerinden çalışıyor."
Alternatif enerji kaynağı oluşturma çalışmalarını Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı ve desteğiyle kurulan AREA'nın yürüttüğünü vurgulayan Bedelov, Gobustan'da rüzgar, güneş ve biyogaz kaynaklarının kullanıldığı deneysel poligon ve hibrit santrali kurduklarını söyledi.
Son beş yılda rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin kurulumunu artırdıklarını anlatan Bedelov, "Ülkedeki elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 7'si alternatif enerji kaynaklarından üretiliyor. 2020 yılına kadar enerji üretimindeki payımızı yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu da güneş ve rüzgar enerjisi sayesinde olacak" dedi.
"Türkiye kendi sözünü söylemiş bir ülke"
Alternatif enerji santrali ve tesislerinde Türkiye'de üretilen parçaları da kullandıklarını vurgulayan Bedelov, şunları kaydetti:
"Türk kurum ve şirketleriyle işbirliğini artırmak niyetindeyiz. Türkiye alternatif enerji alanında kendi sözünü söylemiş bir ülke. Bu ülkedeki projelerde yer alma düşüncemiz var. Güneş enerjisi istasyonlarının yapımı ve biyoenerji kaynaklarıyla ilgili projelerle ilgileniyoruz. Tavuk çiftliklerinde atıkların enerjiye dönüştürülmesi konusunda çalışmalar yapabiliriz. Ayrıca Türkiye tecrübesinden faydalanıyoruz. Türkiye'de kurulan tesislerdeki teknolojileri inceledik. Türk şirketlerinin bizim projelere katılma isteği var. Önümüzdeki dönemde bazı Türk şirket ve kurumlarıyla işbirliği anlaşmaları imzalayacağız. Türk üniversiteleriyle de ilişkilerimiz var. Uzman yetiştirilmesi konusunda yardımcı oluyorlar.
AA