TESK Başkanı Palandöken, gıda fiyatlarındaki yükselişte gıda israfının rolüne dikkat çekerek “Gıda israfının yüzde 60’ını engelleyebiliriz” dedi.
Gıda fiyatlarındaki yükselişte marketlerin istikrarsız fiyat artışı kadar gıda israfının da rol oynadığına dikkati çeken Palandöken, “Dünya üzerinde olduğu gibi ülkemizde de gıda israfı büyük boyutlarda. Zincir marketlerin gıda ürünlerinde gereğinden fazla fiyat artışı yapması ve stokçuların piyasadaki dengeleri bozması kadar gıda israfı da fiyat artışlarında etkili. Fiyatların yükselmesi dolayısıyla satışlar düştüğünden raflarda ve tezgâhlarda kalarak bozulan ürünler de çöp olarak israf olmuş oluyor” dedi. En çok evlerde gıda israfı yapıldığına dikkati çeken Palandöken, “Ülkemizde yılda 214 milyar liralık 65 milyon tonluk gıda atığı oluşuyor ve bunun yüzde 60’ı engellenebilir durumda. Tarladaki ürün sofraya gelene kadar yüzde 30’dan fazlası çöp oluyor. Gıda israfıyla mücadele, gıda üretimi kadar önemlidir. En temel gıdamız olan ekmeğin bile 5,7 milyon tanesini bir günde israf ediyoruz. Gıda israfı yüzde 42 oranla en çok evlerde yapılıyor. Evleri yüzde 39 ile üreticiler, yüzde 14 ile yemek sektörü, yüzde 5’i ile perakendeciler takip ediyor. Geçtiğimiz yıl mevsimsel faktörler dolayısıyla da birçok farklı kalemde ürün tarlada kaldı, satılamadan çöp haline geldi. Bunların olumsuz etkileri umut ediyoruz ki bu yıl bertaraf edilecektir” diye konuştu.
İhtiyacımız kadar tüketmeliyiz
İsrafın ne dinde ne ahlâkta yeri olduğunu vurgulayan Palandöken bütün vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını isteyerek, “Dünyada milyonlarca aç insan, her gün açlıktan ölen binlerce insan var. Gıda ve tarım, insanlık var olduğundan beri en temel ihtiyaçtır. Bu yüzden ekmeğimizi, meyvemizi sebzemizi kıymetini bilerek, israf etmeden tüketmeliyiz” dedi.
Ankara - Recep Gören