İngiliz Financial Times gazetesi bugünkü Şirketler ve Piyasalar ekinde, piyasaların yanıtını aradığı bazı soruları cevaplandırdı.
Özellikle uluslararası piyasalarda döviz kurlarındaki dalganmalara dikkat çeken gazete, değer kaybedeceğini ima ettiği Türk Lirası’nın “kaçınılmaz sonucu beklediği” yorumunda bulundu. Gazetenin yanıtladığı soruların başında, “Piyasa güçleri, Türk Lirası’nın yönüne karar vermek istediklerinde ne olacak?” geliyor.
Financial Times’ın yanıtı, Türk Lirası’nın değerinde geçen hafta, yazın yaşanan krizden bu yana en büyük inişlerin ve çıkışların görüldüğü tespitiyle başlıyor.
“Türk yetkililer önceki gün yapılan yerel seçimler öncesi TL’nin istikrara kavuşmasında bir nebze de olsa başarıya ulaşmış gibi görünüyor. Ancak birçok kişinin bu önlemlerin uzun süre uygulanabileceğine dair şüpheleri var. Seçim geride kaldığında neler olacağına yönelik soru işaretleri giderilmiş değil. Türkiye’yi dikkatle izleyenlerin yanıtını aradıkları bir diğer soru da, yapılan müdahalelerin yatırımcının güvenine zarar vermiş olup olmadığı. Ki yatırımcıların Türkiye’ye güveni son derece zor bir dönemin ardından yeni tesis edilmişti.” Financial Times’taki yazı, Rabobank’tan gelişmekte olan piyasalar para kuru stratejisti Piotr Matys’in yorumuyla noktalanıyor: “Esasında yatırımcıları hayrete düşüren Türk yönetiminin reaksiyonu oldu. Hayati önemdeki seçimler öncesi Türk Lirası’nı ne pahasına olursa olsun belli bir düzeyde tuttular. Türkiye, Foreks piyasalarının düzgün bir şekilde işlem yapılmasına engel oldu. Acaba buna değer miydi?
***
Kırılganlık artıyor
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervlerindeki düşüşün Türkiye’nin ülkenin kredi notunu açısından olumsuz olduğunu belirtti. Dün yayımlanan ve not derecelendirme niteliği taşımayan ‘Türkiye’de tekrar finansal dalgalanma ve TL’nin değer kaybı 31 Mart seçimleri sonrasında büyük ihtimalle politika belirsizliğini artıracak’ başlıklı raporda, ayrıca geçen hafta finans piyasalarında meydana gelen dalgalanmaya dikkat çekilerek para ve maliye politikasının ekonomideki daralmaya verdiği tepkinin yarattığı belirsizlik nedeniyle ülkeden sermaye kaçışı ihtimalinin arttığı ifade edildi. Raporda, “Brüt ve net rezervler zaten son derece düşük sevilerdeydi… gerilemesi Türkiye’nin dış kırılganlığını artırıyor” denildi. Moody’s rezervlerdeki düşüşün yerel seçim öncesinde merkez bankasının lirayı desteklemek için döviz piyasasına müdahale ettiğine işaret ettiğini belirtti Raporda ayrıca geçen hafta finans piyasalarında meydana gelen dalgalanmaya dikkat çekilerek, “Hafta sonunda yapılan mahalli seçimler büyük ihtimalle makro ekonomi politikalarının bundan sonraki patikası ve dolayısıyla piyasalardaki şokun devam edip etmeyeceğini belirleyecektir” denildi.