"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Et fiyatlarındaki artış meclise taşınıyor

07 Ağustos 2015, Cuma 11:40
CHP, hayvan sayısındaki düşüşün ve et fiyatlarındaki yükselişin sebeplerinin tespit edilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, son yıllarda uygulanan yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle Türkiye'deki hayvan sayısında çok ciddi azalma olduğu belirtildi.

TÜİK verilerine göre, 1991-2014 yıllarında toplam hayvan varlığında yaklaşık 9 milyon gerileme yaşandığı ifade edilen gerekçede, ülkedeki hayvan miktarının son 23 yılda yüzde 16 düştüğü kaydedildi. Gerekçede, TÜİK verilerine göre, Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısının bir önceki yıla göre yüzde 2 azaldığı, küçükbaş hayvan sayısının ise yüzde 7,7 arttığı bildirildi.

Yıl sonu itibarıyla sığır sayısının 14 milyon 123 bin, koyun sayısının 31 milyon 115 bin, keçi sayısının ise 10 milyon 347 bin olduğu belirtilen gerekçede, ülkedeki et üretiminin 1970 yılında 572 bin ton iken, 2012 yılında yüzde 401 artarak 2,9 milyon tona ulaştığı ifade edildi.

Gerekçede, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Dünyada kişi başına ortalama yıllık et üretimi 42 kilogram iken Türkiye için bu miktar 39 kilogram olarak gerçekleşmiştir. Ulusal Kırmızı Et Konseyi rakamlarına göre 2015 yılı itibarıyla 140 bin başlık hayvan açığı bulunmaktadır. TÜİK verilerine göre, 2010-2014 döneminde 188 bin 131 baş damızlık düve, 594 bin 857 baş besilik sığır, 508 bin 146 kesimlik dana olmak üzere, toplam 1 milyon 291 bin 134 baş hayvan ithalatı yapıldı. Aynı dönemde 193 bin 45 ton karkas sığır eti ithal edildi, bu ithalat için 5,1 milyar lira ödendi. Aynı dönemde damızlık olmayan koyun-kuzu ithalatı ise 2 milyon 144 bin 451 baş oldu. 1940 yılında 44 milyon hektar olan çayır ve mera alanları, 2014 yılı itibariyle yüzde 15,4 düşmüştür.

Gerilemedeki diğer bir etken ise yem, mazot ve gübre fiyatlarında yapılan önemli orandaki artışlardır. 13 yıllık AKP hükümetleri döneminde hayvancılığa verilen teşviklerin yetersiz olması nedeniyle çiftçilerimiz hayvancılık yapmayı bırakmış, köyden kente göç edip işsizlik ve yoksulluk içinde gecekondularda yaşamaya mahkum edilmiştir. AKP tarafından çıkarılan genelgelerde ise hayvancılıkta aile işletmeciliğini geliştirmek yerine, zengin ve parası olanlara yönelik düzenlemelere yer verilmiştir. Aile işletmeciliğini geliştirmek için 50 baş ve üstü hayvan teşviğinden yararlanmak yerine, 10 baş ve üstü hayvan besleyenlere teşvik ve hibe yardımı olursa aile işletmeciliği geliştirilmiş olacaktır. Bu nedenle hayvancılığın gelişmesi ve et açığının kapanması için aile işletmeciliğinin desteklenmesi gerekmektedir. Bugün Türkiye'nin ihtiyacı olan kaba yem hammaddesinin yaklaşık yüzde 41'i ithalat yoluyla karşılanmaktadır."

AA

Okunma Sayısı: 1794
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı