BİSAM tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Ağustos 2017 Dönem Raporu’nun sonuçlarına göre, yüzde 10.68 ile yeniden çift haneye yükselen enflasyon, asgarÎ ücretteki kayıpları arttırdı.
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) hesaplamalarına göre, yüzde 10.68 ile yeniden çift haneye yükselen enflasyon, asgarî ücretteki kayıpları arttırdı. BİSAM tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Ağustos 2017 Dönem Raporu’nun sonuçlarına göre TÜİK tarafından yüzde 10.68 olarak açıklanan yıllık Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki artış pek çok gelir grubu için yüzde 11’in üzerinde gerçekleşti. Yıllık enflasyonun, kendi hesabına çalışanlar için yüzde 11.2, ücretsiz aile işçilerinde yüzde 11.3 profesyonel meslek gruplarında yüzde 11.4 olduğu vurgulanan BİSAM raporunda, “Enflasyon toplumun her kesimini yaptıkları harcamalara göre farklı olarak yansıyor. Örneğin gıda fiyatlarındaki artış dar gelirliyi daha fazla etkiliyor. Nitekim farklı gelir gruplarına ve statüye sahip olan kesimler, fiyat atışlarını farklı düzeylerde hissediyor. Tüm gelir grupları için tek bir Tüketici Fiyat Endeksi açıklanıyor. Bunun bir sonucu olarak yaşadığımız enflasyon resmî enflasyon ile uyumsuzluk gösteriyor” denildi.
Alım gücü düştü
Asgarî ücretin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.9 artarak Asgarî Geçim İndirimi dâhil 1,404 liraya çıkarken, yıllık resmî enflasyon yüzde 10.68 olarak gerçekleştiği hatırlatılan raporda, “Asgarî ücret geçtiğimiz yılın aynı ayına göre enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 2.5 kaybetti. Aylık alım gücü kaybı ortalaması yılın ilk 8 ayı için yüzde 2.5 olarak gerçekleşti” denildi.
Yoksul daha da yoksullaştı
BİSAM’ın, TÜİK Tüketim Harcamaları İstatistikleri ve TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi Harcama Gruplarına Göre Endeks Sonuçlarını kullanarak farklı gelir grupları için enflasyon hesaplaması yaptığı da vurgulanan raporda, “Ağustos 2003-Ağustos 2017 dönemleri arasında genel TÜFE yüzde 212 artış gösterirken, bu oran; düzenli ücretlilerde yüzde 232, yevmiyeli çalışanlar için yüzde 246, emekli aylığı ile geçinenlerde yüzde 238, nüfusun en yoksul yüzde 20’lik kesiminde yüzde 242 oldu. En zengin yüzde 20’lik dilim için ise enflasyon yüzde 227 olarak gerçekleşti. “Buna göre enflasyon hesaplaması yoksulu daha da yoksullaştırdı.” denildi.
***
“Yıl sonunda tek haneye iner’’
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyon hedefine ilişkin, “Gerek kurda yakın dönemde sağlanan göreceli istikrar gerekse Gıda Komitesinde alınan önemli tedbirler sayesinde enflasyonun yıl sonunda tekrar yüzde 10’un altına ineceğini düşünüyoruz. Hedefimiz enflasyonu tekrar tek hanede bitirmek, bu mümkün.” dedi. Türkiye’nin AKP hükümetlerine kadar kronik yüksek enflasyon sorunuyla karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Şimşek, büyük çabayla enflasyonun tek haneye indiğini, ancak darbe girişimi sonrasında son bir yıldır yaşanan kur şoku ve gıda fiyatlarındaki kısmî artış dolayısıyla enflasyonun geçici olarak çift haneye çıktığını söyledi. Şimşek, “Gerek kurda yakın dönemde sağlanan göreceli istikrar gerekse Gıda Komitesinde alınan önemli tedbirler sayesinde enflasyonun yıl sonunda tekrar yüzde 10’un altına ineceğini düşünüyoruz. Hedefimiz enflasyonu tekrar tek hanede bitirmek, bu mümkün.” diye konuştu.
AA - DHA