"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dünya Çiftçiler Günü'nde çiftçimizin zor durumu

13 Mayıs 2015, Çarşamba 17:41
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Seyhan Ziraat Odası Genel Sekreteri Cahit İncefikir ve Ziraatçılar Derneği Başkanı Kadir Özlem, gelinen noktada Türkiye’de kutlanacak 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kalmadığını ifade ettiler.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Seyhan Ziraat Odası Genel Sekreteri Cahit İncefikir ve Ziraatçılar Derneği Başkanı Kadir Özlem, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde (ÇGC) basın toplantısı düzenledi. Hazırlanan ortak açıklamayı ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir okudu. Karademir, hangi çiftçiye dokunulsa bin ah işitildiğine dikkat çekerek, "Çiftçiler, çiftçilik yaptıkları için mutlu değil, daha da açık olarak söylemek gerekirse, çiftçilerin ağzından çıkan şudur: Çiftçilik yaptığımıza lanet ediyoruz." şeklinde konuştu.

Çiftçinin mutsuz ve isyanda olduğunu dile getiren Karademir, "Devlet çiftçiyi yalnız bırakmış, çiftçi piyasa sisteminde şirketlere ve tüccarlara terk edilmiştir." dedi. Semih Karademir, çiftçinin geldiği durumu şöyle bir örnekle açıkladı: "Çiftçimiz 2002 yılında 1 kg pamuk ile yaklaşık 4,5 kg gübre alabilirken, 2014 yılında yaklaşık 2 kg alır hale geldi. Yine 2002 yılında 1 kg pamuk ile 0,73 lt mazot alabilirken, 2014 yılında 0,34 lt mazot alır hale geldi. Yani çiftçi yıllar içinde sattığı ürünle daha az miktarda girdi satın alabilir duruma getirildi."

'BANKA KREDİSİYLE ÜRETİM'

Son yıllarda çiftçinin tarımsal üretimi güç bela sürdürmesinin ise tarımsal kredilere bağlı hale geldiğini, 2002 yılında yaklaşık 4 milyon TL olan tarımsal krediler yaklaşık 11 kat artarak 2014 yılında 45 milyon TL’ye ulaştığını kaydeden Oda Başkanı Karademir, "Çiftçinin özellikle 2000’li yıllarda tarımda tutunabilmek için tarımsal kredilere sarılmış durumda. Bu gerçek kullandırılan kredilerin yapısı incelendiğinde ortaya çıkıyor. Türkiye’nin hayvancılık politikasının iflas ettiği de saklanacak bir sır değil. Ortalama 2 -3 yılda ortaya çıkan bir kırmızı et krizi var. İstatistiklere bakıldığında hayvan sayıları artıyor, et üretimi artıyor ama bu et krizi niye çıkıyor? Çünkü Türkiye’nin hayvancılık politikaları kısa vadeli çözümler üretmeye, günü kurtarmaya yönelik. Oysa ki Türkiye’nin bir daha et krizi yaşamayacak ve hayvancılık yapanları geçindirecek bir hayvancılık politikasına ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

Tarımın piyasanın vahşi koşullarına terk edildikçe, çiftçilerin tüccarlara, şirketlere mecbur bırakıldıkça para kazanamaz hale geldiğini savunan Semih Kandemir, tarımdan geçinemeyen çiftçilerin ise ek iş olarak ya inşaat sektörüne ya da tarım işçiliğine gittiğini vurguladı. 

"Tarım yapmaktan vazgeçen çiftçilerin sayısı gittikçe artıyor." diyen Oda Başkanı, bunun en büyük kanıtının, tarım dışına çıkan tarım arazilerinin ve kırsalı terk eden nüfusun büyüklüğü olduğuna işaret etti.

Okunma Sayısı: 1462
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı