Türkiye’nin dış ticaret açığı ithalattaki yüksek artışın etkisiyle, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43.3 artışla 7.3 milyar dolara tırmandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı Mayıs ayı dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin dış ticaret açığı, ithalattaki yüksek artışın etkisiyle, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43.3 artışla 7.3 milyar dolara tırmandı.
İhracat 2017 yılı Mayıs ayında, 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 12,5 artarak 13 milyar 616 milyon dolar, ithalat ise yüzde 21,7 artarak 20 milyar 923 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında dış ticaret açığı yüzde 43,3 artarak 7 milyar 307 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2016 Mayıs ayında yüzde 70,4 iken, 2017 Mayıs ayında yüzde 65,1’e düştü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 0,2 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2017 Mayıs ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 0,2 azaldı, ithalat yüzde 9 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise 2017 yılı Mayıs ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 9,6, ithalat yüzde 21 arttı. Avrupa Birliği’nin (AB-28) ihracattaki payı 2016 Mayıs ayında yüzde 48,5 iken, 2017 Mayıs ayında yüzde 45 oldu. AB’ye yapılan ihracat, 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 4,4 artarak 6 milyar 126 milyon dolar olarak gerçekleşti.
En fazla ithalat Çin’den
Çin’den yapılan ithalat, 2017 yılı Mayıs ayında 1 milyar 930 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 816 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 455 milyon dolar ile Rusya ve 1 milyar 165 milyon dolar ile ABD izledi. Yüksek teknoloji ürünlerinin 2017 Mayıs ayında imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 13,7 olarak gerçekleşti. Orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 40,3 oldu.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: İthalat çözüm değil
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonla mücadele gerekçesiyle kırmızı et ve hububatta gümrük vergilerinin indirilmesinin üreticileri olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonla mücadele gerekçesiyle kırmızı et ve hububatta gümrük vergilerinin indirilmesinin üreticileri olumsuz etkileyeceğini savunarak, “Tüketici fiyatlarının düşmesini biz de istiyoruz. Çözüm yolu bu değildir. İthalat işin en kolay tarafıdır.” dedi. Düzenlediği basın toplantısında, karkas et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerinin düşürülmesini öngören Bakanlar Kurulu kararını değerlendiren Bayraktar, enflasyonla mücadele gerekçesiyle gümrük vergilerinin indirilmesinin üreticileri olumsuz etkileyeceğini belirtti. Bayraktar, bu konuda TZOB’un görüşünün alınmadığını söyledi. Tüketici fiyatlarının düşmesini kendilerinin de istediğini ifade eden Bayraktar, “Çözüm yolu bu değildir. İthalat işin en kolay tarafıdır. Bir taraftan makası daraltmak lâzım, bunun dışında yapısal sorunlarımız var, planlama yapamıyoruz, pazarlama sorunlarıyla karşı karşıyayız. Bunun dışında verimlilik rakamlarımız da düşük.” değerlendirmesinde bulundu.
***
Okumak için tıklayınız:
Ekonomiye güven azaldı
Enflasyon maaş zamlarını eritti
Yabancı yatırımcı Türkiye'den kaçıyor
Dış borçlar yükseldi
Kanayan yara: Üniversiteli işsizler
Yoğun teşviklere rağmen istihdam düştü
Gençlerin işsizliği çok konuşuldu
İşsizlik rakamları açıklandı: İşsizler ordusu büyümeye devam ediyor!
İlk dört ayda 38 bin esnaf kepenk indirdi!
Bakan Ağbal: Bütçe açık verdi
Özel sektörün yurt dışı borçları da arttı!