"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dış borç ekonomiyi küçültecek

22 Temmuz 2018, Pazar 18:02
İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, ekonomide bu yılın son 3 ayında küçülme sürecinin başlamasının beklendiğini söyledi.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’na üye işçilerin sorularını cevaplayan İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, ekonomide bu yılın son 3 ayında küçülme sürecinin başlamasının beklendiğine dikkat çekti. Boratav, “Ekonomi şu anda bir krize girmedi, ancak 2018’in son üç ayında küçülme sürecinin başlaması beklenir. Bu durum, AKP’nin 2017’de uygulamaya başladığı seçim ekonomisi önlemlerinin, Türkiye ekonomisinin üretim sınırlarını zorlaması sonunda meydana geldi. Enflasyon ve cari açık yükseldi; uluslar arası finans kapital, Türkiye’den fon çıkarmaya başladı. Döviz fiyatlarının tırmanması finansal sistemi zorladı. Döviz borçlusu şirketlerin sıkıntıları ve faizlerde aşırı yükselme, ekonomiyi daralma ivmesine sürükledi.” diye konuştu.

IMF programı gündeme gelebilir

Sputnik’te yer alan habere göre Boratav, Uluslararası Para Fonu (IMF) programının da gündeme gelebileceği uyarısını yaparak,  “Türkiye ekonomisinin dış bağımlılığı AKP döneminde çok arttığı için uluslar arası finans kapitalin talepleri ağır basacaktır. Çok yüksek dış borçların döndürülmesi ve cari işlem açığının finansmanı için bir IMF programı gündeme gelebilecektir.” dedi. IMF programlarının talep kısıcı ve emek gelirlerini aşındırıcı özellikleriyle işçi sınıfına ağır maliyetler getireceğine dikkat çeken Boratav, “Ekonominin daraldığı, kriz koşullarının doğduğu bir ortamda, yük paylaşımının emekçilere yıkılmaması gerekir. Örgütlü mücadele gereklidir. Sendikalara ve emek yanlısı partilere, örgütlere önemli görevler düşecektir” ifadelerini kullandı. 

***

Fitch, 24 Türk bankasının notunu düşürdü

Uluslararası kredi derelendirme kuruluşu Fitch Ratings 24 Türk Bankasının notunu düşürdü. Fitch ayrıca, 12 bankanın finansal kapasite notunu da indirdi. Fitch, “Bankaların finansal kapasite notlarındaki indirim, performanslarındaki artan riski, varlık değerlerinii, likidite ve fonlama profillerini yansıtıyor. Yabancı sahiplik ilişkisi olan bankaların notu, ülke notunun bir yansıması olarak BBB-’den BB’ye indirildi. Devlet bankalarının notu ise aynı gerekçelerle BB+’dan BB-’ye düşüldü” dedi. Kuruluş 13 Haziram’da Türkiye’nin kredi notunu ‘BB+’dan ‘BB’ seviyesine indirmiş, not görünümünü de durağandan ‘negatif’e çevirmişti. Bunun ardından şirket ve bankların kredi notlarında ülke notu uyarınca ayarlamaya gitti.

Okunma Sayısı: 2071
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı