Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olan çocuk işçiliği sorunu devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, 18 yaş altında çalışan çocuk işçi sayısı 133 bin 3. olduğu açıklandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Türkiye genelinde iş kolları ayrımı gözetilmeksizin 2016 yılı Ocak ayı itibariyle 18 yaş altında çalışan işçi sayısı 133 bin 3. Bu rakama çırak, aday çırak ve stajer sayısı dahil değil. Bu kişilerden 59 bin 571’ini kız, 73 bin 432’sini ise erkekler oluşturuyor.
Tarım sektöründe 2016 yılı Ocak ayı itibariyle 17 yaş ve altında çalışan işçi sayısı da 398. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çocuk işçiliğinin yüzde 2’nin altına düşürülmesini hedefliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun yazılı soru önergesine cevap verdi. Bakanlık tarafından Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 182 sayılı sözleşmesi çerçevesinde ilgili bütün kurum ve kuruluşların katkılarıyla çocuk işçiliğine ilişkin olumsuz şartların ortadan kaldırılmasına yönelik 2005 yılında ‘Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi için Zamana Bağlı Ulusal Politika ve Program Çerçevesi’ hazırlandığını dile getiren Bakan Soylu, program kapsamında çocuk işçiliğini önlemeye yönelik temel stratejiler ve faaliyetler ile bunları uygulayacak kurum ve kuruluşlar ile sorumluluklarının belirlendiğini ifade etti.
Sayıları düşürülmeye çalışılıyor
Programa göre öncelikli hedef gruplarının sokakta çalışanlar, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar, tarımda aile işleri dışında ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışanlar olarak belirlendiğini anlatan Soylu, Aktif haberin haberine göre, “Çerçeve programın güncellenmesi amacıyla çalışmalara başlanmış bulunulmaktadır. 2016 yılı ilk yarısında tamamlanması planlanan yeni programın koordinasyon ve işbirliğini esas alan bütçesi, süresi ve yaptırımları olan ve uygulanmasını sağlayacak ikincil mevzuat düzenlemesi ile desteklenen bir eylem planı olarak hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Özellikle sanayide ağır ve tehlikeli işlerde, sokakta ve mevsimlik gezici geçici tarımda gerçekleşen çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin tamamen ortadan kaldırılması, diğer alanlarda çocuk işçiliğinin ise yüzde 2’nin altına düşürülmesi hedeflenmektedir.” dedi.