"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Açlık ve yoksulluk sınırı hesaplandı

06 Eylül 2015, Pazar 11:07
Memur-Sen tarafından her ay yapılan açlık-yoksulluk araştırmasının ağustos ayı rakamları açıklandı.

Memur-Sen, Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını bin 399, yoksulluk sınırını ise 3 bin 732 lira olarak tespit etti. 

Buna göre, Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 399 lira 30 kuruş, yoksulluk sınırı ise 3 bin 732 lira 37 kuruş olarak belirlendi.

Yapılan araştırmaya göre giyim madde fiyatlarında düşüş yaşanırken; gıda, ısınma, barınma, sağlık, ulaşım, haberleşme, kişisel temizlik ve bakım, eğitim-kültür, çevre ve su fiyatlarında artış olduğu gözlendi.

Temmuz ayına göre Ağustos ayında gıda maddesi fiyatlarında ortalama yüzde 1,02'lik bir artış oldu. Ağustos ayında göze çarpan en büyük artış ise yüzde 29,73 artışla salatalık, yüzde 27,74 artışla kiraz fiyatlarında yaşandı.

Giyim fiyatlarında yüzde 2'lik azalış 

Ağustos ayında Temmuz ayına göre giyim fiyatlarında ortalama yüzde 2,12’lik bir azalış gözlenirken, en çok göze çarpan düşüşler yüzde 7,37 azalışla kadın ceketi, yüzde 6,81 azalışla erkek gömleğinde yaşandı.

Ağustos ayında Temmuz ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,12'lik bir artış gözlendi. Aydınlanma fiyatında herhangi bir değişiklik olmadı. Ağustos ayında Temmuz ayına göre barınma fiyatlarında ortalama yüzde 0,72'lik bir artış oldu.

Haberleşme ve sağlıkta artış

Ağustos'ta Temmuz ayına göre sağlık fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,66'lık bir artış olarak gözlenirken, ulaşım fiyatlarında ise yüzde 0,34'lük bir artış olduğu belirlendi.

Ulaşım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 6,79 artışla uçak bileti ücreti, yüzde 3,31 artışla araba kiralama ücretinde olduğu kaydedildi. Yüzde 3,8 azalışla benzin, yüzde 2,33 azalışla mazot, ulaşım fiyatlarında yüzde 2,64 düşüş olduğu tespit edildi.

Ağustos ayında Temmuz ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 3,54'lük bir artış olarak yansırken, en göze çarpan değişimin yüzde 11,77 artışla PTT koli gönderme ücreti, yüzde 10,71 artışla mektup gönderme ücreti (aps) fiyatlarında olduğu gözlendi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,46'lık bir artış gözlenirken, en göze çarpan değişimin yüzde 3,37 artışla misafir kolonyası, yüzde 2,25 artışla tuvalet kağıdı madde fiyatlarında olduğu tespit edildi.

Eğitim ve kültür fiyatlarında artış

Eğitim-kültür fiyatları da yüzde 1,47 arttı. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Temmuz ayına göre değişimin yüzde 11,61 artışla yazıcı, yüzde 9,11 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 2,28 azalışla TV yayın masrafları (uydu alıcısı, çanak anten), yüzde 1,16 azalışla spor müsabakalarına giriş ücretlerinde düşüş olduğu tespit edildi.

 Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,32'lik bir artış yaşanırken, en göze çarpan değişimin yüzde 0,52 artışla pencere (pvc), yüzde 0,15 azalışla sıhhi teçhizat malzemeleri (musluk) fiyatlarında oldu.

AA

Okunma Sayısı: 2595
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı