"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

4 kişilik ailenin geçim haddi 4 bin 113 lira

11 Kasım 2014, Salı 11:09
Türkiye Kamu-Sen asgari geçim endeksinde 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddini 4 bin 113 lira olarak hesapladı.

Türkiye’de 4/C’li bir memurun maaşının ortalama bin 500 lira olduğu vurgulanan açıklamada, evli ve eşi çalışmayan, ev kirası ödeyen, çocuğu ilköğretim, lise ya da üniversiteye giden bir memurun bu maaşla geçinemeyeceği belirtildi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2014 Ekim ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan Ekim 2014 fiyatlarına göre yapılan araştırmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.029,23TL olarak hesaplandı. 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin112,82 lira olarak belirlendi.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamalarının toplamının ise 2014 yılı Ekim ayında 1.566,94 Lira olarak tahmin edildiği ifade edildi. Türkiye’de ortalama bir memur maaşının 2 bin 158 lira 30 kuruş olduğu aktarılan açıklamada, “4/C’li memurun maaşı da ortalama bin 500 liradır. Evli ve eşi çalışmayan, ev kirası ödeyen, çocuğu ilköğretim ve liseye ya da üniversiteye giden bir memurun bu maaşla geçinemeyeceğini bütün çıplaklığıyla ortadadır.” ifadeleri kullanıldı

Elde edilen sonuçların, 4 kişilik ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 1,17 oranında arttığını gösterdiği, çalışan tek kişinin açlık sınırının ise bir önceki aya göre yüzde 1,58 oranında artarak bin 569 lira 99 kuruşu bulduğu kaydedildi.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ekim 2014 verilerine göre günlük 31,729 lira olduğu belirlenirken, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 951,87 lira oldu.

Yapılan araştırmada şu ifadeler kullanıldı: “Ekim 2014 itibarı ile ortalama 2 bin.185,30 liraücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 43,56’sını oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Ekim 2014 ortalama maaşının yüzde 28,15’ine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 71,7’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmış, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise geriye maaşının yüzde 28,3’ü kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ekim 2014 maaşından geriye yalnızca 618,44 TL kalmıştır.Son 12 yılda açlık sınırındaki artış TÜFE’ den yüzde 14,90 daha fazla olmuştur. İşte bu rakamlar ülkemizdeki gerçek enflasyonun boyutlarını ortaya koymaktadır. Vatandaşın cebine yansıyan gerçek enflasyonunun yüzde 10’un üzerinde olduğu TÜİK’in resmi rakamlarından yola çıkarak yaptığımız bu araştırmada bir kez daha kendini göstermiştir.”

Türkiye Kamu-Sen’den araştırmanın sonunda yapılan açıklamada, “Güneş balçıkla sıvanamaz; enflasyon rakamları ortada, harcamalarda ki yükseliş ortada, memurun aldığı zam da ortadadır. Artık memurları kimse yalanlarla, kelime oyunlarıyla kandırmaya kalkmamalıdır.Türkiye Kamu-Sen olarak memur ve emeklilerimizin enflasyona daha fazla ezdirilmemesi için yetkilileri göreve çağırıyor ve ek zam talebimizi bir kez daha yineliyoruz.” denildi. 

Okunma Sayısı: 1416
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı