"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Üniversitelerimiz 'hukuk'ta yoklar

23 Ekim 2018, Salı 18:00
İngiltere kökenli üniversite sıralama kuruluşu THE, dünya üniversitelerini 4 alanda sıraladı. Türk üniversitelerinin hiçbirinin hukuk alanında sıralamaya giremedi.

İngiltere kökenli üniversite sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), dünya üniversitelerini kriterlerini değiştirerek 4 alanda sıraladı. Buna göre, ODTÜ eğitim alanında, Koç Üniversitesi ise sosyal bilimler alanında Türkiye’den en iyi derece yapan üniversiteler oldu. Bu arada, Türk üniversitelerinin hiçbirinin hukuk alanında sıralamaya giremediği görüldü.       

THE, “2019 yılı eğitim, işletme ve iktisat, sosyal bilimler ve hukuk alanları için dünya üniversiteleri alan sıralaması”nı açıkladı.      

ODTÜ, eğitim alanında 176-200 bandında yer alarak Türkiye’den en iyi dereceye yapan üniversite oldu. Bu alanda Boğaziçi Üniversitesi 201-250, Gazi ve Hacettepe 301-400, Anadolu, Ankara, Dokuz Eylül, Marmara üniversiteleri 401-428 bandında sıralamada yer buldu. Stanford Üniversitesi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bu alanda dünyada ilk sırada yer aldı.      

Sosyal bilimler alanında dünyada Oxford Üniversitesi ilk sırada yer aldı. Türkiye’de ise Koç Üniversitesi 176-200 bandında yer alarak öne çıkan üniversite oldu. Aynı sıralamada, Boğaziçi 301-400, ODTÜ ve Bilkent 401-500, Ankara 501-600, Gazi, Hacettepe ve Marmara ise 601-666 bandında yer aldı.      

İktisat ve işletme alanında ise ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent üniversiteleri 401-500 bandında, Marmara Üniversitesi ise 501-585 bandında yer aldı. Bu alanda dünyanın önde gelen üniversitesi Massachusetts Institute of Technology (MIT) oldu.      

7 alan daha açıklanacak      

THE eğitim alanında dünya üniversiteleri sıralaması, ilk defa 2018 için yapıldı. Aynı yıl sıralama kriterlerine göre Türkiye’den ilk 500’e giren üniversite olmamıştı. Eğitim alanı, 2018 yılı öncesinde sosyal bilimler alanı altında yer aldı. 2018’de THE, alan sıralamalarını genişletti, eğitim, bilgisayar bilimleri, psikoloji ve işletme ayrı alanlar olarak sıralanmaya başlandı.      

THE 2019 alan sıralamasına kadar bir kurumu bir alan tablosuna dahil etmek için, akademik personelinin en az belli bir yüzdesinin o alanda çalışıyor olması beklenmişti. 2019 alan sıralaması için ise personel uygunluk kriterinde küçük bir değişiklik yapıldı, bir kurumun ilgili disiplinde alan sıralamasına dahil edilmesi için kadrosunun en azından belli bir yüzdesinin veya belli sayıda personelinin o alanda bulunması gerekliliği getirildi.      

 Bu sayede, önceki yıllarda belli alanlarda sıralamalarına dahil olamayan Yale ve Duke Üniversiteleri gibi pek çok üniversite, bu yıl alan sıralamalarına girebildi. 

Bu doğrultuda, eğitim alanı için 2019 alan sıralamasına dahil edilme şartı, bir kurumun akademik kadrosunun en az yüzde 1’inin eğitim alanında bulunması veya bu alanda en az 20 akademik personele sahip olması şeklinde değiştirildi. THE, bu yılın Ekim ve Kasım aylarında 7 alan için daha sıralama sonucu yayımlayacak.   

AA

Etiketler: üniversite, sıralama
Okunma Sayısı: 1931
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    24.10.2018 11:36:47

    Üniversitelrimiz HÜR olmadıkça,darbe anayasaları ile elleri-kolları ve zihinleri bağlanmışken dereceye nasıl girsin. 28 ŞUBAT hıyanetinde hak edenlerin birinciliği,derecesi,üniversitede rektörlüğü ellerinden aınıyordu.AKP nin ilk zamanlarında sanki iyileşme olacak-mış mış gibi görünüp sonra ise daha entrikalı düzen işletilmeye başlandı.BİAT edenler,yalakalık yapıp iktidarı pohpohlayanlar bir bir taltif edildi,makamlara getirildi.Fakaat İLİM-HAK-HUKUK-ADALET biat edeni,yalakalığı meslek sanan intihalci filim çevireni affetmez ve dünya da buna göre değerlendirme yapıyor.VAKIANIN ÖZETİ BU.

  • Ali Tam

    24.10.2018 08:27:48

    Nasil olsun! Bizim hukuk yapicimiz ecnebi parlamentolari. Onlar düsünüp kafa patlatiyorlar, serhler/yorumlar hazirlamak icin gecesini gündüzüne katliyorlar, yüksek mahkemeler bu veriler ve gelismeler neticesinde ANLAMLI BIR ICTIHAT olusturabiliyorlar. Türkiye gidiyor onlarin ananesinden dininden örf ve adetlerinden, demokrasilerinden ve hukuk anlayisindan FISKIRAN neticeyi BIRE BIR TERCÜME ETTIRIP HUKUK ÖGRETECEK, HUKUK DAGITACAK. Tasima suyla degirmen dönmez. Basbas bagiriyoruz ATIN su mel'un DARBE ANAYASASINI yeniden kendi ANAYASAMIZI Kemalizm melaneti olmadan ak pak hazirlayalim ona uygun medenî kanunumuzu kendi ölceklerimizle yapalim. Ithal LAIKLIK kavrami bile Türkiye de kimse tarafindan tanimlanamiyor, mahkemeler bile kifayetsiz zira tasima su, olmuyor olmuyor!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı