"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Üniversite, yetenek ve fikirlerin üzerinde büyüdüğü verimli bir zemindir'

08 Aralık 2018, Cumartesi 16:05
Fuat Oktay, restorasyonu tamamlanan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin açılışında konuştu. Oktay "Burası, bilginin hem içeri hem dışarı doğru aktığı bir yerdir. Aynı zamanda yetenek ve fikirlerin üzerinde büyüdüğü verimli bir zemindir. Üniversite, gençlerin, tarihi kendilerinin şekillendirmesi gerektiğini öğrendiği yerdir." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin restorasyonu 4 yılda tamamlanan tarihi binasının açılışında, kökleri İstanbul'un fethine kadar giden İstanbul Üniversitesi'nin "tarihten geleceğe bilim köprüleri kurmak" düsturu ile bölgesel ve tarihsel olarak yükseköğrenimde kilit rol üstlendiğini, 220 bini aşan öğrenci sayısıyla Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi'nin dünyanın en iyi üniversiteleri indeksine adını yazdırdığını, bilimsel yayınlarının niteliği ve üretkenliği ile de ülkenin gurur kaynağı eğitim kurumlarından biri haline geldiğini dile getiren Oktay, mezunlarının iş hayatında göstermiş oldukları başarıya dikkati çekti.

Oktay, "Örnekleri bugün aramızda da bulunan devletimizin birçok değerli bürokratı, Nobel ödüllü araştırmacılar ve bilim insanları İstanbul Üniversitesi'nin tedrisatından geçmiştir. Bugün açılışını yaptığımız Siyasal Bilgiler Fakültesi tarihi binası gibi üniversite bünyesinde pek çok tarihi fakülte binası bulunmaktadır. Türkiye'de üniversite deyince akıllara İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt yerleşkesinde bulunan tarihi ana kapısının görüntüsü gelir. Bu tarihi binada öğrenim görecek öğrencilerimizin, yarını şekillendirmek için tarihimizden feyz alacaklarına inanıyorum. Köklü medeniyetimizin geleneksel değerlerini zamanın ruhuyla harmanlayıp yüksek nitelikli akademik üretime dönüştürmeniz sizlerden beklentimizdir." dedi.

"Burası, bilginin hem içeri hem dışarı doğru aktığı bir yerdir"

İstanbul Üniversitesi'nin tarihinin bir üniversitenin kurum olarak zaman içerisinde nasıl köklü bir yapıya dönüştüğünü ve modern sosyal hayata nasıl bağlandığını gösteren örneklerden olduğunu aktaran Oktay, "Burası, bilginin hem içeri hem dışarı doğru aktığı bir yerdir. Aynı zamanda yetenek ve fikirlerin üzerinde büyüdüğü verimli bir zemindir. Üniversite, gençlerin, tarihi kendilerinin şekillendirmesi gerektiğini öğrendiği yerdir. Bunun da en kuvvetli hissedildiği yer sanıyorum, buram buram tarih kokan İstanbul Üniversitesi'dir." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkenin tarihi değerlerinin tamamına sahip çıkmayı bir borç bildiklerini belirten Oktay, şunları kaydetti:

"Bizler, ülkemizin tarihi değerlerinin tamamına sahip çıkmayı bir borç biliyoruz. Çünkü tarih, bir milletin sadece hafızası değildir. Tarih aynı zamanda bir milletin geleceğine ışık tutan, ilham veren, yol gösteren kayıtlardır. Biz, tarihimizden sadece ibret almayız, aynı zamanda kuvvet alırız, ilham alırız, ders alırız. Bu bina da maziden atiye anlamlı bir mesaj taşıyan abide bir eserdir. Alınabilecek mesajlardan birisi: 'Eğer nereden geldiğini bilmiyorsan, nereye gideceğini de bilemezsin.' Bir başka deyişle, 'Geldiğin yeri unutursan gideceğin yolda kaybolursun.' Biz geldiğimiz yeri de gideceğimiz yeri de hamdolsun iyi biliyoruz. Yahya Kemal'in dediği gibi 'Kökleri mazide olan atiyiz.' Tarihin ilk üniversitelerini topraklarında barındıran bir ülke olarak, cihanşümul bilim anlayışımızı geleceğe birlikte taşıyacağız. Sosyal bilimlerde geçmişten geleceğe özgün yaklaşımlarla dünyadaki yarışta öncü olmalıyız."

"Çağın kendisinin değiştiği bir zamanda bugüne bakarak başarılı olamayız"

Oktay, sadece bugüne dair sorunları düzelterek geleceğe hazır olunamayacağını dile getirdi.

Yapılacak değişikliklerin, sistemin gelecekte nereye doğru evrildiğini ele alarak belirlenmesi gerektiğini aktaran Oktay, "Fark yaratan insanlar, çevrelerindeki dünyaya bağlı olanlardır. Fark yaratanlar, aktif, dinamik ve çevresi ile ilgili olanlardır. Daha önce de belirttiğim gibi çağın kendisinin değiştiği bir zamanda bugüne bakarak başarılı olamayız.  Ülkemizin hedeflediğimiz yere ulaşması için değişimi anlayıp, değişimler olduğunda hazır olmalıyız.  Ancak o zaman değişimin gerisinde kalmaz ve başarıya ulaşırız." şeklinde konuştu.

Oktay, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bizlere düşen görev, devletimizin vizyoner kimliğine uygun yeni misyonlar edinmek ve bayrağı daha da ileri taşıma gayreti göstermektir. Yani, bizleri daha da ileriye taşıyacak her ne var ise onu bulup yükselen geleceğimizi, medeniyetimiz ışığında inşa etmeye çalışmaktır. Her geçen gün daha gelişen, büyüyen, akademik çalışmaları ile çığır açan, sanayi üretimi ve teknoloji kalitesiyle adından söz ettiren bir ülke olmamızda sizlere önemli görevler düşmektedir. Geçmişte kısa bir süre akademisyenlik görevinde bulunmuş, içinizden birisi olarak ben de bu sorumluluktan üzerime düşeni yapmaya hazır olduğumu ifade etmek isterim. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarihi binasının hayırlı eğitim, öğrenim ve araştırma faaliyetlerine vesile olmasını diliyor, binanın inşa ve ihyası sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

"Bu okul ismini geri alsın"

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati ise fakültenin mezunları adına konuştu. Restorasyon çalışmalarının bir yıl olarak planlandığını ancak çalışmaların 4 yıl sürdüğüne değinen Nebati, bu durumu Türkiye Cumhuriyeti'nin yeniden dirilişine benzetti. 

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi adının bir gecede Siyasal Bilgiler Fakültesi olduğunu kaydeden Nebati, şu ifadelere yer verdi:

"Bu okulda eğitimin öğretimin ayrıcalığı, paydaş olmayı, kardeşliği, birlikte hareket etmeyi, hocalara saygı duymayı, ötekileştirmeyi değil birlikte hareket etmeyi, bu okulda güzellikleri paylaştık. Bu okul kuruluşundan bugüne birçok yönetici yetiştirdi. Bugün aramızda bakanlar, milletvekilleri, valiler, kaymakamlar var. Bu okul bir kaymakam yetiştirsin diye ismini feda etti. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi olarak kurulan bu okul bir akşam vakti İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi oldu. Bir çağrıda bulunuyorum; İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi ismini geri alsın. Bu okul ismine uygun ve istisna. Bu okul ismini fazlasıyla hak ediyor." 

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu da birer konuşma yaptı. Program, konuşmaların ardından mezun buluşmasıyla tamamlandı.

Bu arada, restorasyonda 100 işçinin çalıştığı, bir milyonun üzerinde özgün boyutlarda tuğla kullanıldığı, 21 derslikli binanın 11 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olduğu bildirildi. 

AA

Okunma Sayısı: 1859
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı