"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İttihad ve tesanüde muhtacız

24 Aralık 2018, Pazartesi 01:14
Yeni Asya Vakfı’ndaki seminerde konuşan Prof. Dr. Ömer Önbaş, “Tesanüd ve ittihada odaklanma ihmal edildiğinde önceki görevler mükemmel yapılsa da ihtilÂf kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Demokrat Eğitimciler Derneği’nin, Yeni Asya Vakfı’nın Vefa’da düzenlediği seminerin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Ömer Önbaş oldu. “İki bakıp bir görmek” seminerinde konuşan Ömer Önbaş, “Üstad, Nur Talebelerine hizmet-i imaniyede ve Kur’ân’iyede istihdamın yollarını göstermiş. Farklı bakabilir, farklı meşrepte olabilirsiniz; ama insanın başındaki iki göz gibisiniz, bir görmeniz lâzım demiş” dedi.

‘Biz ehl-i haliz, namzed-i istikbaliz’

İstikbal insanı ve mazi insanının özelliklerini tablolaştıran Prof. Dr. Önbaş, bu iki insan tipini şöyle açıkladı: “İstikbal insan tipinde akıl, efkâr, hak, hikmet, temayülat-ı akliye (meşveret anlayışlı yapı), hüda, kesin deliller hâkimken; mazi insan tipinde ise basar, hissiyat, kuvvet, hükümet (idareyi önceleyen), müyulat-ı kalbiye (hissi-kalbi yapı), heva, etkili hitabet hâkim. Dolayısıyla biz şahsı maneviyi esas alan istikbal insan tipinin tuğlası olmak bu mevzuda en önemli yollardan biridir.”

Mükemmel görmenin sırrı Nurlarda

Prof. Dr. Önbaş, mükemmel görmek için aynı anda dört faktörün bir arada olması gerektiğini vurgulayarak görmenin fizyolojisini şöyle açıkladı: “Işık, göz küreleri, birleştirme (füzyon), odaklanma. Eğer bunların bir aşamasında problem yaşanırsa bu bakış keskin bir bakış değildir, mükemmel bir bakış değildir, birçok teknik açıdan noksan olduğu için aldanmaya, aldatılmaya, yanlış görmeye aday bir gözdür.”  

Önbaş, görme fizyolojisinin Risale-i Nur satırlarındaki özelliklerini “ışık ‘hikmet’e, göz küreleri ‘ferd’e, birleştirme ‘meşveret’e, odaklanma ise ‘ittihad ve tesanüd’e karşılık gelmektedir” diye ifade ederek mükemmel görmenin bileşenlerini uhuvvet, tesanüd, ittihat kavramları çerçevesinde izahını yaptı. “Nasıl ki gözün görmesi için ışığa ihtiyaç var; ittihad ve meşveret ortamını da marifet Nurlar’ı tenvir etmelidir. ‘Tam görme’ için kusuru olmayan iki göze ihtiyaç duyulduğu gibi, ittihad için meşveret yapabilen ‘benim de şimdi bir reyim var’ diyen nurlanmış hür bireylere ihtiyaç vardır. Nasıl ki tek gözle bakış kaza riskini arttırdığı gibi tek reyle hareket eden oluşumlar birçok dehşetli hatalara davetiye çıkarırlar. Gözler aynı yere odaklandığı gibi bireylerde aynı yüksek hedefe odaklanmalıdır.”

Bireyler ittihad-ı hakikiye muhtaç

Önbaş, sunumun bir ekip çalışması olduğunu vurgulayarak, Köprü dergisinde “İki bakıp bir görmek” başlığıyla neşredildiğini bildirdi. Ve bireylerin tesanüd ve ittihad-ı hakikiye muhtaç ve mecbur olduklarına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “Risale-i Nur mesleğinde Nurla aydınlanmış olan bireylerin ittihadı esastır. Bu yüzden meslek fena fi’r-risale değil, bilâkis şahs-ı maneviyi ve ittihadı netice veren fena fi’l-ihvan ve uhuvvet mesleğidir. Tesanüd ve ittihada odaklanma ihmal edildiğinde önceki görevler mükemmel yapılsa da ihtilâf kaçınılmaz olacaktır.” Önbaş, konuşmasını şöyle noktaladı: “Okumak; yine okumak, yine okumak! Sonra, birbirinizin elini sıkı tutmak, ittihat etmek, ittifak âleminde yaşamak.” Seminer, dinleyicilerden gelen soruların cevaplanmasıyla son buldu.

HABER: SÜREYYA NUR İŞLER

Fotoğraflar: KÜBRA ÖRNEK

Okunma Sayısı: 3035
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı