Danıştay'ın görevinden alınan binlerce okul müdürünü göreve iade etmesi eğitim camiasını umutlandırdı.
Bu kararla AKP hükümetinin eğitimdeki kanun tanımazlığı sonrası yaşanan sıkıntıların düzeltilmeye başladığını ifade eden eğitimciler, sırada Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin geldiğini söyledi. Bu yönetmelikle aday öğretmenlere performans değerlendirme sistemi getirildiğini, fen ve sosyal bilimler lisesi öğretmen seçiminde tek ölçünün kıdem olduğunu, bir eğitim kurumunda en fazla 8 yıl çalışma zorunluluğu getirildiğini dile getiren eğitimciler, bu kriterlerin objektif olmadığını, siyasi yönlendirmelere açık olduğunu vurgulayarak Danıştay'ın bu yönetmeliği de iptal etmesi gerektiğini ifade etti.
Türk Eğitim Sen, Aktif Eğitim Sen ve Eğitim Sen, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ni yargıya götürdü. Danıştay'ın geçtiğimiz günlerde okul müdür ve müdür yardımcılarına yönelik düzenlemeyi iptal etmesiyle umutlanan eğitimciler, siyasi yönlendirmelerin ön plana çıktığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde de yürütmenin durdurulacağına inanıyor. Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin yanlışlarla dolu olduğunu, Milli Eğitim'i siyasi dizayn adına çıkarıldığını dile getirdi. Rotasyonun hükümetin siyasal bir yönelimi olduğunu ifade eden Karaca, eğitimde yeni bir kaos yaşanmaması için bundan vazgeçilmesi gerektiğini anlattı. Fen ve sosyal bilimler liselerine sınavsız öğretmen görevlendirilmesi ile ilgili iptal davası açtıklarını vurgulayan Karaca, "Son derece kuralsız, mantıksız, kariyere, liyakate önem vermeyen, siyasal kadrolaşmaya yönelik bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Fen ve Sosyal Bilimler liselerine daha önceki dönemlerde olduğu gibi öğretmenler belli bir sınavdan geçirilerek, hak eden, kendini hazırlayan, liyakate bindirilmiş bir yerden sistem işlesin." ifadelerini kullandı.
Stajyerliğin kaldırılmasında performans ve mülakat getirilmesinin de son derece yanlış olduğunu dile getiren Karaca, bunun, 'Benim sendikama üye olmazsan stajyerliğin kalkmaz' demek olduğunu anlattı. Gencecik öğretmenlerin korkutulduğunu ifade eden Karaca, "Bu uygulamalarla Milli Eğitim Bakanlığı akıl olmaz işlere, vicdanın kabul edemeyeceği işleri yönelmiş diye düşünüyoruz. Danıştay artık bir an önce hukuksuz uygulamaların, siyasi yönlendirmelerin eğitim üzerinden kaldırılmasına vesile olmalı, yargı kararları da mutlaka uygulamalı." şeklinde konuştu.
'YARGI, EĞİTİMLE İLGİLİ BAŞVURULARI İVEDİLİKLE İNCELEMELİ'
Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe de Danıştay'dan bir an önce eğitimle ilgili itirazları değerlendirmesini istedi. Okul müdürlerine yönelik kararın yaklaşık 4 ay beklenerek 7 Haziran seçimlerinden sonra açıklanmasının 'Acaba yüksek yargı üzerinde millet menfaatine bir kararın açıklanmasına mani baskılar mı vardı?' sorusunu akıllara getirdiğini ifade eden Bahçe, "Bununla birlikte geç de olsa gelen adalet eğitim kamuoyunda karakışı andıran havanın bahar esintileriyle bahara döndüğüne dair ümide vesile olmuştur." dedi.
KPSS gibi yüz binlerce katılımcı arasından yüksek puan alarak atanmaya hak kazanmış öğretmenlerin asaletlerini almalarının keyfiliklere açık sözlü bir sınava bağlandığını dile getiren Bahçe, bu konuda açılmış davaların mahkemelerce ivedilikle gündeme alınması gerektiğini anlattı. Devletin öğretmenlerini siyasi memur olmaya zorlayan, baskılara boyun eğmeyenlere yönelik kıyımlara kapı aralayan bu düzenlemenin derhal iptal edilmesini isteyen Bahçe, "Rotasyon uygulaması da mevcut haliyle telafisi imkânsız mağduriyetler doğurur. Rotasyon, yandaş sendika üyelerini ihya ederken, diğer öğretmenleri ise mağdur eder." ifadelerini kullandı.
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği değiştirilirken uygun bulmadıkları konularda Bakanlığı bilgilendirdiklerini, dikkate alınmamaları nedeniyle yargıya taşıdıklarını söyledi. Stajyer öğretmenlere kadro verilirken uygulanacak prosedür ile fen ve sosyal bilimler liselerine sınavla öğretmen olma şartının kaldırılmasını yanlış olarak değerlendiren Koncuk, "Çünkü öğrenciler fen ve sosyal bilimler liselerine ciddi puanlarla giriyor. Dolayısıyla buraya seçilen öğretmenlerimizin de sınavla alınması ve kendi branşlarında başarıları tebarüz etmiş, bilgisi daha iyi olan öğretmenlerimizin bu okullara yönlendirilmesi daha doğru olur. Yeni durum bu okulların ciddiyetine uygun bir görevlendirme sistemi değil." dedi. İtiraz ettikleri bir konunun da rotasyon olduğunu dile getiren Koncuk, "Rotasyon, başlı başına sıkıntı. İlçe grupları oluşturuldu. Öğretmenlerin huzurunu kaçıracak bir uygulama olacak. Bütün aile düzenini bozabilecek." uyarısında bulundu.